Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. τοπική ώρα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας ενέκρινε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση.
Τη συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού». Ακόμη, έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια.
Ανέφερε πως η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό,τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως «αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή.
Το VMRO έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του για αύριο μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωση της συμφωνίας.
Σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι να τεθεί σε ισχύ. Θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ