Είναι ακριβή η ασφάλιση υγείας;

Είναι ακριβή η ασφάλιση υγείας;

Τι είναι καλύτερο, ένα ατομικό ή ένα ομαδικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας και μερικά tips & tricks που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα ζητήματα υγείας δεν είναι από αυτά που αφήνουν πολλές επιλογές. Για τους χαμηλόμισθους και τους νέους που παίρνουν τον βασικό μισθό ή εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης, και από ένα περιορισμένο εισόδημα, που δεν «φτάνει» μέχρι το τέλος του μήνα, καλούνται να καλύψουν πάγια έξοδα και διαβίωση, τα πράγματα γίνονται από δύσκολα έως και τρομακτικά αν προκύψει πρόβλημα υγείας.


Η αλήθεια είναι ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όσο και να θέλουν να ανταποκριθούν, είναι σαν να «επιχειρούν» σε πεδίο μάχης, ενώ ακόμη και ο ασθενής με πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πιθανότερο είναι ότι θα μπει σε λίστα αναμονής. Τα επείγοντα στα νοσοκομεία έχουν μεγάλες καθυστερήσεις, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και, αν τελικά κάποιος χρειαστεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει θα είναι αρκετά υψηλό.


Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν και τα νούμερα που καταγράφονται, πίσω από τα οποία υπάρχουν άνθρωποι και ιστορίες. Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED και της dianesosis που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023, τους προηγούμενους 12 μήνες το 22% ή περίπου 1,9 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είχαν κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν, λόγω του κόστους που συνεπάγονταν. Αυτό σημαίνει ότι άφησαν άλυτο το πρόβλημα υγείας τους, είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είτε γιατί δεν είχαν τα χρήματα που θα απαιτούσε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, που θα κάλυπτε, εν προκειμένω, την ανάγκη τους. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από αυτούς που δήλωσαν ότι λόγω κόστους δεν είχαν στη διάθεσή τους υπηρεσίες υγείας δεν διέθεταν ποσά ύψους 250-500 ευρώ.
 

2,5 εκατ. Έλληνες με συμβόλαια υγείας

Περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες έχουν ασφαλίσεις υγείας, είτε μέσω συμβολαίων που έχουν κάνει οι ίδιοι, δηλαδή ατομικά, είτε μέσω ομαδικών συμβολαίων, που συνήθως κάνουν οι εργοδότες. Μέσα στο 2022 πάνω από 610 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι Ασφαλιστικές σε αποζημιώσεις, ενώ τα ασφάλιστρα του κλάδου έφτασαν στα 956 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος για να κάνει μια επέμβαση ή να αντιμετωπίσει έναν καρκίνο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, το ποσό που θα χρειαστεί να διαθέσει για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είναι σαφώς μικρότερο. Υπολογίζεται ότι ένας 25χρονος χωρίς προβλήματα υγείας μπορεί να αποκτήσει ασφάλιση υγείας με 150-200 ευρώ τον χρόνο, ενώ σε έναν 40χρονο θα στοιχίσει γύρω στα 300 ευρώ τον χρόνο. Τα προγράμματα έχουν μεταξύ τους πολλές διαφοροποιήσεις, από τις οποίες εξαρτάται και το κόστος του ασφαλίστρου. Έτσι, άλλα προγράμματα καλύπτουν σε νοσηλείες 100.000 ευρώ, ποσό έτσι κι αλλιώς μεγάλο, και άλλα μέχρι και 1 εκατ. ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι απαλλαγές, δηλαδή το ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος, είναι 500 ευρώ και σε κάποιες 1.500 ευρώ. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που καλύπτουν και νοσηλείες-θεραπείες στο εξωτερικό, αεροδιακομιδή αν χρειαστεί, πλαστική χειρουργική σε περιπτώσεις καρκινοπαθών κ.ά.

 

Τι είναι καλύτερο, ένα ατομικό ή ένα ομαδικό συμβόλαιο;

Στην Ελλάδα 1,1 εκατ. πολίτες έχουν ατομικό συμβόλαιο, ενώ 1,4 εκατ. πολίτες είναι ασφαλισμένοι σε περίπου 6.000 ομαδικά συμβόλαια. Για κάποιον που δεν διαθέτει ασφάλιση υγείας, η ομαδική ασφάλιση που τυχόν προσφέρει η εταιρεία στην οποία εργάζεται είναι ένα σημαντικό μαξιλαράκι ασφαλείας.


Η ομαδική ασφάλιση είναι μία από τις δυνατότητες που αξιοποιούν οι εργοδότες για να διατηρήσουν το προσωπικό τους αλλά και για να προσελκύσουν ανθρώπινο δυναμικό. Τα περισσότερα ομαδικά συμβόλαια καλύπτουν 10.000-20.000 ευρώ ετησίως για νοσοκομειακές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτουν και μία επέμβαση ρουτίνας, όπως π.χ. η αφαίρεση της χολής. Επίσης, προσφέρουν επιδόματα, αλλά και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Από την άλλη, το ατομικό συμβόλαιο καλύπτει μεγάλα ποσά. Γι’ αυτό και όσοι έχουν ομαδικό συμβόλαιο κάνουν συμπληρωματικά και ένα ατομικό, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη. Μάλιστα, τα συμβόλαια δεν χρειάζεται να είναι στην ίδια εταιρεία, δρουν συμπληρωματικά.

 

Tips & tricks στα συμβόλαια ασφάλισης υγείας

• Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας συνήθως καλύπτουν νοσοκομειακή περίθαλψη, επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και αποζημίωση για ανικανότητα από ασθένεια ή ατύχημα.


• Δεν καλύπτονται προϋπάρχουσες ασθένειες και ατυχήματα που έχουν συμβεί πριν από την ασφάλιση. Επίσης, κάποια συμβόλαια εξαιρούν τις συγγενείς παθήσεις.


• Αν το συμβόλαιο έχει απαλλαγή, πρέπει να τη γνωρίζεις. Είναι το ποσό που δίνεις προτού η Ασφαλιστική σου ξεκινήσει να πληρώνει. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο μικρότερο είναι το ασφάλιστρο.


• Οι Ασφαλιστικές, σε περίπτωση νοσηλείας, πληρώνουν απευθείας το νοσοκομείο, όταν υπάρχει σχέση συνεργασίας με αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, και βάσει συμβολαίου, ο ασφαλισμένος μπορεί να πάει στο νοσοκομείο που θέλει, να πληρώσει και στη συνέχεια να καταθέσει τα δικαιολογητικά προκειμένου να αποζημιωθεί από την Ασφαλιστική.


• Στα συμβόλαια προβλέπονται πολλά επιδόματα. Ανάμεσά τους, επίδομα τοκετού, που κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ, αλλά προβλέπεται για εγκυμοσύνες τουλάχιστον 1 χρόνο μετά την ασφάλιση, επίδομα μη χρήσης συμβολαίου, όταν κάποιος πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο και δεν επιβαρύνει το πρόγραμμα υγείας του, κ.ά.


• Τα περισσότερα συμβόλαια είναι ετησίως ανανεούμενα. Δηλαδή ανανεώνονται κάθε χρόνο και ενδέχεται να αλλάζουν ως προς τις καλύψεις.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon