ΚΙΝΗΣΗ

Τόπο στα νιάτα

Τόπο στα νιάτα Facebook Twitter
Αλέκος Αλαβάνος
0

ΟΑλέκος Αλαβάνος έκανε πάλι τη διαφορά.Θα φύγει από την πολιτική με το κεφάλιψηλά. Επικαλέστηκε λόγους υγείας, δηλαδήαρνείται να γίνει πρόεδρος με έδρα την Εντατική, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου.Καταλαβαίνει ότι η παράταξη χρειάζεταιανανέωση και φωτογραφίζει την προτίμησήτου. Δεν προσπαθεί να επιβάλλει τον δικότου διάδοχο, όπως ο Κώστας Σημίτης -συμβάλλει σε αυτό και το κλίμα τηςΚουμουνδούρου, που δεν σηκώνει άρχοντεςτων δαχτυλιδιών. Ο Αλαβάνος αποχωρείοργανωμένα, με χρονοδιάγραμμα. Θα φύγειαπό την προεδρία, θα παραμείνει στηΒουλή και από εκεί και πέρα αρχίζουν ταυποθετικά σενάρια (αν εκλεγεί τάδεπρόεδρος, τότε...). Δεν περιμένει να τονχτυπήσει το κακό της μοίρας του ούτεστρογγυλοκάθεται στην καρεκλίτσα γιανα απολαύσει λίγο ακόμη το 5%. Ίσως νατον οδήγησε η ανάγκη, πάντως κάνει τηνιστορική χειρονομία: τόπο στα νιάτα.Ομιλεί για κατεστημένο προτάσσονταςτον εαυτό του: είκοσι χρόνια στηνEυρωβουλή, τέσσερα στηΒουλή, τρία στην προεδρία του κόμματος.Γεύτηκε την εξουσία -όχι περισσότεροαπό άλλους- και την παραχωρεί.

Είναιδύσκολο να προσάψει κάποιος κάτι κακόστον Αλαβάνο. Πέρασε από το πουργατόριοΕΑΤ/ΕΣΑ, δούλεψε ως οικονομολόγος καιδημοσιογράφος, έφυγε την ώρα που έπρεπεαπό το ΚΚΕ, ήταν πάντα μετριοπαθής,διαλλακτικός, χαμηλών τόνων. Έτσι,εκείνοι που τον αντιπαθούν πολιτικά,καταφεύγουν στην ανοησία, όπως σε υπερβολέςότι εκείνος υποκίνησε όλη την εκπαιδευτικήαντίδραση πέρσι. Λένε επίσης ότι είχεεμμονή με την «ώρα του πρωθυπουργού»(λέγεται ότι έπαιξε ρόλο απουσιολόγουτης Βουλής επειδή κατήγγειλε τααυτονόητα). Πέραν τούτων, δεν υπάρχεισοβαρό κατηγορητήριο εναντίον του57χρονου πολιτικού. Έτσι, όταν θέλουν νατου επιτεθούν, αναφέρονται με ένα είδοςπαράδοξης μομφής στην καταγωγή του.Γεννήθηκε «πλούσιος» - και επειδήτέτοιες λέξεις προκαλούν θυμηδία, λένεότι είναι «αστός», «γόνος»και άλλα τέτοια. Πράγματι, κάθε φορά πουδηλώνεται το πόθεν έσχες, προκύπτει ότιείναι ο πλουσιότερος του Kοινοβουλίου.Αν ήταν δεξιός δεν θα υπήρχε πρόβλημα,όμως υπάρχει μια περιρρέουσα αντίληψηότι ο αριστερός πρέπει να ζει φτωχικάκαι μίζερα. Ευτυχώς ο Αλαβάνος δενπαραχώρησε την περιουσία του στο ΚΚΕόσο ήταν στέλεχος.

Δενξέρω αν ο Αλαβάνος θα πάρει κάποια καλήθέση στην Ιστορία ή θα συγκαταλέγεταισε αυτούς που ξεχάστηκαν. Το ζητούμενοείναι ότι ετοιμάζει την πιο γενναιόδωρηπολιτική χειρονομία της μεταπολίτευσης.Ποιος άλλος άφησε το θώκο προκειμένουνα περάσει μπροστά μια άλλη γενιά; Είναιτόσο πρωτόγνωρο που δεν ξέρουμε αν θαμπορέσει να περάσει το μήνυμα... Θαπαραμερίσουν και οι υπόλοιποι τιςπροσωπικές φιλοδοξίες ώστε να γίνειπραγματικότητα αυτό που ψυχανεμίζονταιόλοι, δηλαδή το διψήφιο αποτέλεσμα στηνεπόμενη αναμέτρηση;

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ