Γυναίκες με αναπηρία και έμφυλη βία: Η σημαντική έρευνα της ΔΕΗ και της ΔΙΟΤΙΜΑ στο «Ζούμε, ρε!»

Γυναίκες με αναπηρία και έμφυλη βία: Η σημαντική έρευνα της ΔΕΗ και της ΔΙΟΤΙΜΑ στο «Ζούμε, ρε!»

Στο νέο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς podcast, η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το νέο podcast επεισόδιο της σειράς «ΖΟΥΜΕ, ΡΕ!», την πρώτη σειρά podcasts για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος καταπιάνονται με τα σημαντικότερα συμπεράσματα της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ.

 

Ο βαθμός γνώσης που έχουμε για την ευαλωτότητα των γυναικών µε κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες απέναντι στην έµφυλη βία, τα εμπόδια και οι βασικές δυσκολίες που αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν όταν επιθυμούν να αναφέρουν ή να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά είναι μερικά μόνο από τα συζήματα που θίγονται στο podcast.

 

Κομβική είναι και η παρέμβαση της δημοσιογράφου και νομικού Λασκαρίνας Λιακάκου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, όπου και ρίχνει φως στο ζήτημα του νομικού πλαισίου που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Γυναίκες με αναπηρία και έμφυλη βία: Η σημαντική έρευνα της ΔΕΗ και της ΔΙΟΤΙΜΑ στο «Ζούμε, ρε!»

 

Ιδού μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας:

 

- Περισσότερα από 1 στα 3 άτομα (35%) δηλώνουν ότι συναναστρέφονται στο άμεσο κοινωνικό τους περιβάλλον κάποια γυναίκα με κινητική ή αισθητηριακή βλάβη/αναπηρία.

 

- Πάνω από 2 στους 5 (44%) ότι έχουν ακούσει για περιστατικό έμφυλης βίας απέναντι σε γυναίκα με κινητική ή αισθητηριακή βλάβη/αναπηρία.

 

- 3 στους 4 (75%) αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες με κάποια κινητική ή αισθητηριακή βλάβη είναι πιο εκτεθειμένες στην έμφυλη βία, με την ψυχολογική να αναδεικνύεται ως η πιο συχνή μορφή.

 

- 2 στους 3 (66%) συνειδητοποιούν τις αυξημένες δυσκολίες στην αναζήτηση βοήθειας.

 

- 1 στους 2 (50%) πιστεύει ότι οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζονται με οίκτο αντί πρακτικής βοήθειας αν φτάσουν στο σημείο καταγγελίας. 

 

AKOYΣΤΕ ΤΟ PODCAST ΕΔΩ

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon