Από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας: Οι ανασφαλείς διαδρομές των νέων αποφοίτων.

Η ιστορία της Λίνας Αδαμάκη, που αξιοποίησε τα οφέλη του εντατικού δωρεάν προγράμματος εκπαίδευσης της ακαδημίας ReGeneration, σε συνεργασία με τη Microsoft, δείχνει πώς μπορούν οι νέοι πτυχιούχοι να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και να «ξεκλειδώσουν» επαγγελματικές ευκαιρίες.

Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο

Μπροστά στο χάσμα μεταξύ πανεπιστήμιου και απασχόλησης, πολλοί νέοι απόφοιτοι στέκονται ανασφαλείς και αποπροσανατολισμένοι, αδυνατώντας να «ξεκλειδώσουν» επαγγελματικές ευκαιρίες τη στιγμή που στην αγορά εργασίας χιλιάδες, δυνητικά καλά αμειβόμενες θέσεις, παραμένουν κενές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συγκριτικά με τις χώρες της Ε.Ε, η Ελλάδα είχε, το 2022, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (12,8%) στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-39, αρκετά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,3%).

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες έπρεπε να αντιμετωπίσει και η Λίνα Αδαμάκη αμέσως μόλις αποφοίτησε από τη σχολή της. Η αγορά εργασίας, ειδικά για τις θέσεις που την ενδιέφεραν, ζητούσε συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα η αναζήτησή της να μην οδηγεί πουθενά. Η ίδια έπρεπε να αποφασίσει εάν θα παρατείνει την εκπαίδευσή της με ένα κατά κανόνα ακριβό μεταπτυχιακό για να τις αποκτήσει ή εάν θα έπρεπε να μπει στη αγορά, σε θέση όμως που δεν είχε τις προοπτικές εξέλιξης που θα ήθελε.

Τελικά βρήκε τη λύση σε ένα πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε ψηφιακές δεξιότητες από τη ReGeneration σε συνεργασία με τη Microsoft. Μέσα σε μόλις ένα μήνα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Μίνα βρήκε δουλειά ακριβώς πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούσε.

 
 

«Αφού πήρα το πτυχίο μου ήμουν πολύ αγχωμένη και η μεγαλύτερή μου έγνοια, εμένα και των συμφοιτητών μου, ήταν τι θα κάνουμε μετά. Ποια θα είναι η επαγγελματική εξέλιξη, αν θα υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη» λέει η Λίνα Αδαμάκη, συνοψίζοντας ουσιαστικά όσα νιώθουν οι νέοι πτυχιούχοι σήμερα. Και συνεχίζει: «Σκεφτόμουν πάρα πολύ να κάνω ένα μεταπτυχιακό, δεν ήξερα όμως σε τι θέλω να κάνω εξειδίκευση, οπότε δεν ήθελα να σπαταλήσω χρόνο και χρήματα για να κάνω ένα μεταπτυχιακό που δεν ξέρω που αποσκοπεί».

Από τη μία η ανάγκη των εργοδοτών για έτοιμους επαγγελματίες και από την άλλη οι πολλαπλές αλλαγές που επιφέρουν στην εύρεση εργασίας οι νέες τεχνολογίες, κάνουν πολλές φορές έναν νέο πτυχιούχο να νιώθει ανασφάλεια σχετικά με την επάρκεια των γνώσεων και των δεξιοτήτων του, οδηγώντας τον στην αναγκαστική λύση ενός ακριβού μεταπτυχιακού. Τι γίνεται, όμως, αν δεν υπάρχουν, ούτε τα χρήματα, ούτε ο χρόνος;

Όταν κάποιος είναι στη φάση της Λίνας, δεν έχει και τόσες επιλογές. Είτε θα αρχίσει να στέλνει μαζικά βιογραφικά οπουδήποτε ξοδεύοντας άσκοπα χρόνο που δεν διαθέτει (ρισκάροντας και μία τενοντίτιδα στο δάκτυλο από τα πολλά κλικ στο send), είτε θα εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που του δίνονται για επιπλέον κατάρτιση και εκπαίδευση.

 
 

«Κάπου εκεί που είχα απελπιστεί, συνάντησα την ακαδημία του ReGeneration, σε συνεργασία με τη Microsoft. Οπότε, χωρίς να το σκεφτώ, έκανα την αίτηση και η διαδικασία προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα».

Η Λίνα συμμετείχε στο ReGeneration Academy on Technical Business Analysis 4Women: ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, αποκλειστικά για γυναίκες στην Τεχνολογία. Μέσα από αυτό είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τόσο τα soft όσο και τα hard skills της, τα οποία, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση που έλαβε από την ακαδημία, τη βοήθησαν να βγει στην αγοράς εργασίας με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα; Βρήκε δουλειά σε έναν μόλις μήνα από την αποφοίτησή της.

«Γενικά μέσα από την ακαδημία άλλαξε όλη η κοσμοθεωρία μου, άρχισα να βλέπω πολύ διαφορετικά πώς μπορούν να συνδυαστούν οι σπουδές με την επαγγελματική σταδιοδρομία και σίγουρα αυτό που μετράει είναι το συνεχές up-skilling και re-skilling» λέει με βεβαιότητα η Λίνα και η ικανοποίηση για την επιλογή της σχεδόν διαγράφεται στο πρόσωπό της.

 
 

Και η Λίνα δεν η μόνη. Οι ακαδημίες του ReGeneration σε συνεργασία με τη Microsoft σημειώνουν έως και 100% ποσοστό προσλήψεων. Σε βάθος χρόνου τα νούμερα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Από το 2020 και μετά, τα προγράμματα της Ακαδημίας έχουν προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και πιστοποίηση σε 2.300 ωφελούμενους, βοηθώντας τους να βρουν εργασία. Κι όλα αυτά, μάλιστα, σε μία εποχή υψηλής νεανικής ανεργίας και αυξημένου «brain drain», δηλαδή μαζικής εξόδου των καλύτερων νέων μυαλών που διαθέτει η χώρα μας στο εξωτερικό.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το ReGeneration Academy σε συνεργασία με τη Microsoft τόσο επιτυχημένο; Αφενός ο προσανατολισμός των προγραμμάτων της ακαδημίας στην επιτάχυνση της αναβάθμισης δεξιοτήτων και της επανακατάρτισης των νέων επαγγελματιών, αφετέρου το input μιας εταιρείας όπως η Microsoft, που έχει ενσωματωμένες εδώ και χρόνια στο DNA της έννοιες όπως το up-skilling & το re-skilling και φροντίζει να τις υποστηρίζει με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Συνοψίζοντας, η ιστορία της Λίνας είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς η χρήση της τεχνολογίας και η απόκτηση νέων skills μπορούν να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν έναν νέο άνθρωπο με ταλέντο, όρεξη και φιλοδοξίες. Κι αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, η ιστορία της μπορεί να γίνει οδηγός σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MH XAΣΕΤΕ