Η Volkswagen προχώρησε σε ανακοίνωση για την «επείγουσα ανάγκη» κλεισίματος εργοστασίων και περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας, μετά την ανακοίνωση μείωσης των καθαρών τριμηνιαίων κερδών της κατά 64%, λόγω πτώσης στις πωλήσεις στην Κίνα και κόστους αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με πηγές, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη σχεδιάζει το κλείσιμο τριών εργοστασίων, κάτι που συνιστά την πιο ριζική αναδιάρθρωση στην 87χρονη ιστορία της εταιρείας.
Ο οικονομικός διευθυντής, Άρνο Άντλιτζ, τόνισε πως «οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί» και είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Τα κέρδη της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του έτους έπεσαν στα 1,57 δισ. ευρώ από 4,34 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 0,5%, φτάνοντας τα 78,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης λειτουργικού κέρδους επίσης υποχώρησε στο 3,6%, από 6,2% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η απόδοση της μάρκας VW, στην οποία εστιάζονται οι προγραμματισμένες περικοπές κόστους, έπεσε στο 2% για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, μακριά από τον στόχο του 6,5% για το 2026. Η εταιρεία βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα, με την IG Metall να ζητάει αυξήσεις 7% στους μισθούς, ενώ η Volkswagen προτείνει περικοπή 10%. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της VW, Άρνε Μέισουινκελ, υπογράμμισε ότι η κατάσταση γίνεται «όλο και πιο σοβαρή», με την IG Metall να προειδοποιεί για πιθανές απεργίες.
Η πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία, λόγω των περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις, και η μείωση κατά 12% των πωλήσεων στην Κίνα λόγω του ανταγωνισμού από τοπικές μάρκες, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την εταιρεία. Αναλυτές παρατηρούν ότι η χαμηλή κερδοφορία της VW συνδέεται με τις πιέσεις της αγοράς, ωστόσο αμφισβητούν την αναγκαιότητα των δραστικών περικοπών που προωθεί η εταιρεία, κάνοντας λόγο για ιστορικά μέτρα που επηρεάζουν την παραγωγική της βάση στη Γερμανία.
Η μετοχή της VW, παρά την πτώση της κατά 20% από τις αρχές του έτους, σημείωσε άνοδο σχεδόν 2% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ η αναδιάρθρωση προαναγγέλλεται ως κρίσιμη για τη μελλοντική στρατηγική του ομίλου και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά.
Με πληροφορίες από Financial Times