Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, με τους ομολόγους τους στη Βαγδάτη την Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκστομίζει απειλές κατά των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αρχηγός της MİT Ιμπραήμ Καλίν θα συζητήσουν για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία καθώς και «συγκεκριμένα βήματα» που μπορούν να ληφθούν στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσέλι. Οι συνομιλίες θα σηματοδοτήσουν τον δεύτερο γύρο της «συνόδου κορυφής για την ασφάλεια» που πραγματοποίησαν οι τρεις με τους ομολόγους τους - τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Μοχάμεντ Χουσεΐν, τον υπουργό Άμυνας Θαμπέτ αλ-Αμπάσι και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους - τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ο Κετσέλι.
Οι απειλές του προέδρου της Τουρκίας κατά των Κούρδων του PKK
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο Ερντογάν κλιμακώνει τις σχεδόν καθημερινές απειλές του για έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον στόχων του PKK, κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σε ολόκληρη τη χώρα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου. Με έδρα το Όρος Καντίλι στο βόρειο Ιράκ,το PKK αγωνίζεται για την κουρδική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία από το 1984 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν θα επιτρέψουμε την εγκαθίδρυση μιας «τρομοκρατίας» κατά μήκος των νότιων συνόρων μας σε καμία περίπτωση», είπε ο Ερντογάν την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενός ιφτάρ (παραδοσιακό γεύμα πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ηλίου, την περίοδο του Ραμαζανιού), με ξένους πρεσβευτές στην Άγκυρα. Επανέλαβε ένα παρόμοιο μήνυμα την Τετάρτη, μιλώντας σε συγκέντρωση στο κουρδικής πλειοψηφίας Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Τουρκία: Συναντήσεις Καλίν και Γκιουλέρ για το PKK
Ο Καλίν και ο Γκιουλέρ πραγματοποίησαν ξεχωριστές επισκέψεις στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο, εν μέσω των αυξανόμενων επιθέσεων του PKK σε τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια στη βόρεια περιοχή. Πάνω από δύο δωδεκάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις από τον Δεκέμβριο στην περιοχή. Η Τουρκία απάντησε με αεροπορικές επιδρομές μεγάλης κλίμακας κατά των θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Οι συνομιλίες της Πέμπτης έρχονται στον απόηχο των συναντήσεων υψηλού επιπέδου του Καλίν και του Φιντάν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. «Οι ΗΠΑ έχουν στρατεύματα στο Ιράκ. Ως εκ τούτου, διεξάγουμε συνομιλίες και μαζί τους για τον αγώνα μας ενάντια στο PKK», είπε ο Κέτσελι την Τετάρτη όταν ρωτήθηκε εάν το θέμα τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης κατά τις επισκέψεις των Φιντάν και Καλίν. Αλλά πρόσθεσε ότι αυτές οι συνομιλίες δεν είχαν στόχο να ζητήσουν «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για μια πιθανή επιχείρηση.
«Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μια επιχείρηση εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί την ασφάλειά μας, η μόνη αρχή από την οποία θα ζητήσουμε άδεια είναι το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Κέτσελι, αναφερόμενος στη διάταξη του εγγράφου που περιγράφει τη νομιμότητα του Αυτοάμυνα.
Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στη Βαγδάτη τον Απρίλιο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο μήνα.
Η Σουλεϊμανίγια στο ραντάρ της Τουρκίας και οι φόβοι του Ιράκ
Η Άνοιξη με τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες μπορεί να επιτρέψει στον τουρκικό στρατό να ξεκινήσει μια περιορισμένη εισβολή στην ορεινή περιοχή, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις. Η Τουρκία έχει εκατοντάδες φυλάκια διάσπαρτα κατά μήκος μιας μεγάλης επικράτειας που εκτείνεται από τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν με το Ιράν στα ανατολικά και με τη Συρία στα δυτικά.
Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης θεωρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη χώρα παραβίαση της κυριαρχίας της και δεν θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Άγκυρα να το χαρακτηρίσει ως τέτοιο. Ωστόσο, σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τον Δεκέμβριο, η ιρακινή πλευρά για πρώτη φορά αναγνώρισε την παράνομη μαχητική ομάδα ως «απειλή».
Ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να διώξει το PKK από την περιοχή πριν από το καλοκαίρι. Η ρητορική του Ερντογάν η οποία έχει ενταθεί απέναντι στο ΡΚΚ, τις τελευταίες εβδομάδες, αποσκοπεί μεν στο να προσελκύσει εθνικιστές ψηφοφόρους από τα μικρότερα κόμματα αλλά έχει και έναν ακόμα στόχο: να προσθέσει πίεση στο κόμμα Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK) των Κούρδων του Ιράκ, το οποίο ελέγχει τη Σουλεϊμανίγια στα βόρεια του Ιράκ. Η Άγκυρα κατηγορεί το PUK - ένα από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν - για συνεργασία με το PKK. Ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά το κόμμα τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «η διοίκηση της Σουλεϊμανίγια συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας… Έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Ο Κετσέλι είπε την Τρίτη ότι το PUK δεν είχε λάβει τα μέτρα για να «φέρει τις σχέσεις μας στο σημείο που ήταν πριν από μερικά χρόνια».