«Agon, an Olympic Legacy»: Στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δεν μαθαίνεις μόνο, ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το «Agon, an Olympic Legacy» έρχεται να μας ταξιδέψει στον μοναδικό κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από πέντε ξεχωριστά προγράμματα
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε κάτι «διαφορετικό», επισκεφθείτε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, όχι μόνο για να γνωρίσετε από κοντά τη σπουδαία ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να δείτε επίσης ολόκληρη την πόλη με άλλη ματιά και το καλύτερο- να τους ζήσετε σαν να συμμετείχατε οι ίδιοι!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα «Agon, an Olympic Legacy», που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και είναι πλέον διαθέσιμο για τους επισκέπτες. Και όσοι βρεθήκαμε εκεί γίναμε μάρτυρες της μοναδικής εμπειρίας που έχει πλέον να προσφέρει μέσα από μια πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να διαδώσει τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού, να αναδείξει την Αθήνα και να υπογραμμίσει επίσης τη διαφορά του «αγώνα» από το παιχνίδι. Γιατί υπάρχει διαφορά και δη μεγάλη, παρόλο που καθιερώθηκαν ως Olympic Games, ήτοι «Ολυμπιακά Παιχνίδια». Και μια βόλτα στο μουσείο είναι σίγουρο πως θα σας λύσει όλες τις απορίες.
Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, το «Agon, an Olympic Legacy»; Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων με θεματικές περιηγήσεις αλλά και παιχνίδι θησαυρού για παιδιά και γονείς, απόλυτα προσβάσιμο επίσης σε άτομα με οπτική αναπηρία, που στόχο έχει να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.
Τα επιμέρους προγράμματα του «Agon, an Olympic Legacy»
«Agon, Family»: Ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού κατά μήκος της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, για παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με 20 σταθμούς και 24 δραστηριότητες παρατήρησης, εξερεύνησης και φαντασίας. Το παιχνίδι περιλαμβάνει μάλιστα και το ειδικό kit «Λάβετε θέσεις... Έτοιμοι; Ξεκινάμε!», με υπόμνημα της μόνιμης έκθεσης (κάτι σαν σκονάκι για τους γονείς), 20 καρτέλες με σημεία που πρέπει να ανακαλύψουν στους χώρους και φυσικά το γνήσιο ολυμπιακό έπαθλο- μια κόκκινη κορδέλα. Ποιος θα αναδειχθεί λοιπόν «Ολυμπιονίκης» και θα στολιστεί με την πορφυρή κορδέλα του νικητή;
«Agon, Classic Researcher»: Ένα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού αυτή τη φορά για ενήλικες, που έχει ως αφετηρία 25 σταθμούς πάλι στη μόνιμη έκθεση. Ωστόσο εδώ δεν μιλάμε για παιχνίδι, αλλά για μια πολυδιάστατη εμπειρία, κάτι σαν «χάρτη εξερεύνησης» της ίδιας της πόλης της Αθήνας. Μέσα από την συγκεκριμένη περιήγηση, ξαναγνωρίζουμε την Αθήνα και ανακαλύπτουμε μνημεία, κτήρια, κειμήλια, τοπόσημα και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, η οποία φιλοξένησε τα Παναθήναια στην αρχαιότητα, τις Ζάππειες Ολυμπιάδες στους νεότερους χρόνους, και δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων στην σύγχρονη εποχή.
Κάντε, λοιπόν, μια «Ολυμπιακή» βόλτα στην πόλη, επισκεφθείτε μερικά από τα προτεινόμενα σημεία (35 στο σύνολο) για να δείτε από κοντά αντικείμενα, εικόνες, γλυπτά, κτίρια, δρόμους, πλατείες και αναζητήστε σε αυτά τα ίχνη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο οδηγός έχει μάλιστα και check list στο τέλος, για να «σβήνετε» όσα σημεία επισκέπτεστε!
«Listen to our Story»: Το πιο σημαντικό πρόγραμμα, ίσως, του «Agon, an Olympic Legacy». Πρόκειται για την πλέον συμπεριληπτική, πολυαισθητηριακή περιήγηση στην μόνιμη έκθεση, απόλυτα κατάλληλη για συνοδευόμενα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Μάλιστα για να σχεδιαστεί σωστά, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δημιούργησε ένα focus group, που αποτελείτο από ένα άτομο με μερική απώλεια όρασης, ένα άτομο με σκύλο οδηγό και μία εκπαιδεύτρια κινητικότητας και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Αποτέλεσμα; 30 ηχητικές αφηγήσεις και οι 8 απτικοί σταθμοί, που χαρίζουν σε βλέποντες και μη πλήρη προσβασιμότητα στην εμπειρία περιήγησης.
Και το καλύτερο είναι πως το μόνο που χρειάζονται είναι το προσωπικό smartphone τους, που χρησιμοποιούν για την ηχητική περιήγηση, σκανάροντας απλώς καρτέλες με ανάγλυφα QR, ενώ στα σημεία όπου βρίσκονται οι ανάγλυφες καρτέλες υπάρχει επιδαπέδια διαγράμμιση για το λευκό μπαστούνι. Επίσης το πρόγραμμα είναι τόσο προσεγμένο που εκπαιδεύτηκε μέχρι και το προσωπικό για την εξυπηρέτηση επισκεπτών με οπτική αναπηρία και συνοδεία σκύλου οδηγού.
«Become an Olympian»: Εδώ τώρα συναντάμε το πιο διασκεδαστικό και διαδραστικό «παιχνίδι», αφού εντός της μόνιμης έκθεσης έχει δημιουργηθεί ένα χώρος, όπου παρουσιάζονται τρία Ολυμπιακά αθλήματα, η ιστορία, οι κανόνες και ο εξοπλισμός τους. Τα αθλήματα της εγκατάστασης είναι το Σλάλομ Σκι (χειμερινό Ολυμπιακό αγώνισμα), ο δρόμος ταχύτητας 400μ. της κατηγορίας Τ54 με αγωνιστικό αμαξίδιο (θερινό Παραολυμπιακό αγώνισμα στίβου), και το ατομικό της Τοξοβολίας (θερινό Ολυμπιακό αγώνισμα).
Η πρόκληση εδώ ήταν η μετατροπή του πραγματικού αθλήματος σε μια υβριδική εγκατάσταση για την ανάδειξη του Αγώνα. Και αναμφίβολα το στοίχημα κερδήθηκε, αφού εκτός από το να μάθει κανείς ιστορικές πληροφορίες για το άθλημα και διακεκριμένους αθλητές, μπορεί επίσης να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, κάνοντας σκι με αυθεντικά παγοπέδιλα, ρίχνοντας βέλη με αληθινό τόξο και «τρέχοντας» με αγωνιστικό αμαξίδιο, που κουνά με τα ίδια του τα χέρια. Και τα τρία σημεία συνδυάζουν άλλωστε εξοπλισμό με μηχανικά μέρη που αλληλεπιδρούν με ψηφιακό περιεχόμενο, το οποίο προσομοιάζει στο περιβάλλον διενέργειας του Ολυμπιακού αγωνίσματος (στάδιο, πλαγιά κλπ.).
Και ένα είναι βέβαιο, πως μετά τη δοκιμή, συνειδητοποιείς «εκ των έσω» πλέον τις δυσκολίες, τον πραγματικό αγώνα που δίνει κάθε αθλητής και κυρίως τη σημαντική διάκριση μεταξύ «παιχνιδιού» και «Αγώνα».
«ΑΟΜ Suitcases»: Ή αλλιώς πώς να κλείσεις ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια βαλίτσα. Οι πρωτότυπες αυτές μουσειοβαλίτσες του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας σχεδιάστηκαν ως εκπαιδευτικό εργαλείο, που βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τον Ολυμπισμό μέσα από ιστορίες και προσωπικότητες που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και επειδή σε όλους αρέσουν τα ενθύμια, εκτός από έναν τεράστιο μουσαμά με εικονογράφηση παγκόσμιου χάρτη (2,40m x 1,40 m.), 66 ξύλινες καρτέλες με στοιχεία από την Ολυμπιακή Ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα και 56 ξύλινες φιγούρες, η μουσειοβαλίτσα περιλαμβάνει επίσης αντίγραφα Ολυμπιακών καρτ-ποστάλ και γραμματοσήμων, αντίγραφο εισιτηρίου στους Αγώνες του 2004, αντίγραφα Ολυμπιακών μεταλλίων, φιγούρες μασκότ αλλά και μια αυθεντική Ολυμπιακή δάδα ΑΘΗΝΑ 2004!
Στόχος οι 10 Ελληνικές και 2 Αγγλικές μουσειοβαλίτσες να ταξιδέψουν σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και άλλα μέρη ώστε να διαδώσουν το μήνυμα του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, ενώ τρεις ακόμη μουσειοβαλίτσες» σε Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί, έρχονται για να δώσουν την δυνατότητα σε συνοδούς, παιδαγωγούς και πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, να γνωρίσουν την Ελληνική και Ολυμπιακή ιστορία και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού.
Άλλωστε, όπως σημείωσε και η Ελίνα Πεχλιβανίδη, εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας και διαχειρίστρια του έργου ανάπτυξής της, «σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της έννοιας που διατρέχει τη μόνιμη έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, και αποτελεί βασικό πυλώνα της· είναι η έννοια του (ευγενούς) "Αγώνα", όπως την ανακαλύπτουμε μέσα από την φιλοσοφία του Ολυμπισμού, την Ολυμπιακή Ιστορία των Αγώνων, και τα παραδείγματα των αθλητών που συμμετέχουν διαχρονικά σε αυτούς».