Τα καλά νέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι πως η Ιαπωνία διοργάνωσε πρόσφατα διεθνές μίτινγκ γυμναστικής ενώπιον χιλιάδων θεατών με τη συμμετοχή 22 γυμναστών από Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ και οκτώ από τη χώρα.
Οι γυμναστές με καταγωγή εκτός Ιαπωνίας τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι και παρέμειναν σε αυστηρή απομόνωση στο ξενοδοχείο τους στο Τόκιο, ενώ υποβάλλονταν καθημερινά σε μοριακά τεστ.
Η διοργάνωση στόχο είχε να αποδείξει πως οι αναβλημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μπορούν να διεξαχθούν σε λιγότερο από εννέα μήνες. Ωστόσο υπάρχουν πιο δύσκολοι αριθμοί που καλούνται να ξεπεράσουν.
Στους επερχόμενους Ολυμπιακούς θα λάβουν μέρος 11.000 αθλητές από 206 κράτη, που έχουν όλα πληγεί σε διαφορετικό βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν 4.400 επιπλέον αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων και χιλιάδες ακόμη αξιωματούχοι, κριτές, VIPs, δημοσιογράφοι, αθλητικοί ανταποκριτές και χορηγοί που επίσης θα εισέλθουν στην Ιαπωνία.
Θα επιτραπεί ωστόσο η είσοδος σε δεκάδες χιλιάδες φανς εκτός Ιαπωνίας ή οι Ολυμπιακοί θα είναι μόνο για ντόπιους θεατές;
Οι διοργανωτές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν αποκαλύψει ελάχιστες πληροφορίες ενώ δεν αναμένονται σαφή σχέδια μέχρι του χρόνου όταν ένα εμβόλιο ενδέχεται να γίνει διαθέσιμο, επιλύοντας μερικά προβλήματα.
«Δυστυχώς, το 80% των Ιαπώνων δεν πιστεύει πως θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο λόγω της πανδημίας. Καταλαβαίνω πως είναι φυσικό να σκέφτεσαι έτσι, αλλά θα ήθελα ο κόσμος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται», σχολίασε ο Ιάπωνας Kohei Uchimura, που μετρά συνολικά 7 ολυμπιακά μετάλλια, ανάμεσά τους τρία χρυσά.
Όπως σημείωσε, πολλοί αθλητές δεν έχουν καταφέρει να προπονηθούν και άλλοι πέρασαν ολόκληρη τη χρονιά χωρίς να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό.
Αν πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν θα μοιάζουν με οποιαδήποτε παλαιότερη διοργάνωση. Οι κανόνες θα είναι αυστηροί. Τα ταξίδια περιορισμένα. Και παρά τις προφυλάξεις, ορισμένοι αθλητές ενδέχεται να μολυνθούν με κορωνοϊό και να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό, κάτι που γνωρίζουν καλά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ με τον αντιπρόεδρο Τζον Κόουτς.
Οι θεατές, που μπήκαν στο στάδιο υποβλήθηκαν σε θερμομέτρηση κατά την είσοδο τους ενώ απολύμαναν επίσης τα χέρια τους. Στη συνέχεια κάθισαν στις θέσεις τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους ενώ όλοι τους φορούσαν μάσκες, συνήθης πρακτική παντού στην Ιαπωνία. Επίσης δεν επιτρεπόταν οι ζητωκραυγές.
«Το μοναδικό μου πρόβλημα είναι η ζωή μες στο ξενοδοχείο», είπε η Angelina Melnikova, που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Εξεπλάγην που δεν μπορούσα να περπατήσω ελεύθερα- ούτε καν μέσα στο ξενοδοχείο. Ήθελα να κάνω βόλτα στο Τόκιο. Αλλά είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή, Το καταλαβαίνω απόλυτα».
«Όταν έφθασαν στην Ιαπωνία, θα μπορούσες να πεις ότι ήταν φοβισμένοι. Ανησυχούσαν για μία πιθανή μόλυνση. Αλλά κάθε ημέρα που περνάμε στην Ιαπωνία, μειώνει αυτόν τον φόβο. Στο τέλος, μπορούσες να δεις τη χαρά στα μάτια τους», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μορινάρι Γουατανάμπε.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ιαπωνία θα διαθέσει 12.6 δισεκ. δολάρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, αν και η κυβέρνηση είπε πως το κόστος θα είναι διπλάσιο. Όλα εκτός από 5.6 δισεκ. δολάρια είναι δημόσιο χρήμα. Την ίδια στιγμή, η αναβολή τους εκτιμάται πως θα κοστίσει επιπλέον 2 με 3 δισεκ. δολάρια.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι πιο ακριβοί στην ιστορία της διοργάνωσης.
Με πληροφορίες από Associated Press