Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές στο χάος που επικράτησε όταν υποστηριζόμενοι από τη Ρουάντα αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Γκόμα στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα θύματα της επίθεσης ήταν γυναίκες κρατούμενες στη φυλακή Munzene της Γκόμα, από την οποία έγινε μαζική απόδραση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.
H αναπληρωτής επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην Γκόμα, Βίβιαν βαν ντε Περ, δήλωσε ότι ενώ αρκετές χιλιάδες άνδρες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή, η πτέρυγα των γυναικών πυρπολήθηκε.
Εικόνες που ελήφθησαν λίγο μετά την άφιξη των υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών της Μ23 στο κέντρο της Γκόμα δείχνουν τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από τη φυλακή το πρωί της 27ης Ιανουαρίου.
Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό είναι γνωστές, η θηριωδία είναι πιθανότατα η χειρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τη M23 στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη φυλακή για να ερευνήσουν περαιτέρω λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι αντάρτες M23, πράγμα που σημαίνει ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει ασαφής.
Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες είχαν καταλάβει την Γκόμα και το 2012, σε μια σύγκρουση με εθνοτικά κίνητρα, αλλά τότε παρέμειναν στην πόλη για λίγες μόνο ημέρες.
Χιλιάδες πτώματα δεν έχουν ακόμη ταφεί
Την Τρίτη, προέκυψε ότι περίπου 2.000 πτώματα περιμένουν ακόμη την ταφή τους στην Γκόμα, αφού οι μαχητές της Μ23 κατέλαβαν την πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου της ΛΔΚ, στις 27 Ιανουαρίου.
H Βαν ντε Περ, η οποία τώρα βρίσκεται στην Γκόμα μαζί με ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των πολιτών, δήλωσε: «Υπήρξε μια μεγάλη απόδραση 4.000 φυλακισμένων που δραπέτευσαν. Μερικές εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονταν επίσης σε αυτή τη φυλακή»
«Τις βίασαν όλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στη γυναικεία πτέρυγα. Όλες πέθαναν στη συνέχεια».
Αυτή την εβδομάδα το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) προειδοποίησε ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο από αντίπαλες ένοπλες ομάδες στην Γκόμα.
Η πόλη, στην οποία ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της M23. Αλλά σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη αργά τη Δευτέρα, η πολιτοφυλακή ανακοίνωσε μονομερή «κατάπαυση του πυρός».
Μέχρι τότε, υπήρχαν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρουάντα ήταν αποφασισμένη να πάρει στον έλεγχο της περισσότερα εδάφη από την πολύ μεγαλύτερη γειτονική της χώρα.
Απαντώντας στην είδηση της απροσδόκητης κατάπαυσης του πυρός, η Βαν ντε Περ δήλωσε «Ελπίζω να παραμείνει έτσι. Αν υποχωρήσουν, αυτό είναι ένα καλό νέο. Διαφορετικά, θα έχουμε μια νέα σύγκρουση με δυνητικά χιλιάδες επιπλέον θανάτους».
Η Ρουάντα αρνείται ότι στηρίζει τη M23
Παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, η Ρουάντα αρνείται ότι υποστηρίζει τη M23 ή ότι οι δυνάμεις της έχουν περάσει στο ανατολικό Κονγκό.
Ωστόσο, η Βαν ντε Περ, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που είναι γνωστή ως Monusco, ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί της είχαν εντοπίσει στρατιώτες της Ρουάντα κατά τη διάρκεια περιπολιών.
Η Βαν ντε Περ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αυξήσει την πίεση στη Ρουάντα. «Πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες σημαντικές χώρες ασκήσουν αρκετή πίεση στη Ρουάντα και το Κονγκό», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι βρισκόταν σε «συνεχή διάλογο» με τους αξιωματικούς της M23 που είναι υπεύθυνοι για την Γκόμα και ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην πόλη ήταν τραγικές.
Η διέλευση από την πόλη ήταν δύσκολη, είπε. «Μας επιτρέπουν [οι M23] να φέρνουμε τρόφιμα και νερό στις βάσεις μας, αλλά πέρα από αυτό, κινούμαστε με δυσκολία».
Με πληροφορίες από Guardian