Η ανατολική Αφρική μπορεί να βρεθεί σύντομα στα πρόθυρα του λιμού, αν τα τεράστια σμήνη ακρίδων που σαρώνουν καλλιέργειες και βοσκοτόπια δεν ελεγχθούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλείται το BBC.
Όπως σημείωσε ο Dominique Burgeon, επικεφαλής του τμήματος έκτακτων περιστατικών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η καταστροφή των πηγών από όπου οι ντόπιοι αντλούν το εισόδημα και την τροφή τους μπορεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση.
Μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται είναι οι Αιθιοπία, Σομαλία, Κένυα, Τανζανία και Ουγκάντα.
Ήδη, οι προσπάθειες ελέγχου του αριθμού των ακρίδων δεν έχουν τελεσφορήσει.
Οι εναέριοι ψεκασμοί με παρασιτοκτόνα θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική λύση στη μάχη κατά των ακρίδων, ωστόσο οι χώρες της περιοχής δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους.
Τώρα οι ντόπιοι ζουν με το φόβο πως οι ακρίδες - ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια - θα πολλαπλασιαστούν περαιτέρω. Η αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ τονίζει πως τα έντομα αναπαράγονται σε τέτοιους ρυθμούς που έως τον Ιούνιο ο αριθμός τους θα είναι 500 φορές μεγαλύτερος.
Ο ΟΗΕ έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να παράσχει κονδύλι περίπου 76 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ψεκασμών με εντομοκτόνο των πληγεισών περιοχών.
«Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και τότε θα πρέπει να παρέχουμε τεράστια επισιστική βοήθεια καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου» εξηγεί ο Burgeon.
Η επιδρομή ακρίδων είναι η χειρότερη των τελευταίων 70 χρόνων στην Κένυα - και 25 σε Σομαλία και Αιθιοπία.
Η Σομαλία έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια