Ο Μπόρις Τζόνσον περιπαίζει τον Εμανουέλ Μακρόν και προσπαθεί να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με τον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων «αληθινό μπελά», σύμφωνα με αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας που δημοσιεύονται σήμερα από την Daily Mail.
Αφότου έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ το καλοκαίρι του 2022, ο Μπόρις Τζόνσον έγινε χρονογράφος της ταμπλόιντ The Daily Mail, ενώ ταυτόχρονα παίρνει αμοιβές χιλιάδων ευρώ για ομιλίες του σε διασκέψεις.
Ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών εκδίδει στις 10 Οκτωβρίου τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Unleashed», στα οποία αφηγείται την εμπειρία του στην πολιτική, κυρίως το πέρασμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ από το 2019 ως το 2022, που σηματοδοτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και από την πανδημία της Covid-19.
«Αν και ο Μακρόν είναι προσωπικά γοητευτικός και μολονότι συμφωνούσαμε συχνά σε σημαντικά ζητήματα, πίστευε αληθινά αυτό που έλεγε όταν δήλωνε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να τιμωρηθεί» για το Brexit, γράφει ο Μπόρις Τζόνσον.
Περιγράφει αναλυτικά τις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου κοροϊδεύει την προφορά όταν μιλάει αγγλικά.
«Σε ορισμένα ζητήματα, φοβάμαι πως ήταν αληθινός μπελάς», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον για τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Τζόνσον επικρίνει με δριμύτητα τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση του στο ακανθώδες ζήτημα των μεταναστών που διασχίζουν λαθραία τη Μάγχη για να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο από βρετανικής πλευράς.
«Μου είχε φανεί πως ήταν τουλάχιστον πιθανό να χρησιμοποιούσε το πρόβλημα» και «να επέτρεπε διακριτικά σε αρκετά σημαντικό αριθμό μεταναστών να διασχίσουν» τη Μάγχη «για να τρελάνει τον βρετανικό λαό και να υπονομεύσει ένα από τα πιο σημαντικά διακυβεύματα του Brexit, που ήταν να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των συνόρων μας», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλείται ακόμα τον θυμό του Γάλλου προέδρου όταν η βρετανική AstraZeneca τελειοποίησε ένα από τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 και εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή έκανε τη Γαλλία να υποστεί μια ήττα συνάπτοντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία μια αμυντική συμμαχία που έκανε να ναυαγήσει μια συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στο Παρίσι και την Καμπέρα.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, AUKUS, «ήταν αληθινά μια γροθιά για τους Γάλλους», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον.
Πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καλύπτοντας βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος, οι υποβρύχιες δυνατότητες και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς. Η συμφωνία επικεντρώνεται στη στρατιωτική συνεργασία, κάτι που τη διαχωρίζει από την συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών «Five Eyes», που περιλαμβάνει επίσης τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Περιλαμβάνει επίσης, ένα κεφάλαιο πυρηνικής άμυνας, το οποίο ενδεχομένως περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τις υποδομές, αν και στο σχέδιο υπάρχει στήριξη από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προς την Αυστραλία ώστε να αναπτύξει και να παρατάξει πυρηνικά υποβρύχια, αυξάνοντας τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στην παραπάνω συνεργασία, είχε αντιδράσει έντονα η Γαλλία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, τότε, Σκοτ Μόρισον να αποκρούει τις επικρίσεις της Γαλλίας για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, απορρίπτοντας και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS. Συνέπεια αυτού ήταν ο Μακρόν να ρίξει την τιμή στα υποβρύχια και να αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία.