Ολοκληρώθηκε χθες στη Σόφια η σύνοδος κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ παρέμεινε στις παλιές της υποσχέσεις χωρίς να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική.
Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη της ΕΕ από την ένταξη των Δ. Βαλκανίων;
Ο Ντούσαν Ρέλιτς, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων από το Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Πολιτική, παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk, απατώντας καταρχάς στην ερώτηση εάν η Ευρώπη χρειάζεται τα Βαλκάνια:
«Πιστεύω οπωσδήποτε. Πουθενά αλλού στον κόσμο η ΕΕ και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν επένδυσαν τόσο πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε πολιτικό κεφάλαιο όσο στην Νοτιανατολική Ευρώπη.
Το θέμα δεν ήταν μόνο να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το θέμα ήταν ότι η ΕΕ ήθελε να αποδείξει ότι είναι μια ενεργή πολιτική δύναμη και αυτή την υπόσχεση οφείλει να την τηρήσει. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να εντάξει αυτό το 3,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού».
Οικονομικά οφέλη και για την ΕΕ από την ένταξη των Δ. Βαλκανίων
Ωστόσο μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα υποστήριζε ότι εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενταχθούν στην ΕΕ, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Κατά πόσο είναι αληθές κάτι τέτοιο;
«Έτσι είναι ακριβώς. Αλλά ας υπερβάλουμε λίγο και ας σκεφθούμε λίγο προκλητικά. Εάν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ρωτούσαν την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις άλλες χώρες εάν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η Γερμανία στην ΕΕ τότε η απάντηση θα ήταν αρνητική.
Χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα από τις πολιτικές ελίτ, οι οποίες θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο ότι αυτό το 3,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν συνιστά κανέναν πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΕΕ αποκόμισε ένα όφελος της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη για την περιοχή σημαίνει και μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος για την ΕΕ».
Ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Ντούσαν Ρέλιτς επισημαίνει πως τα κράτη αυτά έχουν προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της γνώμης κτλ και πως μια ένταξή τους στην ΕΕ δεν σημαίνει αυτόματη επίλυση των προβλημάτων αλλά πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα που θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά.
Τέλος, πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην περιοχή είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή που θα δώσει γενικότερα ώθηση και σε άλλους τομείς.
Πηγή: Deutsche Welle