Τουρκμενιστάν: Ο πρόεδρος ζητά, ξανά, να «κλείσει» η «Πύλη της κολάσεως»

Τουρκμενιστάν: Ο πρόεδρος ζητά, ξανά, να «κλείσει» η «Πύλη της κολάσεως» Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν έδωσε σε ειδικούς εντολή να βρουν έναν τρόπο να σβήσει η μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και πέντε δεκαετίες σε γιγάντιο κρατήρα φυσικού αερίου, που έχει γίνει γνωστή ως «Πύλη της κολάσεως». 

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκαμέντοφ λέει σε αξιωματούχους να σβήσουν τη φωτιά στον κρατήρα φυσικού αερίου Darvaza, στη μέση της τεράστιας ερήμουν Karakum. Ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι η φωτιά αυτή πλήττει το περιβάλλον και την οικονομία. 

Ο ίδιος είχε δώσει και το 2010 εντολή σε ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσει η φωτιά, που καίει από τότε που πήγε «στραβά» μια σοβιετική γεώτρηση, το 1971. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, ο κρατήρας «επηρεάζει αρνητικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί κοντά». 

«Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους, από τους οποίους θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κέρδη και να τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ευημερία των πολιτών μας», είπε και έδωσε εντολή σε αξιωματούχους: «βρείτε μία λύση να κατασβεστεί η φωτιά». 

Ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1971 κατά τη διάρκεια ατυχήματος σε σοβιετική γεώτρηση, που χτύπησε υπόγειο σπήλαιο φυσικού αερίου, με συνέπεια να πέσει μέσα το γεωτρύπανο και να καταρρεύσει η γη κάτω από αυτό. Για να μην εξαπλωθούν επικίνδυνα αέρια, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να κάψουν το φυσικό αέριο και έβαλαν φωτιά. 

Από τότε ο κρατήρας φλέγεται και οι παλιότερες απόπειρες κατάσβεσης απέτυχαν. Ο κρατήρας, με πλάτος 70 μέτρα και βάθος 20 μέτρα, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Τουρκμενιστάν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM