Η λογοτεχνική «διεθνής» των Εξαρχείων

Facebook Twitter
0

via

Τα πάντα ξεκινούν από μια ιδέα. Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος (γεν. 1968) σκέφτηκε πριν από μερικά χρόνια να στήσει μια πρωτότυπη λογοτεχνική «διεθνή» στο κέντρο της Αθήνας, στο Dasein Philosophy Cafe στην πλατεία των Εξαρχείων. 

Το 2008, μαζί με την Αλεξάνδρα Μπούχλερ, διευθύντρια του ευρωπαϊκού δικτύου Literature Across Frontiers, το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας) και τον πολυχώρο που βρίσκεται στην οδό Σολωμού, δημιούργησαν το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που φιλοξενεί σε σταθερή βάση νέους ξένους συγγραφείς στην πρωτεύουσα και τους φέρνει σε επαφή με νέους έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες.

«Προτιμώ τον όρο συνάντηση, και όχι φεστιβάλ με τη στενή έννοια του όρου, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που δεν είναι τόσο, ας πούμε, ιδρυματικό» μας λέει ο συγγραφέας για αυτή την προσπάθεια που βλέπει τη λογοτεχνία σαν ένα απελευθερωμένο δίκτυο που αγγίζει όλες τις τέχνες στο επίπεδο ενός ζωντανού αστικού δρώμενου με πολύ ευρύτερες διαστάσεις. 

Εφέτος είναι η τέταρτη χρονιά για το DaseinFest International Literary Festival με συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από την Ελλάδα (Αθήνα, Εδεσσα, Θεσσαλονίκη), την Πολωνία, τη Βρετανία και την Φιλανδία σ’ ένα πενθήμερο πρόγραμμα, από τις 4 έως τις 8 Μαϊου 2011, που συμπίπτει με τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη συμπρωτεύουσα.

«Σκοπός μας είναι να πάρουμε μια ιδέα για την τρέχουσα, την πολύ σύγχρονή μας λογοτεχνία από άλλες χώρες. Τα έργα των ξένων συμμετεχόντων (εφέτος δέκα οκτώ) μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά μ’ αυτή την ευκαιρία, πράγμα που ευνοεί και τους σπουδαστές της μετάφρασης και τους συγγραφείς που βλέπουν πώς λειτουργεί μια άλλη γλώσσα. Θέλουμε τη ζωντανή «συνομιλία» ξένων και ελλήνων συγγραφέων. Μάλιστα οι επισκέπτες από το εξωτερικό έρχονται μια εβδομάδα νωρίτερα στην Αθήνα και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, αν το επιθυμούν, μπορούν να φιλοξενηθούν στο “Σπίτι της λογοτεχνίας” στην Πάρο. Ετσι επιτυγχάνουμε πολλά και σε προσωπικό επίπεδο» εξηγεί ο συγγραφέας. 

«Η λογοτεχνία έρχεται σε επαφή με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά ή ο κινηματογράφος, μέσα από διάφορα workshops και στη βάση της καλλιέργειας του λόγου, σ’ όλες τις εκδοχές του. Ολες οι τέχνες, άλλωστε, δομούν αφηγήσεις. Η λογοτεχνία βγαίνει από το πλαίσιο του τυπωμένου χαρτιού» - όπως διευκρινίζει ο Χρήστος Χρυσόπουλος- και λαμβάνει πολυμεσικές διαστάσεις, μεταξύ άλλων, με δίγλωσσες αναγνώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές performances αλλά και συζητήσεις με το κοινό το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει όλες αυτές τις δράσεις δωρεάν. 

Οι έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα work in progress (ένα έργο εν εξελίξει) ή κάτι ειδικά προορισμένο για το φεστιβάλ. Εφέτος θα παρουσιαστούν κείμενα που ακόμη είναι αδημοσίευτα με τους συμμετέχοντες να ανοίγουν έτσι το εργαστήρι της δουλειάς τους πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί. 

«Δεν έχουμε την επιδίωξη ενός τελειωμένου έργου. Είναι κάτι σαν πειραματικό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, πλην όμως σοβαρό, ώστε να "βγαίνει" ο καθένας από μας έξω απ’ τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει, να διακινδυνεύσει το διαφορετικό» τονίζει ο συγγραφέας με την πλούσια θεωρητική λογοτεχνική σκευή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία αλληλεπίδρασης που παράγεται και επιτόπου. 

«Είναι ένας χώρος για τους άλλους πάντα», εικαστικούς καλλιτέχνες, δοκιμιογράφους, ποιητές, «που πυροδοτεί ένα διάλογο για το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτό που κάνουμε και σε ποιό χώρο ζούμε. Το Dasein βρίσκεται στα Εξάρχεια που έχουν μια σημειολογία και μια ατμόσφαιρα που ευνοεί να βλέπεις πώς η τρέχουσα πραγματικότητα “γράφεται” γύρω μας με χρήσεις του δημόσιου χώρου όπως τα γκράφιτι ή τα συνθήματα».

Το Dasein Fest επιμελείται κάθε χρόνο ένα σύντομο αφιέρωμα στους προσκεκλημένους συγγραφείς σε συνεργασία με το περιοδικό Εντευκτήριο του Γιώργου Κορδομενίδη. Επιπλέον, συνεργάζεται με φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με ελληνικά πανεπιστήμια, φορείς όπως το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) και το Βρετανικό Συμβούλιο, περιοδικά και e-zines, πρεσβείες και πολιτιστικούς οργανισμούς. «Είχαν έρθει τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να το ξέρουμε, με απλά ρούχα, οι πρέσβεις της Ουγγαρίας και της Λετονίας στο Dasein. Δεν ξέρω αν έχει ξανακατέβει πρέσβης στα Εξάρχεια» υπογραμμίζει ο συγγραφέας χαριτολογώντας.

Τον ρωτάμε γιατί να συμμετάσχει κάποιος σε αυτή τη συνάντηση. «Θέλουμε να προσεγγίζουμε τα πράγματα και μ’ ένα πνεύμα ελαφρότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό. Το βλέπω λίγο σαν “πολιτισμικό” τουρισμό, μια διέξοδο που μπορεί να σου δοθεί από τις τέχνες μέσα στην πόλη για ένα δίωρο, λ.χ. πριν βγεις για το ποτό με τους φίλους σου. Είναι μια ανοιχτή πόρτα. Ο κόσμος μπαίνει, παίρνει αυτό που νομίζει ότι τον ενδιαφέρει και του μένει κάτι, ικανοποιείται θέλω να πιστεύω, ένα είδος διανοητικής περιέργειας».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ