Όρκος σιωπής

Όρκος σιωπής Facebook Twitter
0

Λένε ότι αν σε αγγίξει ποτέ ξωτικό, πραγματικό ξωτικό, το σώμα σου σπάει σε χίλια κομμάτια. Ίσως γι' αυτό δεν της άρεσαν ποτέ πριν οι ξανθοί άντρες με τα διάφανα μπλε μάτια. Της έφερναν στο μυαλό της θρύλους που ακούγονται τα βράδια δίπλα από δάση και ποτάμια. Δεν τους εμπιστευόταν. Όταν την έπιασε απ' τη μέση να την τραβήξει κοντά του στο κλαμπ για να την κάνει να ακούσει τι της έλεγε, άκουσε την σπονδυλική της στήλη να σπάει σαν χορδή.

Ήταν υπνωτιστικός έρωτας. Από αυτούς που δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα και σε τραβάνε αργά απ' τη μέση, σε ένα άλλο επίπεδο. Πάνω απ' τον κόσμο, πάνω απ' την πραγματικότητα, πάνω απ' τον εαυτό σου. Με οξυμμένες όλες σου τις αισθήσεις προσπαθείς καμιά φορά να πατήσεις για λίγο πάλι στο έδαφος, στις μύτες έστω, αλλά δεν μπορείς.

Κι όμως, εκείνο το πρωί τής είχε έρθει γράμμα απ' τον Θεό. «Δεν θα έπρεπε να ερωτεύεστε τόσο εύκολα». Ήταν ένας στίχος γραμμένος πάνω σε ένα χαρτί που μπήκε απ' το παράθυρό της κι έπεσε δίπλα της στο μαξιλάρι. Δεν μπορεί, σκέφτηκε καθώς ξύπνησε και διάβαζε, ήταν θεϊκό σημάδι. Είχαν ήδη περάσει δεκαπέντε μέρες. Δεκαπέντε μέρες που ήρθε επειγόντως η φίλη της από την Αθήνα να τη συναντήσει στο νησί. Ανέλυαν και ξανα-ανέλυαν την τελευταία της σχέση, τι είπε, τι του είπε, τι πήγε στραβά, γιατί κατέληξε με αντικαταθλιπτικά όταν εκείνος την άφησε. «Απλά η σχέση σας έκανε τον κύκλο της» έλεγε η Τάνια, η κολλητή της. Τον κύκλο της. Πφ! Με το που ανοίγει το κέντρο αγάπης στον εγκέφαλο, μόλις δουλέψει η χημεία σου με κάποιον, μπορεί ο οργανισμός να εκκρίνει όλα τα ναρκωτικά του που σε κάνουν να είσαι ερωτευμένη, αλλά για πόσο; Σε δυο χρόνια το πολύ τα έχεις κάψει όλα. Οπότε φεύγει ο έρωτας. Και χωρίζεις. Με δράματα και υστερίες. «Έφταιγαν αυτά που λέγαμε» έλεγε στην Τάνια. Αυτά που λένε οι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Ενεργοποιούν ο ένας το κέντρο αγάπης του άλλου. Χωρίς λόγο. Όταν εκείνα τα ξημερώματα το χαρτάκι απ' τον Θεό έπεσε στο μαξιλάρι της και το διάβασε, πήρε όρκο σιωπής. Δεν θα προσπαθούσε ποτέ ξανά να κάνει κάποιον δικό της. Όσο και να τον είχε ερωτευτεί. Ο έρωτας σκλαβώνει τους ανθρώπους. Και η δοκιμασία ήρθε το ίδιο βράδυ στο κλαμπ του νησιού.

Ο τρόπος που κινούσε τους γοφούς του. Ο τρόπος που γελούσε. Ο τρόπος που κοιτούσε. «Μη μου πεις ποτέ τα λόγια που λένε οι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Πες μου μόνο όσα χρειάζεται να ξέρω για σένα» είπε η Νέλλη όταν της ζήτησε να φύγουν μαζί. Λοιπόν, ήταν μισός Ιρλανδός, μισός Έλληνας. Έμενε στο Λονδίνο. Ήταν στην ηλικία της. Κι ήθελε να περάσουν τις υπόλοιπες διακοπές τους μαζί. Γιατί απλά την ήθελε καταραμένα. Αυτά.

Έμπαινε απ' το δέρμα της. Η Νέλλη ορκίζεται ότι κάθε φορά που την άγγιζε, τον ένιωθε να διαλύεται και να διεισδύει μέσα της απ' τους πόρους της. Έμπαινε από τους πόρους της με όλη τη δύναμη του έρωτα στο ξεκίνημά του. Από εκείνους τους έρωτες που όχι προφυλακτικό δεν μπορείς να βάλεις, αλλά τρομάζεις που θέλεις να καταπιείς κυριολεκτικά ολόκληρο τον εραστή σου. Δεν το ομολόγησαν ποτέ ο ένας στον άλλον, αλλά όλοι όσοι τούς έβλεπαν ήξεραν.

«Πες μου όσα πρέπει να ξέρω για σένα» της είπε κι εκείνος. Ήθελε να του πει για τον όρκο σιωπής, αλλά δεν το έκανε. Κι εκείνος καμιά φορά πήγαινε κάτι να της πει, αλλά θυμόταν την υπόσχεση που της έδωσε το πρώτο βράδυ κι οι λέξεις έφευγαν απ' το παράθυρο κι έπεφταν στα ασβεστωμένα πλακόστρωτα, σέρνονταν στα βράχια κι από εκεί ξάπλωναν στους σωρούς από φύκια, μέχρι που τις άρπαζαν οι γλάροι στο στόμα τους και τις έπαιρναν ψηλά στον ουρανό σαν λάφυρα. Αν μείνεις κι ακούσεις προσεκτικά τους γλάρους το καλοκαίρι, θα καταλάβεις ότι κρώζουν λόγια ανθρώπων που δεν ειπώθηκαν ποτέ.

Ναι, δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία να πουν μεταξύ τους τα λόγια που λένε οι ερωτευμένοι - θα σε θέλω για πάντα, σε σκέφτομαι διαρκώς, πες μου γιατί σε χρειάζομαι τόσο, δεν ξέρω τι θα κάνω αν σε χάσω, μείνε μαζί μου. Μείνε μαζί μου; Για πόσο; Οπότε χάθηκαν. Έτσι απλά. Εκείνος πήρε το καράβι όταν τελείωσαν οι διακοπές του και αποχαιρετίστηκαν στην προβλήτα. Χωρίς ούτε ένα δάκρυ. Μόνο όταν χάθηκε το καράβι στον ορίζοντα, της φάνηκε πως άκουσε την καρδιά της να σπάει. Κρακ. Και κάθε φορά από τότε που άκουγε γλάρους, ακολουθούσε η καρδιά της, κρακ κρακ κρακ κρακ...

Αρχές Οκτώβρη, η Νέλλη έτρεξε στη γυναικολόγο της. «Αχ, τα νέα παιδιά» της είπε η γιατρός, «θα έπρεπε να παίρνετε το χάπι από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο». Οι διαθέσεις της γι' αυτό το παιδί άλλαζαν όπως ο καιρός το φθινόπωρο. Μια έλεγε να το κρατήσει, μια να μην το κρατήσει. Κι από εκείνον ούτε ένα «γεια». Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο. Το mail. Να στείλει ένα γράμμα. Είχε αποφασίσει την κόρη της να την ονομάσει Silence - Σιωπή. Τη μέρα που γεννήθηκε το μωρό, έφτασε σπίτι της και το μοναδικό γράμμα από εκείνον, όπως ανακάλυψε όταν γύρισε απ' την κλινική. Κι εκεί της έλεγε όλα τα λόγια που δεν της είχε πει και άλλα τόσα, της έλεγε ποιος είναι και τι νιώθει για εκείνη.

O James McSweeney ήταν εγγονός του Luke McSweeney. «Mc Sweeney» στην κέλτικη διάλεκτο σημαίνει «son of pleasure» . Ήταν όντως πολύ παράξενο επίθετο. Στη μικρή ιρλανδική πόλη έλεγαν πάντα ότι οι McSweeney ήταν ξωτικά. Μετά έλεγαν ότι ήταν καταραμένοι. Την δεκαετία του '60, ο παππούς του ερωτεύτηκε με πάθος μια Ιρλανδή. Και την άφησε έγκυο. Το να αφήσεις τότε έγκυο κάποια εκτός γάμου για την προτεσταντική εκκλησία θεωρούνταν έγκλημα και μέχρι το '78 τιμωρούνταν με φυλακή. Οι συγγενείς του τον έχωσαν σε ένα καράβι με τη βία και τον φυγάδευσαν στην Αγγλία. Η μικρή αγαπημένη του τον έβλεπε απ' την προβλήτα να φεύγει για πάντα κι απ' τη θλίψη της δεν ξαναμίλησε ποτέ. Έτσι δεν μπόρεσε καν να του φωνάξει για τελευταία φορά ότι τον αγαπούσε.

Την κατηγόρησαν για μάγισσα. Η οικογένειά της, όπως και η οικογένεια McSweeney, αφορίστηκε από την Εκκλησία. Το παιδί θεωρήθηκε γιος του διαβόλου. Όταν ενηλικιώθηκε, φυγαδεύτηκε κι εκείνο για Λονδίνο, για να μπορέσει να έχει μια κανονική ζωή. Δεν κατάφερε όμως να βρει ποτέ τον πατέρα του. Εκεί άφησε μια Ελληνίδα έγκυο. Τότε γεννήθηκε εκείνος. Ο James McSweeney. Ορκίστηκε να μην πάει ποτέ στην Ιρλανδία, στον τόπο όπου υπέφερε τόσο πολύ η οικογένειά του.

Ήταν πολύ περίεργο που ήρθε αυτό το γράμμα τη μέρα που γεννήθηκε η κόρη της. Θα μπορούσε να του απαντήσει με άλλες τόσες σελίδες, «σε θέλω», «από την μέρα που σε γνώρισα δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο», «σε χρειάζομαι», «θέλω να είμαι μαζί σου», «πρώτη φορά το νιώθω αυτό τόσο έντονο». Όπως ακριβώς τής έγραφε αυτός στο γράμμα του. Απλά, όμως, του έγραψε να έρθει αυτό το καλοκαίρι να τη συναντήσει στο νησί.

Δεν τον παντρεύτηκε. Δεν του ζήτησε ποτέ να μείνει μαζί της. Του είπε μόνο ότι μπορεί όποτε θέλει να έρχεται να βλέπει εκείνη και την κόρη της. Της οποίας τελικά της έδωσαν το όνομα Σίρσα. «Sheersa» στα κέλτικα θα πει «ελευθερία». Ναι, πίστευε ακόμη στη δύναμη των λέξεων. Παρ' ότι η ιστορία τους είχε αποδείξει ότι δεν είναι αυτή που ενεργοποιεί το κέντρο της αγάπης - αν είναι να ερωτευτούν ένα ξωτικό κι ένας άνθρωπος, θα ερωτευτούν και μουγκοί και τυφλοί. Αλλά εκείνη δεν έσπασε ποτέ τον όρκο σιωπής της. Μόνο κάθε τέλος καλοκαιριού, όταν εκείνος έφευγε για Αγγλία, έτρεχε στην παραλία κλαίγοντας κι έγραφε πάνω στην άμμο ένα τεράστιο «σ' αγαπώ». Κι ευχόταν μέσα της αυτήν τη φορά εκείνος να το δει από το αεροπλάνο και να κατέβει...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ