«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ

«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, ο Όμιλος ΟΤΕ δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα και κάνει ουσιαστική διαφορά.

ADVERTORIAL

 

Όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε για την περιβαλλοντική κρίση, τόσο συναντάμε έννοιες με τις οποίες, ενδεχομένως, δεν είμαστε εξοικειωμένοι – ανάμεσά τους, κι αυτή της κλιματικής ουδετερότητας. Αν δε γνωρίζετε τον συγκεκριμένο όρο, αναφέρεται στην ιδέα μίας κοινωνίας και οικονομίας με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κι αποτελεί επείγουσα πρόκληση.

 

Ήδη από το 2012, ο Όμιλος ΟΤΕ άρχισε να τοποθετεί τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της εταιρικής του λειτουργίας. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες: την Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας, τη Συμπερίληψη & ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. 

 

Στη δεκαετία που πέρασε, έχοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της επιχειρηματικής του λειτουργίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναγνωρίσει πως όταν πρόκειται για τον πλανήτη, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

 

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί, λοιπόν, κάνει πράξη όχι το ελάχιστο δυνατό, αλλά άλματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ουσιαστική αλλαγή. Και στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα, ως το 2040.

 

«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ

 

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα», έχει δηλώσει άλλωστε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο Νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.» 

 

«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ
(από αριστερά) Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, κα. Ντέπη Τζιμέα και η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ, κα. Σταυρούλα Αγγελοπούλου

 

Για να πραγματοποιήσει τον σκοπό αυτό και να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο στη λειτουργία του, όσο και σε όλη την αλυσίδα αξίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του, μέχρι το 2025. Επιπλέον, να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου σε όλη την αλυσίδα αξίας μέχρι το 2040, αλλά και την ολοκληρωτική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κατανάλωση ηλεκτρισμού κάθε χρόνο, από το 2021. Και οι τρεις αυτοί φιλόδοξοι στόχοι, ισχύουν σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom.

 

Μέχρι σήμερα, βέβαια, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα για τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, μέσα από μέτρα και δράσεις που έχει υλοποιήσει στα δίκτυα και τα data centers, στα κτίρια και τα καταστήματά του και στον στόλο οχημάτων του. Θα τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.

 

«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ

 

Στα δίκτυα

Ο Όμιλος ΟΤΕ λειτουργεί με 100% πράσινο ρεύμα. Την τελευταία πενταετία, εφαρμόζει μέτρα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού - αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων. Ο τριπλασιασμός του όγκου μεταφερόμενων δεδομένων σε σχέση με το 2017, μάλιστα, δε λειτούργησε ανασταλτικά. Παρά την αύξηση αυτή, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 7%. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός των data centers αναβάθμισε την αποδοτικότητά τους κατά περίπου 8%. Κι αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των υποδομών, όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός, αλλά και στην ανανέωση του ΙΤ εξοπλισμού.

 

Στα κτήρια και τα καταστήματα 

Οι ανακαινίσεις και η λειτουργία κτηρίων και καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ, γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, τέσσερα από τα κτήρια του Ομίλου έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ και του ΝΥΜΑ, τα οποία ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα, όλα τους κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτουν LED φωτισμούς.

 

Στον στόλο οχημάτων 

Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στην Ηλεκτροκίνηση. Σταδιακά αντικαθίστανται περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid, ενώ έχει αποφασιστεί η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί, η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ομίλου, ενώ στο Μεσολόγγι, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και τη Ρόδο, έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς.


Ο Όμιλος ΟΤΕ δε σταματά εκεί. Ως εταιρεία τεχνολογίας, παρέχει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που μας βοηθούν να υιοθετήσουμε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, περιορίζοντας το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι πρωτοβουλίες Smart Cities, συγκεκριμένα, που περιλαμβάνουν λύσεις όπως η έξυπνη στάθμευση, ο έξυπνος φωτισμός και η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και οι ΙοΤ & Cloud λειτουργίες - digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services - μας ενθαρρύνουν να αλλάξουμε συνήθειες και να γίνουμε μέρος της αλλαγής. 

 

«Το αύριο είναι σήμερα»: Το «πράσινο» όραμα του Ομίλου ΟΤΕ

 

Παράλληλα ο Όμιλος ΟΤΕ ενσωματώνει τις αρχές Κυκλικής Οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του εδώ και αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ψηφιστούν σχετικές νομοθεσίες. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο με μακροπρόθεσμη δέσμευση, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα.

 

Ειδικότερα, τα τελευταία 3 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα έχει διαχειριστεί υπεύθυνα (ανακυκλώσει ή επαναχρησιμοποιήσει) σχεδόν το 90% των αποβλήτων από τις δραστηριότητές του.

 

Λειτούργησε το πρώτο εταιρικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για χώρους γραφείων, που εφάρμοσε την αρχή του διαχωρισμού των υλικών στην πηγή, με τη συλλογή τους σε διαφορετικούς κάδους. Επιπλέον, από το 2006 μέχρι και το 2021, συλλέχθηκαν προς ανακύκλωση πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και 549 τόνοι μπαταριών. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι σήμερα, έχει ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού.

 

Όσον αφορά στην κατανάλωση χαρτιού, τα τελευταία 6 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να μειώσει τη χρήση του κατά 41%. Από το 2016, έχουν εξοικονομηθεί 2.374 τόνοι χαρτιού, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις συναλλαγές του με τους πελάτες του.

 

Μέσα από το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC, από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης σε κτίρια γραφείων και την κατάργηση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα.

 

Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης, γιατί το αύριο, είναι σήμερα.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon