Ένα βίντεο του Reuters παρουσιάζει το μέγεθος της καταστροφής στο ανατολικό Χαλέπι όπως κατεγράφη σε πλάνα από drone.
To drone κατέγραψε τα δεκάδες κτίρια που κατέρρευσαν μετά το σφυροκόπημα των βομβαρδιστικών, σχεδόν έρημους δρόμους και τους γεμάτους νερό κρατήρες που δημιούργησαν οι βόμβες.
Η εκεχειρία που έληξε την περασμένη εβδομάδα έδωσε τη θέση της σε μια από τις σφοδρότερες και αιματηρότερες επιχειρήσεις που έχει γνωρίσει στην ιστορία του συριακού πολέμου το Χαλέπι.
250.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πολιορκημένη περιοχή της πόλης ενώ ο τρόμος εξαπλώνεται όσο οι κάτοικοι θρηνούν τους νεκρούς τους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προήλασαν σε βάρος των ανταρτών στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, στο πλαίσιο της μεγάλης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει.
Ανώτερος αξιωματούχος παράταξης των ανταρτών που έχει τη βάση της στο Χαλέπι δήλωσε πως σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή Σουβέικα της πόλης. Πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν για λίγο μερικές θέσεις, από τις οποίες όμως υποχρεώθηκαν αργότερα να αποχωρήσουν. Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως στρατεύματα κατέλαβαν τη συνοικία Φαραφίρα, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην αρχαία ακρόπολη του Χαλεπιού, η οποία βρίσκεται κοντά στη Σουβέικα.
Πολεμικά αεροπλάνα της Συρίας και της Ρωσίας καθώς και πυροβολικό βομβάρδισαν περιοχές μέσα και γύρω από το Χαλέπι, καθώς χερσαίες δυνάμεις συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν τις επιθέσεις, δήλωσε άλλος αξιωματούχος των ανταρτών άλλης παράταξης που έχει τη βάση της στο Χαλέπι.
Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι επιθέσεις στο Χαλέπι συνιστούν "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει "αξιόπιστες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκεχειρίας. «Οι τρομερές επιθέσεις στο Χαλέπι είναι εντελώς απαράδεκτες ηθικά και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο μιας συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Μπρατισλάβα. «Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κατάπαυση των εχθροπραξιών, να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο Χαλέπι και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για το αν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα μπορούσε να επιβληθεί στη Συρία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί. «Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, είμαι επιφυλακτική ως προς το αν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα μπορούσε να επιβληθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νιτζάμπ Ραζάκ. Εξάλλου ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας.
«Το Ιράν θα συνεχίσει να βοηθάει τη Συρία στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας και για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Ροχανί στον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου Χαντίγιε αλ-Αμπάς, που επισκέπτεται το Ιράν , σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Εξάλλου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα στην Άγκυρα πως η συνεργασία με την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας. Ο Τσαβούσολγου υποστήριξε πως μερικά στοιχεία της YPG εξακολουθούν να παραμένουν στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Άγκυρας ότι πρέπει να αποσυρθούν και τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα το πράξουν. Επέκρινε τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τη YPG, την οποία χαρακτήρισε οργάνωση που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία, η οποία πριν από έναν μήνα εξαπέλυσε στρατιωτική επιδρομή για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορά της, έδειξε πως η στρατηγική της υποστήριξης τοπικών οργανώσεων μπορεί να είναι επιτυχής και πως η προσέγγιση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Ράκα ή ακόμη και στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Με πληροφορίες από Reuters-AFP -ΑΠΕ-ΜΠΕ