Ανοιχτό άφησε ο Ζόραν Ζάεφ το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί» να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της ΠΓΔΜ, προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».
Αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του η Βουλή σήμερα να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες κατά του Ιβανόφ, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το περιεχόμενο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες, θα κινηθούν μόνο αν χρειαστεί.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», είπε ο Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μιλώντας στο Κανάλι 5 πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» τόνισε.
Ο Ζάεφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.
Σχετικά με τη συμφωνία ο κ.Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος.
«Με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο "μακεδονικό" έθνος με μια αναγνωρισμένη "μακεδονική" γλώσσα», υπογράμμισε.
«Πιστεύω πολύ στη συμφωνία», τόνισε, «αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επί τέλους για το μέλλον μας».
«Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι "υπέρ", τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν "κατά", τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνία ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα», επεσήμανε.