Μια απόΔραση βιωσιμότητας: Πώς δύο ΜΚΟ και 111 εθελοντές καθάρισαν το λιμάνι του Πόρου σε δύο μέρες
Όσα έγιναν στην 6η περιβαλλοντική απόΔραση του Ομίλου Attica, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γης
ADVERTORIAL
Αν και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης καθιερώθηκε το 1970, σήμερα η σημασία του μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ.
Με τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της κλιματικής αλλαγής να μας προλαβαίνουν και την υπερθέρμανση του πλανήτη να αποτελεί πλέον στατιστικά καταγεγραμμένο γεγονός και όχι μακρινό κακό σενάριο, το να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον αναδεικνύεται σε άμεση προτεραιότητα.
Από τα δάση του Αμαζονίου στους πάγους του Βόρειου Πόλου και το πλούσιο οικοσύστημα του βυθού και των ποταμών, η Ελλάδα έχει τους δικούς της φυσικούς θησαυρούς και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση προκειμένου να διατηρήσουμε τα όμορφα τοπία μας καθαρά και φιλόξενα για όλες τις μορφές ζωής.
Η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει ως πυρήνα τα νησιά και τις παραθαλάσσιες πόλης της πλούσιας ελληνικής ακτογραμμής, αλλά η δική μας προσοχή και φροντίδα για το «σπίτι» μας θα έχει αποτέλεσμα μόνο όταν είναι διαρκής, καθημερινή και εκτείνεται από τις μικρές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στις μεγάλες συλλογικές δράσεις.
Μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία πήρε για 6η φορά ο Όμιλος Attica, ο οποίος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γης διοργάνωσε μια περιβαλλοντική απόΔραση στον Πόρο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μέσα σε 4 ημέρες, από την 4η ως την 7η Απριλίου, 92 εθελοντές του Ομίλου Attica, 19 εθελοντές της ΜΚΟ «Aegean Rebreath» αλλά και η ομάδα «Πράκτορες του Πλανήτη» ένωσαν τις δυνάμεις τους σε δράσεις με δύο βασικούς στόχους: την εκπαίδευση και ενημέρωση και την έμπρακτη συμμετοχή στον καθαρισμό του βυθού του λιμανιού του Πόρου.
Πιο αναλυτικά, τις πρώτες δύο ημέρες της απόΔρασης, περισσότεροι από 280 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων του Πόρου συμμετείχαν σε μια σειρά από βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργάνωσαν η Aegean Rebreath και οι Πράκτορες του Πλανήτη με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Αttica Group.
Ο στόχος των σεμιναρίων ήταν η υιοθέτηση συνηθειών που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, ώστε να διαμορφωθεί μια ολόκληρη αντίληψη και ένας τρόπος ζωής φιλικός προς το περιβάλλον και ενεργά συνδεδεμένος με το μέλλον του πλανήτη.
Τις επόμενες δύο ημέρες, οι ομάδες και οι εθελοντές πέρασαν κυριολεκτικά από τη θεωρία στην πράξη, καθαρίζοντας εκτενώς τον βυθό του λιμανιού του Πόρου. Υπό την καθοδήγηση της Aegean Rebreath, οι συμμετέχοντες συνέλεξαν και ταξινόμησαν συνολικά περισσότερα από περίπου 3.000 ανακυκλώσιμα αντικείμενα μεταξύ των οποίων πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα, αλουμίνια, γυαλιά και κεραμικά.
Ενδεικτικά, συλλέχθηκαν 1.033 αντικείμενα από πλαστικό, 76 από ύφασμα, 779 από μέταλλο ή αλουμίνιο και 1.116 από γυαλί ή κεραμικό, γεγονός που, εκτός των άλλων, μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και το δυνητικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Φυσικά, εκτός από τον διπλό στόχο της εκπαίδευσης αλλά και της έμπρακτης φροντίδας για το περιβάλλον, η απόΔραση πέτυχε κάτι ευρύτερο και ακόμη σημαντικότερο -να ευαισθητοποιήσει αλλά και να καλλιεργήσει μέσω της ενεργής συμμετοχής και της ζωντανής εικόνας της διαδικασίας μια ολόκληρη κουλτούρα βιωσιμότητας για τις νέες γενιές και τους κατοίκους του νησιού.
Μάλιστα, η στήριξη των ελληνικών νησιών μέσα από τέτοιου είδους δράσεις αποτελεί προτεραιότητα για τον Όμιλο της Attica Group, όπως δήλωσε ο Επιτελικός Διευθυντής Μετασχηματισμού και επικεφαλής της ομάδας ESG του Ομίλου Αttica, κος Παναγιώτης Παπαδόδημας.
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο Όμιλος Αttica ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική επιβατηγό ακτοπλοΐα και δραστηριοποιείται με τις εταιρείες SuperFast Ferries, Blue Star Ferries , Hellenic Seaways και Anek Lines, ενσωματώνει στις δράσεις του τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πλέουμε Μαζί» το οποίο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου και στρατηγικού πλάνου Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος του «Πλέουμε Μαζί» είναι η σταθερή ενίσχυση του πνεύματος του εθελοντισμού με την έμπρακτη συνεισφορά και συμμετοχή των εργαζομένων του Ομίλου σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις.
Πράκτορες του Πλανήτη
Η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» ιδρύθηκε το 2009 με στόχο τη συμβολή στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση των παιδιών, τα οποία μαθαίνουν έμπρακτα πώς να προστατεύουν το περιβάλλον στην καθημερινότητά τους. Μέσα από πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό και μυστικές αποστολές, οι Πράκτορες του Πλανήτη επιδιώκουν να προσφέρουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες που αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον.
Aegean Rebreath
Φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο, η Aegean Rebreath σχεδίασε και ανέπτυξε ένα ολιστικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων από το βυθό, τη θάλασσα και τις ακτές, τη διάθεση των υλικών σε εταιρείες upcycling για την άμεση αξιοποίηση τους σε νέα προϊόντα και τη συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.