Σύνοδος Κορυφής: Ατελείωτες διαπραγματεύσεις και διαφωνίες -Πληροφορίες για νέα πρόταση συμβιβασμού

Σύνοδος Κορυφής: Ατελείωτες διαπραγματεύσεις και διαφωνίες -Πληροφορίες για νέα πρόταση συμβιβασμού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι εντατικές συζητήσεις συνεχίζονται στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Σύνοδος διεκόπη περίπου στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν κατ'ιδίαν συναντήσεις, ενώ ακολούθησε το δείπνο των ηγετών. Πλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται μια νέα συμβιβαστική πρόταση

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η μορφή της φόρμουλας που θα χρησιμοποιηθεί για την κατανομή των 310 δισεκατομμυρίων σε μορφή επιχορηγήσεων που περιλαμβάνει η πρόταση. Ο συμβιβασμός που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ είναι το 70% να δοθούν με βάση το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο λαμβάνει υπόψη το ποσοστό ανεργίας το διάστημα 2015-2019. Όσο για το 30% που υπολείπεται, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει να δοθεί το 2023, με βάση την ύφεση που θα έχει καταγράψει κάθε χώρα τα επόμενα δύο έτη. Όμως, αρκετοί αντιστέκονται σε αυτή τη φόρμουλα.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς αξιωματούχων, που επικαλείται το Politico, από αυτή την πρόταση θα επωφεληθούν περισσότεροι οι Τσεχία, Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία και Ολλανδία, αν και αυτές οι εκτιμήσεις έχουν υψηλή αβεβαιότητα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη μείωση του ΑΕΠ.

Πλέον, οι ηγέτες της ΕΕ παίρνουν «δυνάμεις» στο δείπνο, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, είπε στους δημοσιογράφους πως οι απόψεις των ηγετών αποκλίνουν σε τέτοιο βαθμό, που αυτή τη στιγμή δεν πλησιάζουν καν σε συμφωνία. Αν και ο «κορμός» του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι γνωστός, το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σημείωσε ο Τσέχος, σύμφωνα με το Politico.

Μετά την επανέναρξη των συζητήσεων, κάποιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για νέο συμβιβαστικό σχέδιο, που θα παρουσιαστεί απόψε ή αύριο το πρωί. «Όλοι περιμένουν την επόμενη πρόταση για συμβιβασμό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Οι διμερείς συζητήσεις θα πάρουν χρόνο. Ίσως να έχουμε (την πρόταση) μετά τα μεσάνυχτα», ανέφερε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico. Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ένας λεπτομερής συμβιβασμός θα παρουσιαστεί στους ηγέτες «αργά απόψε» ή «νωρίς αύριο».

Πριν από το διάλειμμα, Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε περιγράψει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο το πώς κινούνται οι διαπραγματεύσεις. «Αυτή τη στιγμή προχωράμε όπως ένας παγετώνας», είπε. Κατά τη διάρκεια της διακοπής της Συνόδου Κορυφής, έγινε μπαράζ συναντήσεων μεταξύ ηγετών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε συνάντηση αρχικά με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Αργότερα, ο Μισέλ συζήτησε με τον Μαρκ Ρούτε, τον Ολλανδό πρωθυπουργό που είναι επικεφαλής των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών, που αντιδρούν στις προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που θέλει να επιστρατεύσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.


Επίσης, ο Μισέλ συναντήθηκε και με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που απείλησε με βέτο σε περίπτωση που το σχέδιο θα περιλαμβάνει όρους για το κράτος δικαίου για την εκταμίευση χρημάτων.

  

Η θέση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Επίσης, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM