Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα εικάζεται ότι έχουν πεθάνει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού στον Καναδά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ευπάθεια των οικοσυστημάτων που δεν είναι συνηθισμένα σε ακραίες θερμοκρασίες.
Ο «θερμικός θόλος» που δημιουργήθηκε πάνω από τον δυτικό Καναδά και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ για πέντε ημέρες ώθησε τις θερμοκρασίες στους 40C καταστρέφοντας οικοσυστήματα σε κοινότητες κατά μήκος της ακτής.
Η υψηλή θερμοκρασία πιστεύεται ότι οδήγησε στον θάνατο έως και 500 ανθρώπους στην επαρχία της British Colombia και προκάλεσε εκατοντάδες πυρκαγιές.
Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες είχαν επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στη θαλάσσια ζωή.
Ο Christopher Harley, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της British Colombia, υπολόγισε ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα μπορεί να έχουν πεθάνει από την ασυνήθιστη ζέστη.
Ένας περίπατος κατά μήκος μιας παραλίας στην περιοχή του Βανκούβερ αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τον καύσωνα, λέει.
«Υπήρχαν τόσα πολλά κενά κελύφη μυδιών παντού που απλά δεν μπορούσες να αποφύγεις να πατήσεις πάνω στα νεκρά ζώα» πρόσθεσε.
Παρατήρησε την έντονη μυρωδιά των σάπιων μυδιών στην περιοχή, πολλά από τα οποία στην πραγματικότητα ψήθηκαν από το ασυνήθιστα ζεστό νερό. Τα σαλιγκάρια, οι αστερίες της θάλασσας και τα μύδια διαλύθηκαν στα ρηχά νερά. «Ήταν μια δυνατή, σπαρακτική εμπειρία», είπε.
Ο Harley και ένας φοιτητής χρησιμοποίησαν υπέρυθρες κάμερες και κατάφεραν να καταγράψουν θερμοκρασίες πάνω από 50C κατά μήκος της βραχώδους ακτής.
«Ήταν τόσο ζεστά, που συλλέξαμε δεδομένα για λίγο και μετά βρήκαμε καταφύγιο στη σκιά και φάγαμε κατεψυγμένα σταφύλια», δήλωσε ο Harley. «Αλλά φυσικά, τα μύδια, οι αστερίες της θάλασσας και τα όστρακα δεν είχαν αυτήν την επιλογή.» τόνισε.
Τα μύδια είναι ανθεκτικά μέχρι και σε θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου. Τα άλλα οστρακοειδή είναι ακόμη πιο ανθεκτικά και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον μερικές ώρες.
Αλλά οι θερμοκρασίες στον Καναδά ξεπέρασαν αυτά τα όρια.
Ο μαζικός θάνατος των οστρακοειδών θα επηρεάσει προσωρινά την ποιότητα του νερού, επειδή τα μύδια και τα όστρακα συμβάλλουν στο φιλτράρισμα της θάλασσας, δήλωσε ο Harley, τονίζοντας ότι έχει πεθάνει πολλή θαλάσσια ζωή.
Ενώ τα μύδια μπορούν να αναγεννηθούν μέσα σε μία περίοδο δύο ετών, οι αστερίες της θάλασσας και τα μαλάκια ζουν για δεκαετίες και αναπαράγονται πιο αργά, οπότε η ανάκαμψή τους πιθανότατα θα κρατήσει περισσότερο.
Ο Harley έλαβε επίσης αναφορές από συναδέλφους για νεκρές θαλάσσιες ανεμώνες, ψάρια και στρείδια.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η επαρχία πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, που θέλει τα ξαφνικά και παρατεταμένα κύματα θερμότητας να είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Την ίδια ώρα, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον νοτιοδυτικό Καναδά αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα νέο κύμα ζέστης.
«Πολλά είδη δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τον ρυθμό της αλλαγής. Τα οικοσυστήματα πρόκειται να αλλάξουν με τρόπους που είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθούν» κατέληξε ο Harley.
Με πληροφορίες του Guardian