Πώς ανακυκλώνοντας το τηγανέλαιο μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη
Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Science Festival, γνωρίζουμε το «Πράσινο Λάδι» και τη συμβολή του στην ανακύκλωση του πιο διάσημου αποβλήτου της κουζίνας μας.
ADVERTORIAL
Ας υποθέσουμε ότι είναι Κυριακή μεσημέρι και έχουμε καλέσει τους φίλους μας για φαγητό στο σπίτι. Θέλουμε παραδοσιακά και «εύκολα» πιάτα που θα αρέσουν σε όλους και έτσι ψιλοκόβουμε πατάτες και κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για να συνοδεύσουν το κρέας μας.
Το τσιτσίρισμα του λαδιού είναι σχεδόν σαν λευκός θόρυβος -μας χαλαρώνει και απλώνει στον χώρο την οικεία μυρωδιά του φαγητού που μαγειρεύεται. Το βράδυ, όταν φεύγουν οι καλεσμένοι μας, αδειάζουμε προσεκτικά το λάδι στον νεροχύτη και σαπουνίζουμε το τηγάνι.
Ή και όχι. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, μεταγγίζουμε προσεκτικά το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για το τηγάνισμα σε ένα πλαστικό μπουκάλι αφού κρυώσει και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι. Αφού εντοπίσουμε το πιο κοντινό σημείο «Πράσινο Λάδι» στον διαδραστικό χάρτη, μεταφέρουμε και ρίχνουμε το μπουκάλι με το λάδι στον ειδικό κάδο. Συγχαρητήρια, μόλις κάναμε κάτι καλό για το περιβάλλον!
Τι είναι όμως το «Πράσινο Λάδι» και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη ανακυκλώνοντας το λάδι που χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα στο σπίτι μας;
Η εταιρεία «Πράσινο Λάδι» που αποτελεί θυγατρική της Motor Oil και ιδρύθηκε το 2011, ασχολείται αποκλειστικά με τη συλλογή τηγανέλαιου (δηλαδή του λαδιού που περισσεύει από το τηγάνισμα) το οποίο αξιοποιεί για την παραγωγή του βιοντίζελ από απόβλητα, ενός καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα τηγανέλαια που συλλέγονται, μετά την αρχική τους επεξεργασία, κατευθύνονται στο εργοστάσιο της Verd στο Βόλο, για την παραγωγή βιοντίζελ.
Η εταιρεία «Πράσινο Λάδι» καταφέρνει να συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των τηγανελαίων που παράγεται στην χώρα μας σε επαγγελματικό πλαίσιο -δηλαδή το λάδι από εστιατόρια, βιομηχανίες και ξενοδοχεία -πλέον απευθύνεται και στους ιδιώτες, ώστε το λάδι με το οποίο τηγανίζουμε στο σπίτι μας να ανακυκλώνεται σωστά. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν ότι πετώντας το τηγανέλαιο στον νεροχύτη συμβάλλουμε στη ρύπανση των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων και μπλοκάρουμε την αποχέτευση του σπιτιού αλλά και της πόλης μας.
Αντίθετα, από την ανακύκλωσή του παράγεται το βιοντίζελ από απόβλητα, το οποίο χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα και μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου έως 90%. Αυτό έχει διπλό όφελος καθώς, αφενός ενισχύεται η ελληνική οικονομία αφού μειώνεται η ανάγκη εισαγωγής ορυκτών καυσίμων και αφετέρου αμβλύνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, η ανακύκλωση 1 lt τηγανελαίου παράγει 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα και αποτρέπει τη ρύπανση 1 εκατομμύριου λίτρων νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.
Επιπλέον, αν η φράση «κυκλική οικονομία» ακούγεται οικεία αλλά με ασαφές περιεχόμενο, η ανακύκλωση του τηγανέλαιου αποτελεί ένα καθαρό παράδειγμα πρακτικής και εύκολης εφαρμογής της.
Το «Πράσινο Λάδι» στο Athens Science Festival
Στοχεύοντας να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους πολίτες στην ορθή ανακύκλωση του τηγανέλαιου, το «Πράσινο Λάδι» έστησε το δικό του διαδραστικό περίπτερο στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη.
Μέσα από το εκπαιδευτικό workshop «Περιπέτεια Ανακύκλωσης» τα παιδιά μυήθηκαν στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, βλέποντας πώς μπορεί το απόβλητο λάδι από το τηγάνι του σπιτιού να χρησιμοποιηθεί ξανά για το καλό του πλανήτη, στα οχήματα μας ως καύσιμο βιοντίζελ ενώ στο πλαίσιο της διαδραστικής έκθεσης «Η ανακύκλωση του τηγανελαίου: Η πράσινη ενέργεια του μέλλοντος», οι επισκέπτες ανακάλυψαν πώς διαχωρίζεται το λάδι από το νερό αλλά και γιατί δεν πρέπει να πετάμε το τηγανέλαιο τόσο στον νεροχύτη όσο και στα σκουπίδια.
Η συμμετοχή στο Athens Science Festival ήταν απλώς μία από τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που διοργανώνει το «Πράσινο Λάδι» σε συνεργασία με σχολεία, Δήμους και άλλους φορείς.
Πώς θα ανακαλύψουμε τα «πράσινα» σημεία στον χάρτη;
Το να ανακυκλώσουμε το λάδι τηγανίσματος μπορεί να γίνει τόσο απλό όσο το να πάμε στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, στο φούρνο της γειτονίας μας ή σε ένα εστιατόριο. Το «Πράσινο Λάδι» προσφέρει ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερα από 2.500 σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βρίσκει κανείς πανεύκολα στον διαδραστικό χάρτη στο www.prasinoladi.gr.
Έτσι, μπορούμε εύκολα και απλά να γίνουμε οι (περιβαλλοντικοί) ήρωες της ανακύκλωσης με «όπλο» το λάδι της κουζίνας μας.