Μπορεί το βράσιμο ζυμαρικών να σώσει τον πλανήτη;
Η Barilla μας συστήνει τον όρο «Passive Cooking», έναν νέο τρόπο να μαγειρεύουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά πιο εύκολα και πιο βιώσιμα.
ADVERTORIAL
Ξέρουμε πως σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, κάθε μικρή κίνηση ή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Είχατε σκεφτεί, όμως, ποτέ ότι ακόμη και το πώς μαγειρεύουμε επηρεάζει τον πλανήτη μας;
Για την ακρίβεια, το μαγείρεμα του φαγητού αποτελεί την τέταρτη πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα σε ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Αυτό συμβαίνει καθώς οι κουζίνες που χρησιμοποιούν πολλά σπίτια δεν είναι σχεδιασμένες τεχνολογικά έτσι ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Έτσι, ακόμα και το βράσιμο των ζυμαρικών που φτιάχνουμε μέσα στην εβδομάδα μπορεί να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα -ναι, ίσως μια μερίδα ζυμαρικών να μην φαίνεται πολύ, αλλά στην πραγματικότητα καθημερινά σερβίρονται 438 μερίδες ζυμαρικών παγκοσμίως.
Κι εδώ έρχεται το Passive Cooking. Το Passive Cooking (Παθητικό Μαγείρεμα) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών, ενώ εξοικονομούμε ενέργεια και μειώνουμε το αποτύπωμα σε άνθρακα. Τον συγκεκριμένο όρο μας τον σύστησε πρόσφατα η Barilla και παρότι δεν πρόκειται για έναν καινούριο τρόπο μαγειρέματος, η εταιρεία είναι η πρώτη που το συστήνει και το διαδίδει ως έναν εναλλακτικό και βιώσιμο τρόπο για να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά.
Τι ακριβώς σημαίνει Passive Cooking, όμως; Σύμφωνα με την Barilla - αλλά και ανάλογα με το είδος ζυμαρικών - για να κάνουμε Passive Cooking χρειάζεται να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
Βήμα 1:
Βράζουμε τα ζυμαρικά για δύο λεπτά
Βήμα 2:
Μετά από 2 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα ζυμαρικά να σιγοβράσουν σε ζεστό νερό
Βήμα 3:
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και τα αφήνουμε για τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος
Βήμα 4:
Στραγγίζουμε και σερβίρουμε τα ζυμαρικά
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια βιώσιμη μέθοδο μαγειρέματος ζυμαρικών που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα έως και 80%. Αντί, λοιπόν, να βράζουμε τα ζυμαρικά για δέκα λεπτά όπως συνηθίζουμε, μετά τα δύο λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και απλώς τα αφήνουμε να βράσουν. Ακόμα πιο εύκολο δηλαδή.
Καθώς τα ζυμαρικά ποικίλλουν, βέβαια, χρειάζεται να θυμόμαστε να προσαρμόζουμε τον χρόνο του Passive Cooking σε κάθε σχήμα ζυμαρικού. Το Passive Cooking Bot της Barilla στο WhatsApp ή το site της περιλαμβάνει τα σχήματα ζυμαρικών της εταιρείας, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που πρόκειται να μαγειρέψουμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Bot.
H Barilla μας εμπνέει να συμμετέχουμε σε αυτή την οικολογική επανάσταση, κάνοντας μια Κίνηση Αγάπης και καλώντας κάθε λάτρη των ζυμαρικών να κάνει μια μικρή αλλαγή στο πώς μαγειρεύει το αγαπημένο του φαγητό και μια μεγάλη αλλαγή προς την προστασία του πλανήτη. Άλλωστε, η εταιρεία πάντα φροντίζει να βρίσκει τρόπους και να προτείνει πράξεις που βοηθούν τόσο εμάς όσο και το περιβάλλον, πάντα μέσα από την αγάπη της για τα ζυμαρικά.
Αυτή τη φορά, λοιπόν, μέσω του Passive Cooking έχει αναλάβει να εξαλείψει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σχετικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο μαγειρέματος, παρέχοντάς μας γνώσεις και εργαλεία για την καθημερινή εφαρμογή της.
Άρα, κάνουμε Passive Cooking και αφήνουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά να βράσουν βιώσιμα.