Πασχαλινό Τραπέζι | Το χρυσό τρίπτυχο και το απόλυτο μυστικό επιτυχίας
Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ελληνικής παράδοσης πλησιάζει ολοταχώς! Το Πάσχα βρίσκεται μία ανάσα μακριά και, παρ'όλο που το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής απέχει κάτι περισσότερο από εβδομάδα, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα νοικοκυριά.
Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να κάνουμε την όλη διαδικασία λίγο πιο εύκολη! Αν το πασχαλινό τραπέζι στρωθεί στο δικό σου σπίτι φέτος, είναι πιθανό πως μαζί με τον ενθουσιασμό και τη χαρά αισθάνεσαι και μεγάλο άγχος. Το μόνο που χρειάζεσαι όμως για να κυλήσει όμορφα και αυτό το Πάσχα είναι μια μικρή προετοιμασία και τα κατάλληλα μυστικά για την επιτυχία των κυριότερων στοιχείων της ημέρας: το τραπέζι, το αρνί, η μαγειρίτσα και, φυσικά, το κρασί!
Για το Τραπέζι
1
Διάλεξε ένα αγαπημένο σου χρώμα για τη διακόσμηση του τραπεζιού και διακόσμησε μόνο με αυτό. Έτσι θα αποφύγεις την οπτική "φασαρία" που ούτως ή άλλως θα δημιουργηθεί από τα πασχαλινά εδέσματα. Το λευκό είναι πάντα μία ασφαλής επιλογή.
2
Προμηθεύσου ένα μεγάλο μπουκέτο από αγριολούλουδα, ανεμώνες και νεραγκούλες για να κάνεις το τραπέζι σου να μοιάζει ανθισμένο και γιορτινό πριν καν καταφτάσουν οι πρώτες λιχουδιές.
3
Χρησιμοποίησε "το καλό" σερβίτσιο και "τα καλά" ποτήρια και μην τα λυπάσαι! Κάτι τέτοιες ημέρες χαράς και συντροφικότητας αξίζει να τις τιμάς με ό,τι καλύτερο έχεις.
4
Έχε εξαρχής στο τραπέζι μία πιατέλα με πασχαλινά αυγά κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με αλάτι, πιπέρι, λάδι και ξύδι. Πρόσθεσε και Αλλοτινό Ροζέ που είναι ό,τι πρέπει για το καλωσόρισμα των καλεσμένων σου και τα πρώτα μικρά πιάτα. Με το φίνο του χρώμα και τα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, σερβίρεται στους 8° -12° C και αναδεικνύει ιδανικά τις πιατέλες με τυριά και αλλαντικά.
Για τη Μαγειρίτσα
1
Το βασικότερο στη μαγειρίτσα είναι τα μυρωδικά και η καλή πρώτη ύλη! Μην παραλείψεις λοιπόν να βάλεις φρέσκο και ξερό κρεμμύδι αλλά και μπόλικο άνηθο και, φυσικά, το χυμό από 2-3 φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια!
2
Ένα ακόμα μυστικό της τέλειας μαγειρίτσας είναι να σοτάρεις τα κρεμμύδια και την (ήδη αχνισμένη) συκωταριά όχι μονάχα σε λάδι αλλά και σε βούτυρο! Μαζί με το λάδι λοιπόν βάλε και μία γενναία κουταλιά φρέσκο βούτυρο στην κατσαρόλα και θα μας θυμηθείς.
3
Ήρθε η ώρα για το αυγολέμονο! Εκεί κρίνεται η πετυχημένη μαγειρίτσα τελικά. Φρόντισε λοιπόν να χτυπήσεις τα ασπράδια χώρια από τους κρόκους. Ένωσε τα δύο μείγματα συνεχίζοντας το ζωηρό χτύπημα και πρόσθεσε πολύ αργά τον χυμό από τα λεμόνια (και επειδή δεν έχεις τρία χέρια, ζήτησε τη βοήθεια κάποιου σε αυτό το σημείο). Τώρα με μία κουτάλια πάρε ζωμό από την κατσαρόλα και πολύ αργά πρόσθεσέ το στα αυγά και το λεμόνι. Όταν το μείγμα είναι αρκετά ζεστό, μπορείς να το βάλεις τελικά στην κατσαρόλα!
4
Για να ενισχύσεις την ήδη υπέροχη λεμονάτη γεύση της μαγειρίτσας, συνόδευσέ τη με ένα ποτήρι Αλλοτινό Λευκό ποικιλίας Σαββατιανό και Ροδίτης. Το φρέσκο, καθαρό, λεπτό του άρωμα με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού αναδεικνύει τα αρώματα της πασχαλιάτικης σούπας με τον καλύτερο τρόπο. Όπως όλα τα λευκά, το Αλλοτινό Λευκό σερβίρεται πολύ δροσερό, στoυς 8° – 10° C.
Για το Αρνί
1
Η επιτυχία του αρνιού ξεκινάει από τη σωστή αγορά! Τσέκαρε πως το κρέας έχει σφραγίδες προέλευσης, έντονο ροζ χρώμα και φρέσκια, μαλακή μπόλια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό αρνάκι είναι μεταξύ 12-15 κιλών. Οπότε αν περιμένεις πραγματικά πολλά άτομα, καλύτερα να πάρεις δύο αυτού του μεγέθους και όχι ένα αλλά μεγαλύτερο.
2
Προμηθεύσου κάρβουνα και ξύλα για τη φωτιά. Γενικά για ένα αρνί 12-13 κιλά θα χρειαστείς περίπου 13 κιλά κάρβουνα και, αφότου καθαρίσεις το αρνί, τρίψε σε όλο το μήκος του ένα μείγμα από πιπέρι και αλάτι.
3
Πριν ακόμη βγει ο ήλιος το πρωί της Κυριακής του Πάσχα άναψε τη φωτιά, ώστε να κάτσει και να δημιουργηθεί η θράκα που θα ψηθεί το αρνάκι. Όταν η φωτιά σβήσει και τα κάρβουνα έχουν ανοιχτό σταχτί χρώμα, τότε είναι η στιγμή να τοποθετήσεις τη σούβλα στην ψησταριά.
4
Το σωστό ψήσιμο θέλει περίπου 4 ώρες και χωρίζεται σε 2 φάσεις. Τις 2 πρώτες ώρες τοποθετείς τη σούβλα σε αρκετά ψηλό σημείο μακριά από τη φωτιά και τη γυρίζεις με μεγάλη ταχύτητα για να μην αρπάξει. Μετά κατεβάζεις τη σούβλα πιο κοντά στη φωτιά και περιστρέφεις τον οβελία πιο αργά. Όταν το λίπος αρχίσει να στάζει και να φαίνονται τα κόκκαλα στις κλειδώσεις, το αρνάκι είναι έτοιμο να βγει από τη φωτιά!
5
ΜΗΝ κάνεις το λάθος να σερβίρεις το τέλεια ψημένο αρνάκι σου χωρίς τη συνοδεία του κατάλληλου κρασιού! Ιδανική επιλογή το Αλλοτινό Ερυθρό, ποικιλίας Αγιωργίτικο και Syrah. Πρόκειται για ένα κρασί ξηρό με βαθυκόκκινο χρώμα κερασιού και θελκτικές βιολετί ανταύγειες. Έχει πολύ ευχάριστο άρωμα που παραπέμπει σε κόκκινα φρούτα, με ελαφρούς τόνους μπαχαρικών, ό,τι πρέπει για να αναδείξει το τέλεια ψημένο αρνάκι! Σερβίρεται δροσερό, στους 15° -18° C.
Το Τελευταίο Μυστικό Επιτυχίας
Ό,τι κι αν έχει το... μενού για επιδόρπιο, οφείλεις να το συνοδεύσεις με ένα γλυκόπιοτο Samos Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, και είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου! Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού. Σερβίρεται ακόμα και πριν το φαγητό ως απεριτίφ. Με όποιο τρόπο κι αν επιλέξεις να το απολαύσεις και το προσφέρεις, το Samos Vin Doux αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για το πασχαλινό τραπέζι! Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10ο C.
Δες περισσότερα στο www.gwc-microsite.gr