Οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε σήμερα ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος Forbidden Stories.
«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία.
«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Ο τηλεφωνικός αριθμός του προέδρου του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ επίσης περιλαμβανόταν στη λίστα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Η εφημερίδα τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν η τηλεφωνική συσκευή του Σαλίχ μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπής της ισραηλινής εταιρείας NSO Group ή αν έγινε απόπειρα για να συμβεί αυτό. Ο Ιρακινός πρόεδρος είναι ένας μεταξύ τριών προέδρων, δέκα πρωθυπουργών και ενός βασιλιά των οποίων οι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν στη λίστα πιθανών στόχων παρακολούθησης.
Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις κατηγορίες από τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart και δύο από τους δημοσιογράφους του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο, που έχει έδρα στο Παρίσι, Forbidden Stories, αναφέρει ότι το λογισμικό αυτό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Mediapart ανέφερε σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter χθες, Δευτέρα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσουν τα κινητά τηλέφωνα δύο από τους ρεπόρτερ του.
«Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο», σημείωνε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter. Το Μαρόκο δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τις «αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες» όπως τις χαρακτήρισε.
Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού δεν αναφέρεται το Μαρόκο, αλλά απλώς ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα αφότου ελήφθη η καταγγελία από τον Mediapart και τους δημοσιογράφους του.
Η εισαγγελία του Παρισιού θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία.
Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι αυτή δείχνει «εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση» του λογισμικού της NSO, που προσβάλλει έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ώστε να επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση κρυφά μικροφώνων.
Η NSO ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις πληροφορίες του Forbidden Stories και των εταίρων του.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ