Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε χθες πολλούς ακτιβιστές οι οποίοι διαδήλωσαν για τα τρία χρόνια από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αρχές είχαν απαγορέψει οποιαδήποτε συγκέντρωση στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και γύρω από αυτήν, την περιοχή που αποτέλεσε την εστία της εξέγερσης στα τέλη της άνοιξης του 2013.
Στο μικρό δημόσιο πάρκο Γκεζί της Ταξίμ γεννήθηκε το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα αδιάλειπτα από το 2003, αρχικά με το αξίωμα του πρωθυπουργού και κατόπιν, από το 2014, με αυτό του προέδρου.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει βίαια από το πάρκο Γκεζί μερικές εκατοντάδες οικολόγους που είχαν κάνει κατάληψη για εμποδίσουν την καταστροφή αυτού του μικροσκοπικού κέντρου πρασίνου, που προβλεπόταν στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ.
Η επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε κύμα αγανάκτησης και πολιτικές κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο επί τρεις εβδομάδες εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε 81 επαρχίες της χώρας, ενώ 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν εκείνες της μέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης.
Την 1η Ιουνίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των διαμαρτυριών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί. Σύμφωνα με τις εκθέσεις πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαν σκοτωθεί τότε έντεκα άνθρωποι. 8.000 άτομα τραυματίστηκαν, κάποια από τα οποία σοβαρά. Ωστόσο οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για 4.000 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 600 αστυνομικοί.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης μόνο πέντε κατηγορούμενοι για φόνο. Πολλές καταγγελίες δεν κατέληξαν ποτέ σε συλλήψεις. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο 37χρονος Βολκάν Κεζανμπλιτσί, ο οποίος έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα. Αλλά και ο 40χρονος Χακάν Γιαμάν, ο οποίος δε συμμετείχε στις διαδηλώσεις αλλά έτυχε να περνά από εκεί. Τώρα ζει με σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Έλιφ Ντεντέογλου, δικηγόρου του Γιαμάν, η τότε κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στη δικαιοσύνη ώστε να μην καταδικαστούν οι δράστες. Επίσης οι έρευνες καθυστέρησαν όσο ήταν δυνατόν περισσότερο. Κι ένα ακόμη εμπόδιο: η πρόσβαση σε πολλές από τις φωτογραφίες των διαδηλώσεων ήταν απαγορευμένη. Έτσι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο δεν θεωρήθηκαν επαρκείς, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / Deutsche Welle/ AFP
σχόλια