Τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τουρκικού στρατού αναλύει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Yeni Safak, τονίζοντας πως οι πύραυλοι της γειτονικής χώρας μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα, αν χρειαστεί.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και τη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για τη στρατηγική δυναμική της Άγκυρας σε περίπτωση που δεχθεί χτύπημα από την Ελλάδα ή πληγούν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Τουράν Ογκούζ, η Τουρκία μπορεί να πλήξει ελληνικούς στόχους σε νησιά του Αιγαίου και ακόμα και στην Αθήνα - με πυραύλους SOM και BORA από τη Σμύρνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναλυτής, αυτά τα πλήγματα θα είναι η «τιμωρία» της Τουρκίας στην Ελλάδα χωρίς να χαθεί «ούτε μία ζωή Τούρκου στρατιώτη», αν η Αθήνα «πειράξει» την Άγκυρα. «Αν το σχέδιο δεν αποδώσει, τότε θα πάμε σε σενάρια πολέμου» προσθέτει ο Ογκουζ.
Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μόνη της σε πόλεμο και ότι οι δηλώσεις Τσίπρα γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Καθιέρωσαν (σ.σ οι Έλληνες) συνεργασία με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία μέσω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν να ξεκινήσουν άμεσο πόλεμο» δηλώνει ο Ογκούζ.
Σύμφωνα με τον Ογκούζ, υπάρχουν 5 σενάρια με τα οποία η Τουρκία θα απαντούσε σε μία ελληνική πρόκληση. Όπως λέει ο ίδιος, η Ελλάδα δεν υπολογίζει ότι οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια στα νησιά βρίσκονται μέσα στην εμβέλεια των απλών πυραυλικών συστημάτων με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων. Ο Ογκούζ λέει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα πυρομαχικά ενός πολεμικού αεροσκάφους και να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Αν η Τουρκία θελήσει να επιχειρήσει σε μεγαλύτερη ακτίνα, μέχρι 150 χιλιόμετρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαλλιστικό σύστημα εδάφους – εδάφους J600T που φτάνει και πάλι στα ελληνικά νησιά ενώ πύραυλοι τύπου SOM μπορούν να εκτοξευτούν από αεροσκάφη στον τουρκικό εναέριο χώρο, σε ακτίνα ακόμα και 280 χιλιομέτρων.
σχόλια