Χαμένοι στη Μετάφραση

Χαμένοι στη Μετάφραση Facebook Twitter
0

Η Σαμπρίνα ήταν η μόνη αναγνώστριά μου εκείνο τον καιρό που είχε ερωτευτεί κανονικό άντρα, όχι αντικείμενο. Τον έλεγαν Πέτρο και της άρεσε γιατί ήταν τούμπανος. Έβγαιναν τέσσερις μήνες τώρα, αλλά, καθώς έλεγε η Σαμπρίνα, πέρα απ' το σεξ, δεν κατάφερναν να συνεννοηθούν σε τίποτα άλλο. Η Σαμπρίνα ανησυχούσε για το πού θα πήγαινε αυτή η σχέση μόλις έφευγε η πολλή σεξουαλική έλξη. Είχε αναλύσει ξανά και ξανά τις τελευταίες της σχέσεις και τις είχε καεί το μυαλό. Δεν καταλάβαινε τους άντρες. Εγώ τότε είχα το ίδιο πρόβλημα, αλλά όχι με τους άντρες, με τις γυναίκες. Δεν καταλάβαινα τίποτα. (Κλείσε μια οικονομική συμφωνία με γυναίκα και θα δεις γιατί.) Με τους άντρες τα πράγματα είναι απλά. Α, Β, Γ. Συνεννοούμαστε. Πολλοί λένε ότι φταίει που το αρσενικό είδος δεν εξελίχθηκε όσο το θηλυκό. (Το αρσενικό χρωμόσωμα Υ είναι το ίδιο από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα.)

Ότι η θεωρία του Δαρβίνου τις κάνει εκείνες περίπλοκες, δολοπλόκες και μυστηριώδεις και τους άντρες απλούς, ντόμπρους (σε όλα τα θέματα που δεν εμπλέκεται το σεξ ) και συνεννοήσιμους. Κι ύστερα μου γράφουν τόσοι στρέιτ Έλληνες άντρες κάθε εβδομάδα ότι δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες. Δηλαδή τι να καταλάβεις από το φύλο που η ατάκα που έχει πει περισσότερο στην ιστορία είναι το «τίποτα». («Τι έχεις;», «Τίποτα». Και τα μούτρα μέχρι το πάτωμα. Πες τι έχεις χριστιανή μου να συνεννοηθούμε). Της έγραψα λοιπόν της Σαμπρίνας να μην καίει το μυαλό της άδικα κάθε φορά που αναρωτιέται γιατί οι άντρες είναι έτσι και γιατί κάποιος άντρας τής φέρθηκε έτσι. Να, τις προάλλες, που είχα κι εγώ ντέρτια με τις γυναίκες και κάπνιζα το ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο πίσω απ' το άλλο (έχω δύο ηλεκτρονικά τσιγάρα, ένα άσπρο, όπως τα όνειρα που έκανα μικρή, κι ένα μαύρο, σαν τη δική τους την κατάμαυρη ψυχή), γνώρισα ένα κορίτσι που το λένε Αρετή και μου είπε κι εκείνη με τη σειρά της τι σκέφτεται εκείνη κάθε φορά που έχει πρόβλημα (εκείνη με τους άντρες, με τις γυναίκες τα πάει καλά). Το οποίο το έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε πρόβλημα και με τα δυο φύλα: «Μην στενοχωριέσαι που αυτές οι μασχάλες μυρίζουν. Γιατί αυτές οι μασχάλες, έτσι μυρίζουν». Έτσι είναι το DNA, έτσι είναι οι ορμόνες, έτσι είναι τα φύλα, έτσι είναι οι άνθρωποι.

Βέβαια οι γυναίκες και οι άντρες πρέπει να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να κάνουν οικογένεια, άρα καλό θα ήταν να συνεννοηθούν. Γι' αυτό χρειάζεται λεξικό. Ευτυχώς, και ο Allan Pease και άλλοι συγγραφείς που ασχολούνται με τις σχέσεις, έχουν αρχίσει πλέον να μας δίνουν τέτοια λεξικά. Παραθέτουμε το παρακάτω, ειδικά για τη Σαμπρίνα και τον τούμπανο.

Γυναικοελληνικό Λεξικό

Ναι=Όχι. Όχι=Ναι. Ίσως=Όχι. Λυπάμαι=Θα σε κάνω εγώ να λυπηθείς σύντομα. Κάνε ό,τι θες=Θα μου το πληρώσεις αυτό αργότερα. Είναι δική σου η απόφαση=Η σωστή απόφαση θα έπρεπε να είναι εμφανής μέχρι τώρα. Πρέπει να μιλήσουμε=Πραγματικά το έχω ανάγκη να σε πεθάνω στην γκρίνια. Έχω ανοιχτή σχέση=Κοίτα, έρχεται σπίτι και με πηδάει ένας τύπος αυτό το διάστημα, αλλά δεν με θέλει με τίποτα για σχέση του, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να με πηδήξεις κι εσύ. Είμαι openminded=Πρόκειται να σε ταράξω στο κέρατο. Δυσκολεύομαι γιατί κάνω πιο εσωτερικές σχέσεις, ψάχνω ένα άλλου είδους δέσιμο=Το 'χω κλείσει το μαγαζί. Όχι, δεν έχω τίποτα, ιδέα σου είναι=Τολμάς και ρωτάς κι από πάνω ηλίθιε τι έχω; Πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά=Απλά συμφώνησε μαζί μου σε όλα. Γίνε επιτέλους λίγο ρομαντικός και σβήσε τα φώτα=Έχω κάνει κυτταρίτιδα/έχω πάρει τρία κιλά. Πιστεύεις ότι ο πισινός μου είναι μεγάλος;=Πες μου ότι είμαι πιο σέξι από τη Μόνικα Μπελούτσι. Μόνο με εσένα το έχω κάνει αυτό=Μου έχουν βγει κάτι ενοχές ότι έχω ξεφύγει στο σεξ.

Αντροελληνικό λεξικό

Πεινάω=Πεινάω. Νυστάζω=Νυστάζω. Είμαι κουρασμένος=Είμαι κουρασμένος. (σ.σ. Βλέπουμε μέχρι εδώ ότι οι άντρες αυτό που λένε, αυτό εννοούν. Σε όλες τις υπόλοιπες εκφράσεις, εννοούν άλλο, αλλά τουλάχιστον πάντα το ίδιο πράγμα). Θέλεις να πάμε σινεμά ένα βράδυ;= Θέλω να σε πηδήξω. Να πάμε για φαγητό ένα βράδυ να τα πούμε καλύτερα=Θέλω να σε πηδήξω. Μπορώ να σε παίρνω τηλέφωνο καμιά φορά;=Θέλω να σε πηδήξω. Θέλεις να χορέψουμε;=Θέλω να σε πηδήξω. Ωραίο φόρεμα!:=Ωραίο στήθος/πισινός. Μπορώ να σε πηδήξω; Βαριέμαι=Να σε πηδήξω; Σ΄αγαπώ=Θέλω να σε πηδάω ό,τι ώρα θέλω. Θα με παντρευτείς;=Θα το κάνω παράνομο για σένα να σε πηδάνε κι άλλοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ