Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την ημέρα της ορκωμοσίας του, καλείται τώρα να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις των συμβούλων του, που αμφισβητούν την προσέγγιση του προέδρου Μπάιντεν για τη στήριξη του Κιέβου.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ επέκρινε την πολιτική του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι αυτή φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η Ουκρανία επωφελείται αδικαιολόγητα από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του για να πετύχει την ειρήνη, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των Wall Street Journal.
«Δεν μπορώ να σας δώσω αυτά τα σχέδια, γιατί τότε δεν θα μπορέσω να τα χρησιμοποιήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι, παρά τις προτάσεις που έχουν υποβάλει, μόνο ο ίδιος θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στη διπλωματία υψηλών διακυβευμάτων.
Ένας πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι «κανείς, όσο υψηλόβαθμος κι αν είναι, δεν γνωρίζει με λεπτομέρεια τα σχέδια του Τραμπ στην Ουκρανία». Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Πενταγώνου, ενδέχεται να πιέσουν για συμφωνία που δεν θα δίνει μια μεγάλη νίκη στη Μόσχα. Από την άλλη, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πιθανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό του πολέμου, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο.
Παύση του πολέμου και στρατηγική αναδίπλωση της Ουκρανίας
Οι προτάσεις των συμβούλων του Τραμπ αποκλίνουν σημαντικά από την προσέγγιση Μπάιντεν, που αφήνει το Κίεβο να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.
Προτείνουν την παύση του πολέμου «όπως είναι», δηλαδή διατηρώντας την κατοχή της Ρωσίας σε περίπου 20% της Ουκρανίας, και ζητούν από το Κίεβο να αναστείλει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Ένα σχέδιο, που αποκαλύφθηκε από τρεις ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ, προτείνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια, με αντάλλαγμα συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, οι γραμμές του μετώπου θα σταθεροποιηθούν, ενώ οι δύο πλευρές θα δεχθούν να δημιουργηθεί μια ζώνη 800 μιλίων αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιοι θα εποπτεύουν αυτή τη ζώνη, με έναν σύμβουλο να διευκρινίζει πως δεν θα περιλαμβάνονται αμερικανικά στρατεύματα.
Προκλήσεις και ανησυχίες για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Η πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ή ακόμη και μια συμφωνία, παραμένει αμφίβολη. Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προχωρούν αργά αλλά σταθερά στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να δείχνει μικρή προθυμία για διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν έντονα με μια τέτοια προσέγγιση, θεωρώντας την επιθετικότητα της Ρωσίας ως άμεση απειλή για τις χώρες τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, θα μπορούσε θεωρητικά να πιεστεί να διαπραγματευτεί από τον Τραμπ, αν και το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον ουκρανικό λαό.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης επικρίνει τον Ζελένσκι, τον οποίο αποκαλεί «ο μεγαλύτερος πωλητής», προκαλώντας ανησυχίες στην Ουκρανία ότι μια διακυβέρνηση Τραμπ μπορεί να προωθήσει μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Ρωσία.