Τουρκική εταιρεία «δίνει ρεύμα» στον στρατό του Ισραήλ παρά την κόντρα Ερντογάν - Νετανιάχου

Τουρκική εταιρεία «δίνει ρεύμα» στον στρατό του Ισραήλ παρά την κόντρα Ερντογάν - Νετανιάχου Facebook Twitter
0

Εν μέσω του μποϊκοτάζ των ισραηλινών αγαθών από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των απειλών για εισβολή, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ επέκτεινε συμβόλαιο με την Dorad Energy, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις βάσεις των IDF, παρά το ότι κατέχεται κατά 25% από έναν Τούρκο επιχειρηματία, κοντά στον Ερντογάν.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ερντογάν επέβαλε μποϊκοτάζ στις ισραηλινές εξαγωγές και εισαγωγές μετά τη σύγκρουση στη Γάζα. Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ καταδίκασε τον Ερντογάν, δηλώνοντας: «Δεν θα παραδοθούμε στον εκβιασμό και τις απειλές του Ερντογάν. Η ισραηλινή οικονομία είναι ισχυρότερη από έναν δικτάτορα όπως ο Ερντογάν, ο οποίος παραβιάζει συμφωνίες και ενεργεί στην υπηρεσία της Χαμάς».

Παρά αυτά τα έντονα λόγια, η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει τη ροή σημαντικών κεφαλαίων από το Υπουργείο Άμυνας προς την Zorlu Holding, τον τουρκικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του οποίου προεδρεύει ο Αχμέτ Ναζίφ Ζορλού. Αυτός ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι εταίρος της Dorad Energy, η οποία προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και το Υπουργείο Άμυνας από το 2004.

Το Dorad, ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Ισραήλ, που βρίσκεται νότια της Ασκελόν, λειτουργεί με φυσικό αέριο και ντίζελ. Το κράτος κατέχει μερίδιο 37,5% στο εργοστάσιο μέσω της Kinet, γνωστής πλέον ως Staa. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έχει υποστηρίξει την επιβολή δασμών 100% στις τουρκικές εισαγωγές, η Zorlu Holding συνεχίζει να επωφελείται από τη συμμετοχή της στην ενεργειακή υποδομή του Ισραήλ.

Τον Ιούλιο, μόλις δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του μποϊκοτάζ του Ερντογάν, το διοικητικό συμβούλιο της Dorad, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Zorlu, ενέκρινε ομόφωνα την ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις βάσεις των IDF. Ταυτόχρονα, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει μια τουρκική εταιρεία να διατηρεί μερίδιο σε μια κρίσιμη ισραηλινή εγκατάσταση υποδομής, ειδικά αυτή που υποστηρίζει άμεσα τον IDF.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Dorad δεν ανανεώθηκε αλλά απλώς προσαρμόστηκε ώστε να αντικατοπτρίζει ένα επιτόκιο έκπτωσης, με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το Υπουργείο Άμυνας. «Η Dorad είναι μια ισραηλινή εταιρεία, με μεγαλύτερο μέτοχο το κράτος του Ισραήλ. Οι δραστηριότητές της διεξάγονται σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία και κανονισμούς», ανέφερε το υπουργείο.

Στην Τουρκία, οι διασυνδέσεις της Zorlu Holding με το Ισραήλ δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο όμιλος δέχθηκε πίεση από το κίνημα BDS όταν το ιρλανδικό συγκρότημα Fontaines DC επρόκειτο να εμφανιστεί στο Zorlu Center στην Κωνσταντινούπολη. Το συγκρότημα ακύρωσε τελικά την παράσταση αφού έμαθε ότι ο χώρος συνδέθηκε με μια εταιρεία που «συνεργάζεται με τον Σιωνιστικό εχθρό». 

Τον Μάιο, η Zorlu Enerji, θυγατρική της Zorlu Holding, πούλησε τα μερίδιά της στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Ramat Negev Energy και Ashdod Energy στον Όμιλο Adeltec για 127 εκατομμύρια NIS. Ο επίσημος λόγος που δόθηκε ήταν μια μετατόπιση της εστίασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και η Zorlu επέλεξε να διατηρήσει το μερίδιό της στη Dorad, η οποία συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM