Στο Glassbelly του Χονγκ Κονγκ, οι βραδιές γευσιγνωσίας δεν περιστρέφονται γύρω από περίπλοκες, μοναδικές συνταγές και οι συνδαιτυμόνες περνούν την πόρτα του "Tea Lab" για το τσάι.
Στη γειτονιά του Causeway Bay, μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις πιο σπάνιες, αρωματικές και πανάκριβες ποικιλίες τσαγιού όπως τις Puerh, Gold Needle Dian Hong, Rougui και Full Blossom Rougui.
«Παρακαλώ, μυρίστε το», λέει ο σερβιτόρος. «Με το ποτήρι του κονιάκ μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη το φρουτώδες άρωμα. Στο ποτήρι του μπορντό θα πιάσετε περισσότερες πινελιές λουλουδιών».
Το Glassbelly εξειδικεύεται στο τσάι oolong από το βραχώδες Wuyi, το οποίο είναι μία από τις ακριβότερες ποικιλίες τσαγιού στον πλανήτη. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος τσαγιού που φυτρώνει στα βουνά Wuyi της ανατολικής Κίνας - εξ ου και το όνομα «τσάι βράχου».
Οι διάσημες ποικιλίες τσαγιού από αυτή την περιοχή περιλαμβάνουν τα Rougui, Da Hong Pao και Shui Xian -- τα οποία μεταφράζονται σε Κανέλα, Μεγάλη Κόκκινη Ρόμπα και Νάρκισσος, αντίστοιχα.
Το πιο πολύτιμο προϊόν της Glassbelly είναι το Niu Lan Keng Rougui, μια σπάνια ποικιλία τσαγιού Rougui από το ομώνυμο ρυάκι της κοιλάδας στα βουνά Wuyi. Η τιμή λιανικής; 4.560 δολάρια για 25 γραμμάρια, ή 184.615$ για ένα κιλό. Για να απολαύσετε ένα και μόνο ποτήρι αυτού του τσαγιού θα πρέπει να πληρώσετε 3.577 δολάρια.
Ένα μικρό δοχείο τσαγιού των 150-200 ml παρασκευάζεται συνήθως με περίπου πέντε γραμμάρια φύλλων τσαγιού.
Δημοπρασίες τσαγιού
Δεν πρόκειται για κάποια νέα τάση: τα σπάνια τσάγια είναι πανάκριβα από καιρό στην Κίνα.
Το 2002, μόλις 20 γραμμάρια Da Hong Pao - επίσης τσάι του βουνού Wuyi, που προοριζόταν αποκλειστικά για τα χείλη του αυτοκράτορα -- δημοπρατήθηκε για 28.000 δολάρια στην Guangzhou.
Το 2009, 100 γραμμάρια του Taiping Houkui, ενός πράσινου τσαγιού από το Anhui, πωλήθηκε έναντι 31.300 δολαρίων στην Jinan.
Τον Δεκέμβριο του 2021, ο οίκος Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ έκανε την πρώτη δημοπρασία τσαγιού, εστιάζοντας στο vintage τσάι Puerh. Τα 330 γραμμάρια συμπιεσμένων φύλλων πωλήθηκαν για 72.150 δολάρια.
«Για να καταλάβετε γιατί κάποια τσάγια είναι ακριβά, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι ένα καλό τσάι», εξηγεί ο Wing Yeung, ιδρυτής της Glassbelly.
«Ένα σημαντικό πρόβλημα με το κινεζικό τσάι είναι ότι δεν υπάρχει υποκειμενικά μια σαφής απάντηση για το τι είναι καλό τσάι. Ακούμε συναισθηματικές ιστορίες και καλλιτεχνικά στοιχεία στην πώληση τσαγιού, αλλά τόσο λίγα για τις πραγματικές γεύσεις».
Στο τσάι, όπως και σε τόσα προϊόντα πολυτελείας, η πραγματική αξία μάλλον καθορίζεται από την υποκειμενική σημασία στο μυαλό των αγοραστών.