Ψηφιοποίηση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις βιώσιμες κοινωνίες
Παράλληλα με τα εντυπωσιακά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η Netcompany-Intrasoft χρησιμοποιεί την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες για να συμβάλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης Ευρώπης με οφέλη για όλους τους πολίτες.
Εκατοντάδες ψηφιακά εργαλεία, καινοτόμες τεχνολογικές υποδομές, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που μετασχηματίζουν ριζικά τον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε, αμέτρητες πλατφόρμες που παρέχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Οι δυνατότητες της ψηφιοποίησης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη ευρύτερα, είναι γιγάντιες. Για να φέρει, ωστόσο, ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του ψηφιακού μετασχηματισμού τα απαραίτητα οφέλη, πρέπει να παραμείνει πιστός σε μια διαχρονική αξία: στο επίκεντρό του να βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και οι κοινωνικές ανάγκες.
Είναι μια φιλοσοφία που διέπει πλήρως την προσέγγιση της Netcompany-Intrasoft, της Νο1 εταιρείας πληροφορικής στην Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σχήματα στον τομέα της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1996, συμβάλλοντας έμπρακτα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, ξανασυστήθηκε ωστόσο στο ευρύ κοινό στις αρχές του περσινού χρόνου, ούσα πλέον μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany και διατηρώντας τις ίδιες αξίες και το ίδιο, απαράλλαχτο όραμα: άξονας των δράσεων και πρωτοβουλιών της να είναι πάντοτε ο άνθρωπος και η βιώσιμη κοινωνία.
Γι’ αυτό η Netcompany-Intrasoft συνεχίζει, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και εξωστρέφεια, να επιδιώκει τον φιλόδοξο στόχο της να χρησιμοποιεί την πληροφορική και την τεχνολογία για τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλες και όλους. Άλλωστε, η Ευρώπη διανύει ήδη τη λεγόμενη ψηφιακή δεκαετία και έχει θέσει τους στόχους της για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό έως το 2030 μέσα από πολιτικές που δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν ένα ανθρωποκεντρικό και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον.
Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία προχωρά σε μια σειρά από πολυδιάστατα έργα προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να αγγίξει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως τα έργα της συμβάλλουν στην επίτευξη των 16 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Ένα από αυτά τα έργα είναι το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας (European Digital Identity Wallet) που αφορά τη δημιουργία μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας (e-identity) σε όλη την επικράτειά της και για όλες τις δραστηριότητες των πολιτών της. Το πορτοφόλι αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά καταστάσεων που προκύπτουν στη ζωή των Ευρωπαίων, από την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου μέχρι το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, και από την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης μέχρι την υποβολή αίτησης σε πανεπιστήμιο σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Παράλληλα με τους φιλόδοξους στόχους της ψηφιοποίησης, η Ευρώπη βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας ξεκάθαρο στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και τη μετατροπή της σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Σε αυτή την απαραίτητη μετάβαση η ψηφιοποίηση είναι στην πραγματικότητα ένας από τους ισχυρότερους καταλύτες. Το αποδεικνύει περίτρανα η συμβολή της Netcompany-Intrasoft σε ένα ακόμα κομβικό έργο που ξεκίνησε πρόσφατα, αφορά το περιβάλλον και ονομάζεται Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism-CBAM). Συγκεκριμένα, η Netcompany-Intrasoft έχει αναλάβει την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος που απαιτείται για την υποστήριξη του CBAM, με στόχο την τιμολόγηση του άνθρακα ως μέσου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρακτικά, δηλαδή, ορίζεται ένα «τέλος άνθρακα» σε μια σειρά από προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε. προκειμένου να αναγκαστούν οι παραγωγοί από τρίτες χώρες να εφαρμόσουν πιο πράσινες μεθόδους, αποτρέποντας παράλληλα τη «διαρροή άνθρακα», τη μεταφορά δηλαδή της παραγωγής σε τρίτες ώρες, εκτός Ε.Ε., όπου οι περιβαλλοντικοί κανόνες σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων είναι λιγότερο αυστηροί.
Θαυμαστά είναι τα οφέλη της ψηφιοποίησης και στον τομέα της υγείας, όπως φαίνεται στο παράδειγμα της πλατφόρμας HosmartAI (Hospital Smart development based on AI) της Netcompany-Intrasoft. Η καινοτόμα πλατφόρμα στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού τομέα υγείας μέσω της χρήσης τεχνολογικών εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ρομποτικής. Σκοπός της είναι η δημιουργία ενός πιο ισχυρού, αποτελεσματικού, βιώσιμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού συστήματος υγείας.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία επενδύει επίσης στη χρήση της ψηφιοποίησης ως πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης και πρόληψης, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη μιας καινοτόμας ψηφιακής εφαρμογής για κινητά για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η εφαρμογή για κινητά για την πρόληψη του καρκίνου, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Υγείας και Ψηφιακής Υγείας (HaDEA), θα εστιάζει στην προώθηση της πρόληψης του καρκίνου, άρα της μείωσης των πιθανοτήτων για νόσηση από καρκίνο. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στις 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ θα δημιουργηθεί σε στρατηγική συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη, καθώς και με τη BUMPER, μια κοινοπραξία επιστημονικών φορέων της Ε.Ε. που θα παρέχουν τεχνογνωσία και κρίσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη της εφαρμογής.
Απώτερος στόχος της είναι να αποτελέσει μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης που θα ανανεώνεται διαρκώς με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, προσφέροντας ένα δωρεάν, διαδραστικό και φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο με πολύτιμες προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία των πολιτών.
Απαραίτητη συνθήκη ώστε το νέο, ψηφιακό μας μέλλον να διατηρεί τον άνθρωπο στο επίκεντρό του είναι η ασφάλεια. Όλα τα συστήματα που αναπτύσσει η Netcompany-Intrasoft χαρακτηρίζονται από τις πιο επικαιροποιημένες αρχές της κυβερνοασφάλειας (cybersecurity) και ταυτόχρονα τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ασφαλείας, ποιότητας και προστασίας της ιδιωτικότητας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων. Στόχος είναι η εξασφάλιση ότι κάθε υπηρεσία είναι εύχρηστη, ουσιαστική και αξιόπιστη, και πως το εκθετικά αναπτυσσόμενο ψηφιακό μέλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά μας θα δημιουργήσει βιώσιμες κοινωνίες με οφέλη για όλους.
Η Netcompany-Intrasoft ιδρύθηκε το 1996 και είναι η Νο1 εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Απασχολεί περισσότερα από 3.200 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με άριστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, συνθέτοντας μια πολυπολιτισμική ομάδα από 50 διαφορετικές εθνικότητες και 30 γλώσσες. Με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει φυσική παρουσία μέσω γραφείων, υποκαταστημάτων και θυγατρικών σε 10 χώρες, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητές της εκτείνονται σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως. Από τον Νοέμβριο του 2021 αποτελεί μέλος του Netcompany Group A/S.