Μπορεί να μην σκεφτόμαστε πολύ ποιο emoji επιλέγουμε καθημερινά στις συνομιλίες μας αλλά τα αμέτρητα εικονίδια του κινητού μας κρύβουν πίσω μερικές δυνατές και άκρως ανθρώπινες ιστορίες.
«Η μουσική του πατέρα μου είναι μουσική μηνυμάτων, για να ξεσηκώσει τον κόσμο από την κοιμισμένη νοοτροπία του», λέει ο Andrew Tosh, μουσικός της ρέγκε, μιλώντας από το σπίτι του στο Κίνγκστον της Τζαμάικα.
Ο πατέρας του, Peter Tosh, ήταν ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη του διάσημου συγκροτήματος The Wailers, της δεκαετίας του '60, μαζί με τους Bob Marley και Bunny Wailer. Η ιστορία του Peter Tosh δεν είχε χαρούμενο τέλος- δολοφονήθηκε σε μια βίαιη επίθεση την δεκαετία του 1980, αλλά άφησε πίσω του μεγάλη μουσική και πολιτική κληρονομιά.
Αν ανοίξει κανείς το πληκτρολόγιο του emoji και αναζητήσει τον όρο «levitating», θα βρει μια μικροσκοπική εικόνα ενός άντρα ντυμένου με μαύρο κοστούμι, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Αυτός είναι ο Peter Tosh.
Η Niambe McIntosh, κόρη του Peter Tosh, εξηγεί η κληρονομιά του πατέρα της έχει να κάνει με την δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνοντας περήφανη που συνεχίζει το έργο του του.
Γελάει έκπληκτη όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας της πέρασε στην αθανασία μέσω ενός emoji. «Δεν το ήξερα, αλλά ξέρω ότι η εικόνα βασίζεται στους Bob, Bunny και τον μπαμπά μου με κοστούμια», λέει. Έκπληκτος έμεινε και ο αδερφός της, Andrew. «Τέλειο! Βασικά την ξέρω την εικόνα. Η νεαρή εκδοχή του Peter Tosh», προσθέτει.
Πώς κατέληξε, όμως, ένας θρύλος της ρέγκε να γίνει emoji;
Είναι μια ιστορία που μας πηγαίνει από το Κίνγκστον της Τζαμάικα μέχρι το βροχερό Σιάτλ των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Τότε ξεκινούσε μόλις η επανάσταση των υπολογιστών και ο τυπογράφος Vincent Connaire δούλευε πάνω σε καινούργιες γραμματοσειρές. Ανάμεσά τους ήταν και τα Webdings, μια γραμματοσειρά με μικρά εικονίδια γραφικών που είχε αρχικά σκοπό την χρήση στις πρώτες ιστοσελίδες.
Ο Vincent Connaire είναι λάτρης της μουσικής, ειδικά της ska. Μια από τις αγαπημένες του μπάντες είναι οι The Specials από την Βρετανία. Το δισκογραφική τους, 2 Tone Records, έχει ένα logo βασισμένο σε μια από τις πρώτες φωτογραφίες των The Wailers.
Στη φωτογραφία ο Peter Tosh στέκεται πλάτη στον Bob Marley, με ένα μαύρο κοστούμι, παπιγιόν και γυαλιά ηλίου. Ο σχεδιαστής της 2 Tone Records άντλησε έμπνευση από την συγκεκριμένη εικόνα.
Και είναι το logo που προσάρμοσε ο Vincent Connaire δυο δεκαετίες αργότερα για τα Webdings. Στην δική του εκδοχή, ο άντρας με το κοστούμι χοροπηδά με στόχο να εκπροσωπήσει το «άλμα» από την μια σελίδα στην άλλη.
Χρόνια μετά, πολλά σύμβολα των Webdings «μεταμορφώθηκαν» σε emoji και κυκλοφόρησαν σε κάθε smartphone και πλατφόρμα τεχνολογίας στον κόσμο.
Ο Vincent Connaire σχεδίασε πολλά ακόμη σύμβολα. «Κοιτάζαμε τριγύρω και σχεδιάζαμε ό,τι βλέπαμε», εξηγεί, δηλώνοντας έκπληκτος από την διάρκεια των σχεδίων του στο χρόνο.
«Το boom box ήταν το δικό μου. Το σύμβολο των βουνών ήταν το Όρος Ρενιέρ (κοντά στο Σιάτλ). Με κάνει περήφανο να συνειδητοποιώ πως ήμασταν κομμάτι από κάτι ξεχωριστό», προσθέτει.
Τα emoji εγκρίνονται και προστίθενται στο επίσημο σετ από την Unicode, μια εταιρία με έδρα την Σίλικον Βάλεϊ. Για την Yiying Lu και άλλους όπως εκείνη, υπάρχει κάτι ξεχωριστό σε όλο αυτό.
Η Yiying Lu είναι σχεδιάστρια από την Σανγκάη, της οποίας αρκετές προτάσεις έχουν προστεθεί στο επίσημο πληκτρολόγιο. Τα ντάμπλινγκ, τα τσοπ στικς, τα μπισκότα της τύχης, το φαγητό «σε πακέτο» και το τσάι είναι δικά της, αντικατοπτρίζοντας μέρος της ταυτότητάς της ως γυναίκα από την Κίνα που ζει στις ΗΠΑ.
Το πάθος της είναι να ανακαλύπτει τη σημασία των συμβόλων διευρύνοντας τους πολιτιστικούς ορίζοντες των ανθρώπων, αλλά το σημαντικότερο emoji, που έχει δουλέψει δεν είναι αναφορά στα φαγητά της πατρίδας της. Είναι το παγόνι.
Πριν μερικά χρόνια γνώρισε την Irene Cho, που εργαζόταν στο Χόλιγουντ ως υπεύθυνη μάρκετινγκ στην αλυσίδα εστιατορίων Burma Love. Οι δυο τους ταίριαξαν αμέσως. Το εστιατόριο ήταν διακοσμημένο με μοτίβα παγωνιού και η Yiying αναρωτήθηκε γιατί.
Όταν ανακάλυψε πως το παγόνι έχει υψηλό συμβολισμό στην Βιρμανική κουλτούρα, αποφάσισαν μαζί να προτείνουν ένα emoji παγονιού. Λίγους μήνες αργότερα, η Unicode ανακοίνωσε πως το παγόνι μπήκε στην βραχεία λίστα των emoji.
«Της έστειλα μήνυμα αλλά δεν απάντησε ποτέ», λέει η Yiying, που ένα χρόνο αργότερο βρέθηκε τυχαία σε μια εκδήλωση των Burma Love στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ρώτησε για την Irene. Δυστυχώς η Irene είχε πεθάνει από εγκεφαλικό, επιπλοκή μιας ασθένειας που είχε καιρό. Ο θάνατός της συγκλόνισε την οικογένεια και τους φίλους της, που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στη Μιανμάρ.
Αυτό συνέβη τον ίδιο μήνα που «προκρίθηκε» το emoji. Πολλοί φίλοι της δεν γνώριζαν καν ότι εμπλέκεται στο σχέδιο. «Ήταν σαν σημάδι από τον Παράδεισο», λέει η Brook Lee, πρώην Miss Universe και στενή φίλη της Irene, όταν μαθαίνει πως το παγόνι στο κινητό της είναι της Irene. «Είναι σαν να λέει, "Γεια! Είμαι ακόμη εδώ, ούτε ο θάνατος δεν με σταματά"», προσθέτει.
Τα emoji μπορεί να μοιάζουν απλά σύμβολα ή ένας διασκεδαστικός τρόπος να ευθυμούμε τα μηνύματα, αλλά για την Brook, την Yiying και αρκετούς άλλους, σημαίνουν πολλά περισσότερα.
«Η Irene θα ήταν σίγουρα περήφανη. Η εκπροσώπηση έχει σημασία», λέει η Brook με την Yiying να συμφωνεί. «Χαίρομαι που κατάφερα να μοιραστώ αυτή την ιστορία».
Με πληροφορίες από BBC