Τα κονδύλια του Μιχάλη Λιάπη

Τα κονδύλια του Μιχάλη Λιάπη Facebook Twitter
0

Κουίζ·ποιος υπουργός Πολιτισμού είπε τα εξής:«Θεωρώ ότι η πολιτιστική δημιουργίαοφείλει να είναι εξωστρεφής, να βγαίνειστην κοινωνία. Να παρεμβαίνει όσο πιοδυναμικά γίνεται. Να μην κλείνεται σεμικρά δωμάτια. Να μην περιχαρακώνεται.Να μην αφορά τους λίγους αλλά τουςπολλούς». Θα μπορούσε να είναι οΒενιζέλος, η Μπακογιάννη, ο Πάγκαλος, ηΜελίνα, ο Μικρούτσικος. Σε ποια περίστασηειπώθηκε; Στην Ακρόπολη, στην Καμεράτα,στην Πινακοθήκη; Τέλος πάντων. Είναιδήλωση Λιάπη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.Μια δήλωση πασπαρτού. Σαν να ράβουν τιςομιλίες τους στην ίδια μοδίστρα. Αυτόςάλλωστε είναι ο ρόλος των υπουργώνΠολιτισμού. Λένε τις ίδιες γενικούρες,προστατεύουν τους ίδιους θεσμούς,προβάλλουν τα ίδια πρόσωπα. Μοιράζονταικαι την ίδια επωδό: δεν έχουν λεφτά.Έχουν πάντα την ίδια φαεινή ιδέα: «Θαπάω στο Μαξίμου». Ο Μιχάλης Λιάπηςπήγε στο Μαξίμου πριν από μια εβδομάδακαι βγήκε, ως είθισται, χαμογελαστός. Οπολιτισμός θα χαρτζιλικωθεί. Το χαμόγελοίσως να μη διαρκέσει και πολύ: πρέπεινα γεννηθούν λεφτά από τον Αλογοσκούφη.

Όλοιοι υπουργοί Πολιτισμού, Λιάπησυμπεριλαμβανομένου, έχουν την εντύπωσηότι ο ρόλος τους είναι να ταΐζουνκαλλιτέχνες και οργανισμούς. Προσοχή,δεν αναφέρομαι σε επιχορηγήσεις πουδυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουνδημιουργούς να κάνουν τα πρώτα τουςβήματα ή να στηρίξουν κάποιες προσπάθειεςπρωτότυπες, συμπαθητικές, ουσιαστικές,εναλλακτικές. Πάγια τακτική είναι ναχώνουν κονδύλια στους Μαθουσάλες πουμε τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πείσειότι είναι «κλασικές αξίες» τωντεχνών. Γιατί να επιχορηγούν επί δεκαετίεςτα ίδια θέατρα που αφήνουν τους ηθοποιούςαπλήρωτους και χρωστούν τεράστια ποσάστο ΙΚΑ; Γιατί χρηματοδοτούν ημερίδεςμε κονδύλια που θα μπορούσαν να καλύψουνολόκληρες εβδομάδες συνεδρίων; Γιατίπληρώνουν εκδόσεις που κοστίζουν είκοσιφορές τις τιμές της πιάτσας; Επαναλαμβάνεταιη ίδια στρατηγική για τον απλούστατολόγο: είναι όλοι τους αμήχανοι έναντιτων Τεχνών και θαμπώνονται όταν μπαίνειστο γραφείο τους ένα από τα λαμπεράπρόσωπα του θεάματος.

Αςδούμε όμως ποιο είναι το κέρδος από τηθητεία ενός πολιτικού στο υπουργείοΠολιτισμού. Ο χρόνος κυλάει υπέρ του.Δεν υπάρχει κάποια αρμοδιότητα που ναθεωρείται σημαντική, δεν υπάρχουν θέματαπου συνταράσσουν το πανελλήνιο (δενείναι ούτε Παιδείας ούτε Εργασίας).Υπήρχε μέχρι πρότινος μια σοβαρή δουλειά:ο έλεγχος της μεγάλης δεξαμενής χρημάτωνπου λέγεται ΟΠΑΠ, αλλά κι αυτή αφαιρέθηκεαπό τα καθήκοντα. Έτσι, το μόνο που μένειστους υπουργούς Πολιτισμού είναι τοsocializing με διασημότητες.Ρίχνοντας δεσμίδες ευρώ στις τσέπεςτους καταφέρνουν να γίνουν ελαφρώς πιοσυμπαθείς, κάτι που εξαργυρώνεται μεπροσκλήσεις. Εγκαίνια σε γκαλερί,παρουσιάσεις βιβλίων, ταξιδάκια σεδιάφορα κοσμικά events.Σταθερή και δωρεάν δημοσιότητα. Γενικάένας υπουργός Πολιτισμού μπορεί να τηβγάλει καθαρή κρατώντας για χρόνια έναποτήρι κρασί στο χέρι και γελώντας προςπάσα κατεύθυνση. Μπορεί να γκρινιάζουντίποτε αρχιτέκτονες, άντε να κλείσουνκαι οι αρχαιολογικοί χώροι από απεργία,αλλά ως εκεί. Ούτε και υπάρχει κανέναςέλεγχος. Δίνει λεφτά για να ανέβει μιαυπερπαραγωγή, το θέαμα στην πράξη γίνεταιμονόλογος, αλλά η επιχορήγηση δενμειώνεται. Υπάρχει βέβαια μια και σαφήςεξήγηση για την ανοχή: όποια κακοδιαχείρισηκαι να διαπιστωθεί, θα μιλάμε πάντα γιατα φιστίκια του προϋπολογισμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ