Οδηγός αγοράς: Βρες αφυγραντήρα

Οδηγός αγοράς: Πώς θα βρεις τον ιδανικό αφυγραντήρα

Γυρνάς στο σπίτι σου και αισθάνεσαι το κρύο να σε διαπερνάει; Σου έχει συμβεί να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και να το νιώθεις όχι μόνο κρύο αλλά και βρεγμένο; Ο αφυγραντήρας είναι αυτό που χρειάζεσαι.

ADVERTORIAL

 

Ποιος αντέχει άραγε την πολλή υγρασία; Μάλλον κανείς. Ένα σπίτι όταν έχει αυξημένα επίπεδα υγρασίας μπορεί όχι μονο να «βγάλει» αρκετά προβλήματα και ζημιές αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα υγείας. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να επενδύσεις σ’ έναν καλό αφυγραντήρα. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίσεις.

 

Οδηγός αγοράς: Βρες αφυγραντήρα

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σ΄ένα σπίτι η ιδανική μέση τιμή του επιπέδου της υγρασίας κυμαίνεται σε ποσοστό από 50% έως 60%. Όταν η σχετική τιμή ξεπερνάει το 55% και το 60% τότε συνίσταται η χρήση ενός αφυγραντήρα. Έχε στο νου σου ότι καθημερινές εργασίες που κάνεις στο σπίτι, όπως π.χ το μαγείρεμα, το ντους, το στέγνωμα ρούχων εντός των χώρων του σπιτιού σου, αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό υγρασίας. Προφανώς και δεν μπορείς να σταματήσεις να κάνεις όλα αυτά που αναφέραμε. Άρα, για να κρατήσεις σε ιδανικά επίπεδα την υγρασία στο σπίτι σου ο αφυγραντήρας αποτελεί μονόδρομο.

 

Γιατί όμως είναι τόσο… «κακή» η υγρασία; Αρχικά πάμε να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι σου. Όταν υπάρχει υπερβολική υγρασία στο χώρο τότε μερικά από τα προβλήματα που θα αρχίσουν να δημιουργούνται είναι π.χ να «σκάνε» οι τοίχοι, να μαζεύεται μούχλα σε διάφορα σημεία όπως π.χ στο μπάνιο, στο υπνοδωμάτιό σου ή στο σαλόνι και την κουζίνα σου, να μυρίζει άσχημα και έντονα κ.α.

 

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σου και τον οργανισμό σου; Όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου τότε μπορεί να αναπτύξεις ή αν ήδη υπάρχουν, να επιδεινωθούν αναπνευστικά προβλήματα, να αισθάνεσαι κουρασμένος, να κρυώνεις ακόμη και εάν δεν κάνει πραγματικά κρύο κ.α.

 

Οδηγός αγοράς: Βρες αφυγραντήρα

 

Τι κερδίζεις με τη χρήση αφυγραντήρα

 

Ας ξεκινήσουμε εδώ ανάποδα. Με εσένα δηλαδή. Αυτό που θα εξασφαλίσεις εάν επιλέξεις να χρησιμοποιείς αφυγραντήρα είναι η πρόληψη κρυολογημάτων (ειδικότερα στα παιδιά), ο περιορισμός των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, τα ερεθισμένα μάτια, ο πονόλαιμος και η κόπωση, η αίσθηση της βελτίωσης του αέρα, η μείωση των μυϊκών πόνων κ.α.

 

Τι θα κερδίσει ο χώρος σου; θα φύγει τελείως αυτή η ενοχλητική μυρωδιά της υγρασίας και της μούχλας, θα εξαλειφθούν οι λεκέδες στους τοίχους ή στην οροφή, δεν θα δημιουργούνται σταγονίδια υδρατμών στα τζάμια σου, δεν θα υπάρξει φθορά στα ξύλινα έπιπλά σου, δεν θα φουσκώσουν τα ξύλινα πατώματά σου κ.α.

 

Πριν περάσουμε στα είδη του αφυγραντήρα, καλό θα ήταν να ξέρεις ότι δεν θα επωφεληθείς μόνο το χειμώνα από τη λειτουργία ενός αφυγραντήρα! Σε κάθε εποχή θα έχεις και διαφορετικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι θα απομακρύνεται αυτή η αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το φθινόπωρο θα έχεις ζεστό σπίτι χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω θέρμανση. Το χειμώνα θα εξοικονομήσεις χρήματα από τη θέρμανση, μιας και ένας καλός αφυγραντήρας θα μειώσει την ανάγκη για συνεχόμενη θέρμανση του χώρου.

 

Οδηγός αγοράς: Βρες αφυγραντήρα

 

Τα είδη αφυγραντήρα

 

Υπάρχουν τρεις τύποι αφυγραντήρων. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή, αυτοί με ζεόλιθο και εκείνοι με θερμοηλεκτρικό peltier. Πώς θα ξέρεις ποιον θα διαλέξεις; Θα πρέπει να διαλέξεις με βάση τις ανάγκες σου και τις ανάγκες του χώρου σου.

 

Η πρώτη κατηγορία, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή, είναι και οι πιο γνωστοί. Πρακτικά, λειτουργεί όπως ένα κλιματιστικό. Με απλά λόγια, το μηχάνημα «ρουφάει» τον υγρό αέρα της ατμόσφαιρας και αφού τον περνάει από κρύα πηνία, τα οποία ψύχουν και συμπυκνώνουν το νερό, το τελευταίο συλλέγεται στο ειδικό δοχείο. Ο αέρας λοιπόν, στεγνός πλέον, επανέρχεται στο χώρο σε θερμοκρασία δωματίου. Το είδος αυτό αφυγραντήρα θα σου εξασφαλίσει άμεσα αποτελέσματα. Πρόσεξε μόνο, διότι η θερμοκρασία του χώρου δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 14°C.

 

Και περνάμε στον δεύτερο τύπο. Στους αφυγραντήρες με ζεόλιθο. Η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια. Ο συγκεκριμένος τύπος χρησιμοποιεί αντί για συμπιεστή ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό, το ζεόλιθο. Ο υγρός αέρας συλλέγεται στον αφυγραντήρα, ο αέρας επεξεργάζεται σε έναν ειδικό δίσκο, ο οποίος περιέχει ζεόλιθο.Ο δίσκος αυτός θερμαίνεται μέσω μίας εσωτερικής αντίστασης, ώστε να αποβάλλει το νερό του αέρα που έχει συγκρατήσει.

 

Το νερό συλλέγεται στο ειδικό δοχείο, ενώ ο στεγνός πλέον αέρας εξάγεται στο δωμάτιο.

 

Τέλος, ο θερμοηλεκτρικός αφυγραντήρας βασίζεται στο φαινόμενο Peltier. Το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Τώρα, ανάλογα με τη φορά που φέρει το ρεύμα, το εν λόγω σημείο είτε θα θερμαίνεται είτε θα ψύχεται. Έτσι, η συσκευή, «ρουφάει» τον υγρό αέρα, ψύχεται ώστε να φύγουν οι υδρατμοί και το νερό ώστε στη συνέχεια να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα θερμότερος.

 

Οδηγός αγοράς: Βρες αφυγραντήρα

 

Διάλεξε ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρο σου

 

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίσεις ορισμένα δεδομένα για την απόδοση των αφυγραντήρων σε συγκεκριμένα τετραγωνικά πριν προχωρήσεις σε αγορά. Πάμε να δούμε το παρακάτω πινακάκι.

 

Έχε στο νου σου ότι για να υπολογίσεις τα κυβικά μέτρα του χώρου σου, πολλαπλασιάζεις τα τετραγωνικά μέτρα επί το ύψος του διαμερίσματος. Π.χ. Ένα σπίτι 85m² με ύψος 3m έχει όγκο 255m3.

 

Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 50% -60% (m²)Κατάλληλη απόδοση αφυγραντήρα (lt/24h)
30 - 40m²10-12 lt/24h
60-100m²16 lt/24h
80 - 130m²20-25 lt/24h
90 - 150m²30 lt/24h
120 - 190m²50 lt/24h

 

 

 

 

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon