Τζόνσον: Η ανθρωπότητα πρέπει να σοβαρευτεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τζόνσον: Η ανθρωπότητα πρέπει να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
AP
0

Η ανθρωπότητα πρέπει να «σοβαρευτεί» και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στους παγκόσμιους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τζόνσον θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη της Σκωτίας σε έξι εβδομάδες και χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για να πιέσει τις κυβερνήσεις για αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη το βράδυ, είπε ότι η στιγμή είναι «τώρα ή ποτέ» για να αποφασίσει ο κόσμος εάν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο του να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Εάν συνεχίσουμε ως έχει, τότε η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2,7 βαθμούς ή περισσότερο μέχρι το τέλος του αιώνα», είπε ο Τζόνσον.

«Θα δούμε την ερημοποίηση, την ξηρασία, την αποτυχία των καλλιεργειών και τις μαζικές κινήσεις της ανθρωπότητας σε μια κλίμακα που δεν είχαμε δει πριν. Όχι λόγω κάποιου απρόβλεπτου φυσικού γεγονότος ή καταστροφής, αλλά επειδή από εμάς, εξαιτίας αυτό που κάνουμε τώρα» τόνισε.

«Έχουμε φτάσει σε εκείνη την μοιραία εποχή, όπου ξέρουμε περίπου πώς να οδηγούμε και ξέρουμε πώς να ξεκλειδώνουμε το ντουλάπι με τα ποτά και να ασχολούμαστε με κάθε είδους δραστηριότητα που δεν είναι μόνο δυνητικά ενοχλητική αλλά και καταλυτική», είπε παρομοιάζοντας την ανθρωπότητα με έναν 16χρονο παρορμητικό έφηβο.

«Πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος θα καθαρίσει το χάος που έχουμε δημιουργήσει, γιατί αυτό το έκανε πάντα κάποιος άλλος», πρόσθεσε.

«Φίλοι μου, η εφηβεία της ανθρωπότητας τελειώνει», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική ενηλικίωση».

Οι ελπίδες για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής στη Γλασκόβη ενισχύθηκαν με τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και τους μεγαλύτερους ρυπαντές άνθρακα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα χρηματοδοτεί πλέον σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδιο διπλασιασμού της οικονομικής βοήθειας για την πράσινη ανάπτυξη σε φτωχότερες χώρες στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Η Βρετανία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050 και ο Τζόνσον υποστήριξε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όμως δέχεται πυρά από περιβαλλοντολόγους επειδή δεν κατάργησε τις νέες γεωτρήσεις πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και τη λειτουργία ενός νέου ανθρακωρυχείου στη βορειοδυτική Αγγλία.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM