Το lunch box της νηστείας
Είναι μοντέρνο, λιχούδικο και έχει (αλήθεια) απ’ όλα.
ADVERTORIAL
Πιάτα παλιομοδίτικα, άγευστα και περιοριστικά. Αυτό περίπου σημαίνει η νηστεία για πολλούς σε θέμα μαγειρικής. Όχι όμως και για την Ελένη, η οποία και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, αποφάσισε να βγάλει για λίγο το κρέας και τα τυροκομικά από τη διατροφή της, εξασκόντας λίγο παραπάνω τη δημιουργικότητά της. Γιατί η νηστεία -η μοντέρνα, η «τρώω απ’ όλα και δεν πεινάω, αλλά ούτε και βαριέμαι»- θέλει φαντασία, κι όποιος δεν το πιστεύει μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει, μαγειρέψει ή και ψωνίσει καλά. Η Ελένη, Lidl-ικιά σχεδόν από πάντα, τα νηστίσιμα τα παίζει στα δάχτυλα. Τη στιγμή που σύσσωμο το γραφείο αναρωτιέται «μα καλά, και τι θα τρως τόσες μέρες;», το δημιουργικό «challenge» αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. «Αφήστε το πάνω μου», δηλώνει η Ελένη και το πιο γευστικό νηστίσιμο ταξίδι επαγγελματικής φύσεως -αλλά και σχέσεως- μόλις ξεκινά για τους τρεις συναδέλφους. Από το lunch box της Ελένης, που για μια ολόκληρη εβδομάδα, θα γίνει πρακτικά και το ταπεράκι όλων.
Για την εβδομαδιαία νηστίσιμη πρόκληση, η λίστα με τα ψώνια στήνεται με κλειστά μάτια. Η Ελένη επισκέπτεται ούτως ή άλλως μια φορά τη βδομάδα τα κοντινότερα Lidl για να γεμίσει το ψυγείο της με προμήθειες. Η μαγειρική έμπνευση θέλει ποιοτικές πρώτες ύλες που ταιριάζουν στα γούστα, αλλά και την τσέπη της φυσικά. Εκεί τις βρίσκει όλες. Κλασικές και πιο ιδιαίτερες επιλογές σε συστατικά που μπορούν να συνθέσουν τα πιο φρέσκα, ελληνικά, εποχικά φαγητά, τηρώντας το καθεστώς της νηστείας αλώβητο, αλλά και κάνοντάς το έξτρα ενδιαφέρον με κάποια μικρά, ξεκούραστα twists. Το πλάνο δεν είναι απλώς να αναθεωρήσουν οι συνάδελφοι για τα νηστίσιμα πιάτα, αλλά να αναφωνούν σε κάθε μπουκιά «μα τι έχεις βάλει μέσα!» σαν να βρίσκονται σε γκουρμέ εστιατόριο. Κάθε μέρα κι ένα νέο μενού θα συμπληρώνει τη νηστίσιμη εβδομάδα που δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα καμία προηγούμενη, αλλά και επόμενη. Η Ελένη το έχει πάρει προσωπικά και η αλήθεια είναι πως έχει κάποιους πολύ καλούς (έξτρα πειστικούς και γευστικούς) λόγους να πιστεύει απόλυτα στον εαυτό της. Αυτό το challenge της ταιριάζει γάντι.
Τα ψώνια της εβδομάδας, επί του τρία αυτή τη φορά, ξεκινούν πρωί Σαββάτου και η πρόκληση είναι το νηστίσιμο μενού της Ελένης να κουμπώσει τέλεια, «αεροστεγώς» και χωρίς κενά στο μενού που ακολουθούν συνήθως οι συνάδελφοι εκτός Σαρακοστής. Δευτέρα ζυμαρικά, Τρίτη τυλιχτό, Τετάρτη όσπρια, Πέμπτη burger και Παρασκευή κάτι σούπερ έξτρα. Θα δούμε τί. Σίγουρα κάτι εντελώς λιχούδικο. Το κλειδί στη νηστεία είναι να μη νιώθεις ότι στερείσαι, ακόμη κι αν πρέπει να ξεχάσεις αρκετές από τις παραδοσιακές σου γεύσεις για κάμποσες μέρες. Το αντικλείδι είναι τα «Νηστίσιμα» που βρίσκεις στα Lidl, που λύνουν χέρια και ξεδιπλώνουν κρυφά μαγειρικά ταλέντα. Η Ελένη ξεκινάει τα ψώνια από κάποιες βασικές παραδοχές που γνωρίζουν μόνο όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη μοντέρνα εκδοχή της νηστείας.
Τα όσπρια αγαπούν τα θαλασσινά. Απροσδόκητος έρωτας αυτός που δένει μαυρομάτικα ή φακές με γαρίδες. Ρύζι και ζυμαρικά σώζουν την (κάθε) μέρα της νηστείας, ενώ τα φαλάφελ, ναι, τρώγονται εντός και εκτός Σαρακοστής και παραμένουν το ίδιο νόστιμα. Τελευταίο και σημαντικότερο: όλες οι τύπου street-food λιχουδιές, που νομίζεις ότι θα σου λείψουν, συνεχίζουν να υπάρχουν και σε ακόμη καλύτερες versions. Η Ελένη τα ξέρει αυτά, οπότε τα απαραίτητα υλικά που έχει στο μυαλό της τα διαλέγει σε χρόνο μηδέν. Γαρίδες για απίθανο γαριδομπέργκερ, ταραμοσαλάτα για θεϊκό φαλάφελ, καλαμάρι για υγιεινή, ασιατική σαλάτα και φρέσκα λαχανικά που μοσχοβολάνε για τα αγαπημένα της μεξικάνικα tacos. Ανάμεικτα θαλασσινά και όλα του κόσμου τα καλά μυρωδικά για αυτοσχέδιο τυλιχτό, αλλά και ρεβίθια για μια ρεβιθοσαλάτα που θα πείσει ακόμη και τους πιο σκληρούς αρνητές της υγιεινής. Όλους δηλαδή, και τους τρεις εκ των συναδέλφων.
Η εβδομάδα αρχίζει με δυσπιστία και τελειώνει με χειροκρότημα «αληθινό». Η Ελένη αποθεώνεται για τη δημιουργικότητα της, αλλά και τις νέες συνήθειες της. Τα καθιερωμένα ψώνια φέρνουν κυριολεκτικά στο γραφείο ανάμικτες γεύσεις, διαφορετικές, σύγχρονες, αποστομωτικές. Και το νόημα όλης της προσπάθειας αποδεικνύεται διπλά σημαντικό. Και πολλαπλά. Γιατί δεν είναι μόνο η ίδια η πρόκληση της νηστείας που είναι έξτρα διασκεδαστική, αλλά και γευστική. Είναι και η ευκαιρία εκείνη του να ασχοληθείς περισσότερο με τη διατροφή σου, να φέρεις στο επίκεντρο αδικημένα νηστίσιμα και να τα αναδείξεις σε top food trends. Γιατί η ελληνική μαγειρική παράδοση το σηκώνει. Και η δημιουργικότητα το απογειώνει. Πείθοντας ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Όρεξη να ‘χεις (και Lidl κάπου κοντά).