Lifebuoy: Η μάρκα που αναπτύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό σκοπό της

Lifebuoy: Η μάρκα που αναπτύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό σκοπό της

To Lifebuoy «γεννήθηκε» με μία κοινωνική αποστολή τον 19ο αιώνα.

ADVERTORIAL

Το 2010, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Σχεδίου Αειφορίας της Unilever, η μάρκα Lifebuoy, με το θρυλικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι και τα άλλα προϊόντα της σειράς, που έρχονται επιτέλους και στην Ελλάδα, έθεσε έναν σημαντικό στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, στον αναπτυσσόμενο κυρίως κόσμο και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – σ' αυτήν την απλή, καθημερινή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών.

 

Η εκστρατεία αυτή, που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ. Ο σχεδιασμός της, που οδήγησε και στο πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», βασίστηκε στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.


Και όταν, πέρσι, εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19 με τις γνωστές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα, το Lifebuoy ήταν έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπισή της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μάρκας ανέλαβε δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συστηματικού πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, παραμένουν ακόμη τα βασικά όπλα αντιμετώπισης του νέου ιού. Όπως λένε οι εκπρόσωποι του Lifebuoy, «όλα όσα κάνουμε αυτή στιγμή για τη σημερινή πανδημία, αντλούν την έμπνευσή τους από την αποστολή της μάρκας να σώζει ζωές και να βοηθά τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν λιγότερο».

 

Lifebuoy: Η μάρκα που αναπτύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό σκοπό της

 

Σε Κοινωνική Αποστολή από τον 19ο αιώνα

Το 1894, σε μια εποχή που οι έννοιες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής αποστολής των εμπορικών σημάτων δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη στα μυαλά των λεξικογράφων, ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή». Το ονόμασε μάλιστα Lifebuoy (Σωσίβιο), έχοντας την ελπίδα ότι με αυτό θα συνέβαλε στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών από την επιδημία της χολέρας που μάστιζε τότε τη Βρετανία – όπως και έγινε.


Στη δεκαετία μεταξύ 1910 και 1920, το Lifebuoy εντάχθηκε στην κατηγορία των σαπουνιών υγείας και διεύρυνε την αποστολή του, να εκπαιδεύει μικρά παιδιά και ενήλικες σχετικά με το τι είναι τα μικρόβια και πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών για την καταπολέμησή τους και την αποφυγή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Την ίδια εκείνη περίοδο ξεκίνησε και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία.


Και όταν, το 1918, εμφανίστηκε η πανδημία της ισπανικής γρίπης, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη σημασία της ατομικής υγιεινής. Ήταν εκεί και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με κινητές μονάδες ζεστών λουτρών για να στηρίξει τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου, που είχαν χάσει τα σπίτια και τις ανέσεις τους. Γιατί το Lifebuoy γεννήθηκε με σκοπό το κοινό καλό.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon