Tetsuya Yamagami: Ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Σίνζο Άμπε

Tetsuya Yamagami: Ο άνθρωπος που δολοφόνησε το Σίνζο Άμπε Facebook Twitter
Φωτ.: ΚΥΟΤΟ
0

H δολοφονία του Σίνζο Άμπε, του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας ήταν η τελευταία πολιτική δολοφονία στην χώρα τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια.

Μετά την επίθεση που σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο, φωτογραφίες και βίντεο με την ομάδα ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού να ακινητοποιεί τον δράστη κατέκλυσαν τα Μέσα.

Αρχικά ελάχιστες λεπτομέρειες ήταν άμεσα διαθέσιμες για τον δράστη.

Ο Tetsuya Yamagami, 41 ετών, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο, ήταν αξιωματικός της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας στα 20 του. Έμενε σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Νάρα, αλλά παραιτήθηκε από τη δουλειά του τον Μάιο για λόγους υγείας, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Japan Times.

Ο Tetsuya Yamagami συνελήφθη αμέσως από τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στο σημείο και στην περιοχή εντοπίστηκε ένα χειροποίητο όπλο που κατασκεύασε ο ίδιος. Το όπλο του είχε μήκος 40 εκατοστά και πλάτος 20 εκατοστά, ενώ για το βάρος του η αστυνομία δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε σχετική εκτίμηση, «λόγω της πιθανότητας εκπυρσοκρότησης».

Η αστυνομία συνέλαβε τον Yamagami με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας, σύμφωνα με τον ιαπωνικό ειδησεογραφικό οργανισμό NHK World.

Η ιαπωνική αστυνομία, δήλωσε πως ο Yamagami, που παραδέχθηκε τον πυροβολισμό εναντίον του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού, δεν αποκάλυψε αν συνδέεται με κάποια οργάνωση.

Το NHK ανέφερε ότι ο δράστης είπε μετά τη σύλληψή του στις αρχές ότι «ήταν απογοητευμένος με τον πρώην πρωθυπουργό και στόχευσε τον Άμπε με την πρόθεση να τον σκοτώσει».

Tetsuya Yamagami: Ο άνθρωπος που δολοφόνησε το Σίνζο Άμπε Facebook Twitter

«Ποτέ δεν ένιωσα ότι είχε πολιτικές πεποιθήσεις», πρόσθεσε πηγή που επικαλούνται οι Japan Times.

Ο Yamagami, ο οποίος φοίτησε σε δημόσιο λύκειο στην επαρχία Nara, έγραψε στην επετηρίδα αποφοίτησής του ότι «δεν είχε ιδέα» τι ήθελε να γίνει στο μέλλον.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπηρέτησε στους MSDF για δύο χρόνια και εννέα μήνες έως το 2005 στη βάση Kure στην επαρχία της Χιροσίμα.

Το φθινόπωρο του 2020, άρχισε να εργάζεται σε μια κατασκευαστική εταιρεία στην περιοχή Kansai, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο στην εταιρεία.

Δεν υπήρχαν αναφορές για προβλήματα στην εργασία του. Αλλά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Yamagami είπε στην εταιρεία ότι ήθελε να παραιτηθεί επειδή ήταν «κουρασμένος». Παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Το Reuters επικαλέστηκε έναν μάρτυρα της επίθεσης που είπε στο NHK ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν προσπάθησε να διαφύγει μετά τον πυροβολισμό. Άφησε το όπλο του και παρέμεινε στο σημείο, καθώς το προσωπικό ασφαλείας του Άμπε έσπευσε να τον συλλάβει.

Έρευνα για την ασφάλεια Άμπε

Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία (NPA) έχει ξεκινήσει έρευνα για κενά στην ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς η NPA εξετάζει σοβαρά πώς αστυνομικοί και άλλο ένοπλο προσωπικό ασφαλείας που φρουρούσε τον Άμπε δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τον πυροβολισμό.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός και μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, πυροβολήθηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νάρα, ενώ εκφωνούσε μια ομιλία για υποψήφιο του LDP, στις επικείμενες εκλογές της Κυριακής. Αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Κατά τη διάρκεια της υπαίθριας ομιλίας, ο Άμπε φρουρούνταν από μια ομάδα με επικεφαλής έναν ανώτερο αξιωματούχο από το τμήμα ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος της νομαρχίας Νάρα και αξιωματικούς από το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα του Τόκιο (MPD), σύμφωνα με το NPA.

Ένας αξιωματούχος της NPA αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των αξιωματικών ασφαλείας και τη διαχείριση του περιστατικού εκείνη τη στιγμή, λέγοντας ότι η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές επιχειρήσεις ασφαλείας.

«Επειδή έχει συμβεί μια κατάσταση όπως αυτή, πρέπει να εξετάσουμε αν (η ασφάλεια για τον Άμπε) ήταν επαρκής» δήλωσε.

Tetsuya Yamagami: Ο άνθρωπος που δολοφόνησε το Σίνζο Άμπε Facebook Twitter

Το σημερινό αστυνομικό σύστημα ασφαλείας για τη φύλαξη πολιτικών και άλλων αξιωματούχων ξεκίνησε για πρώτη φορά μετά από ένα περιστατικό το 1975 στο οποίο ο τότε πρωθυπουργός Takeo Miki δέχθηκε επίθεση από μέλος μιας δεξιάς ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή Μέσα οι αρχές μετέβησαν στο σπίτι του δράστη και εντόπισαν υλικό, με το οποίο θα μπορούσε να κατασκευάσει εκρηκτικό μηχανισμό.

Η δολοφονία Άμπε ωστόσο έχει σοκάρει την κοινωνία της Ιαπωνίας κυρίως λόγο της σπανιότητας ανάλογων περιστατικών ένοπλης βίας. Η Ιαπωνία θεωρείται φιλήσυχη χώρα, έχει σκληρή νομοθεσία περί οπλοχρησίας και μία άδεια για οπλοχρησία χρειάζεται αρκετά χρόνια για να βγει.

Ενδεικτικό της σπανιότητας ανάλογων επιθέσεων είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει μόλις 10 ένοπλες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι δρόμοι γύρω από την περιοχή όπου μιλούσε ο Άμπε δεν ήταν αποκλεισμένοι.

Από πίσω του δε, πέρασε ένα λεωφορείο και ένα βαν αφήνοντας εκτεθειμένη την πλάτη του πρώην πρωθυπουργού καθώς εκείνος μιλούσε στο πλήθος.

Χαρακτηριστικό της χαλαρότητας της ασφάλειας σε ανάλογες συνθήκες είναι ότι λίγο πριν ο Άμπε είχε «κατέβει» χαιρετούσε και συνομιλούσε με το πλήθος.


Με πληροφορίες των Japan Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ