Στη Dyson, λύνουν προβλήματα που άλλοι αγνοούν- και το διαπιστώσαμε από κοντά στο campus του Malmesbury

Στη Dyson, λύνουν προβλήματα που άλλοι αγνοούν- και το διαπιστώσαμε από κοντά στο campus του Malmesbury

Πίσω από κάθε ηλεκτρική σκούπα, κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος από κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς κι αυτό εξηγεί πολλά

Στη Dyson δεν κατασκευάζουν ρομπότ, αλλά ρομποτικές συσκευές. Μας το τόνισαν έντονα αυτό. Και το διευκρινίζω γιατί αφενός ήταν κάτι που έπρεπε να υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου, γνωρίζοντας από κοντά τις φουτουριστικές ηλεκτρικές σκούπες της και τα σούπερ εξελιγμένα humidifiers και purifiers κι αφετέρου επειδή κατά τη γνώμη μου συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία μιας από τις πιο καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

 

Και η φιλοσοφία της είναι να λύνει προβλήματα που οι άλλοι αγνοούν. Όπως τα ακάρεα. Ναι τα ακάρεα, που, πιστέψτε με, είναι κυριολεκτικά παντού. Γιατί αν υπάρχει κάτι που έχει εντυπωθεί όσο τίποτα άλλο στη μνήμη μου μετά την επίσκεψή μου στο Dyson Campus στο Malmesbury, είναι πόση αδιανόητα πολλή σκόνη έχουν τα σπίτια μας ακόμη και όταν αφελώς τελικά πιστεύουμε ότι μόλις σκουπίσαμε τέλεια κάθε επιφάνεια. 

 

Η ιστορία ξεκινάει από τον James Dyson, που το 1979 έβαλε στόχο να κατασκευάσει την πιο πρωτοποριακή ηλεκτρική σκούπα. Τα επόμενα 15 χρόνια έφτιαξε 5.126 πρωτότυπα και κατάφερε να επιτύχει το αποτέλεσμα που ήθελε στην 5.127η προσπάθεια, κάνοντας όλο τον πλανήτη να συζητάει για την εφεύρεσή του: την πρώτη κυκλωνική ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα (DC01)- απλά άνοιγες τον κάδο και τον καθάριζες. Οπότε απόλυτα λογικό που από το 1993 έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια κομμάτια.

 

Στη Dyson, λύνουν προβλήματα που άλλοι αγνοούν- και το διαπιστώσαμε από κοντά στο campus του Malmesbury
Ο James Dyson με την DC01.

 

Fast forward στο 2023. Ο James Dyson είναι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλουσιότερους εφευρέτες με τη Dyson να μετρά περισσότερες από 10.000 κατοχυρωμένες πατέντες, απασχολώντας πλέον πάνω από 14.000 εργαζομένους στον κόσμο, ανάμεσά τους 6.000 μηχανικούς και επιστήμονες, οι μισοί από τους οποίους βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εγκαταστάσεις στο Malmesbury είναι κάτι σαν το μεγαλύτερο brain hub τους. Εκεί ακριβώς είναι και που κατάλαβα γιατί τα προϊόντα της Dyson υπερέχουν τόσο πολύ και είναι τόσο διαφορετικά από εκείνα που πωλούν άλλα brands- απλά είναι. Και για να είναι, δεν σταματάει να επενδύει συνεχώς στον εξοπλισμό, τα εργαστήρια, τη νέα τεχνολογία και κυρίως τους ανθρώπους της. 

 

 

Το αμέσως επόμενο από τα ακάρεα (που θα εξηγήσω σε λίγο) που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο τρόπος, με τον οποίο είναι δομημένες οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια. Οι υπάλληλοι εργάζονται όλοι στον ίδιο ενιαίο χώρο και οι σχεδιαστές δεν κρύβουν τα πρωτότυπα συσκευών. Το concept είναι όλοι να ξέρουν τι κάνει ο διπλανός τους σε κάθε τμήμα γιατί αυτό διαπιστωμένα καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη. Στη Dyson πιστεύουν πως αν κάθεσαι απλώς στο γραφείο σου, μακριά από τη "δράση", μειώνεις αισθητά τις πιθανότητες να παράξεις περισσότερες ιδέες. Η διαδικασία ξεκινά από τις ομάδες Research and New Product Innovation (NPI), ρόλος των οποίων είναι η κατανόηση του προβλήματος και των πιθανών λύσεων. Στη συνέχεια, τα project μεταφέρονται στο New Product Development (NPD), όπου οι μηχανικοί αναλαμβάνουν την ανάπτυξη των ιδεών σε αποδοτικά και αποτελεσματικά προϊόντα που λειτουργούν σωστά.

 

Οι άνθρωποι στα εργαστήρια είναι τρομερά σημαντικοί - εκεί κατασκευάζονται τα πρωτότυπα και βγαίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών. Στο Microbiology & Household Dust Lab είναι που "γνώρισα" από πραγματικά πολύ κοντά και τα ακάρεα. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο που θυμίζει οριακά CSI, φιλοξενούνται δύο αποικίες ακάρεων σκόνης της Dyson - το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό είδος. Αυτό που κάνουν, είναι να μελετούν ενδελεχώς τη σκόνη που μαζεύει όχι μόνο το δάπεδο του σπιτιού, αλλά και  πιο "ασυνήθιστες" επιφάνειες, όπως το στρώμα του κρεβατιού. Γιατί οι νέες σκούπες Dyson είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και σε αυτό. Προσωπικά δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι κοιμάμαι καθημερινά με τόσα "ζωύφια"!

 

 

Σε ειδικά μικροσκόπια μελετούν από τους αερομεταφερόμενους ρύπους, που βρίσκονται στα σπίτια μας μέχρι τις τρίχες των κατοικιδίων και με αυτά τα δείγματα δημιουργούν εικόνες που τους επιτρέπουν να αναγνωρίσουν τα συστατικά της οικιακής σκόνης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των προϊόντων. Το καλύτερο, όμως, είναι πως όλη αυτή η σκόνη συλλέγεται από τους ανθρώπους της Dyson και φυλάσσεται σε ειδικά ψυγεία για να μελετηθεί ανάλογα!

 

 

Κάτι αντίστοιχο διαπίστωσα ότι συμβαίνει και στο Priestley Lab, που σημειωτέον η Dyson επένδυσε 1 εκατ. λίρες για την κατασκευή του. Αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με 10 εξαιρετικά ευαίσθητους ανιχνευτές αερίων που μπορούν να εντοπίσουν 19 διαφορετικά επικίνδυνα αέρια, όπως φορμαλδεΰδη, όζον και βενζόλιο.

 

Ένα καθόλα εντυπωσιακό εργαστήριο είναι και το Pick-up Chamber, όπου όλες οι ηλεκτρικές σκούπες της Dyson υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου. Αλλά κι εδώ η Dyson προχωρά πάνω και πέρα από αυτό. Σε αυτό το εργαστήριο, οι ηλεκτρικές σκούπες στήνονται έτσι που να αναπαράγουν τον τρόπο, με τον οποίο σκουπίζει ο μέσος άνθρωπος.

 

 

Πρόκειται για ελεγχόμενες δοκιμές κατά τις οποίες ένας μηχανικός ζυγίζει μια ποσότητα ειδικής σκόνης (που κατασκευάζεται μόνο στη Γερμανία και είναι πολύ ακριβή!), η οποία σκορπίζεται στο χαλί και σκουπίζεται με συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων. Στη συνέχεια ο κάδος ζυγίζεται για να διαπιστωθεί η απορρόφηση. Η διαφορά κρύβεται κι εδώ στη λεπτομέρεια, αφού χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος χαλιού προκειμένου οι δοκιμές να είναι συνεπείς. 

 

 

Για να αξιολογηθεί, όμως, πόσο αποτελεσματικές είναι οι σκούπες στην πραγματική ζωή, δοκιμάζονται σε ρεαλιστικές συνθήκες, ήτοι πραγματικά απορρίμματα. Η Dyson χρησιμοποιεί πάνω από 60 τύπους απορριμμάτων, που προέρχονται κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο: από μπισκότα γάτας από την Ιαπωνία και ζάχαρη από τη Γερμανία μέχρι δημητριακά όπως τα Cheerios από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη- ξέρατε ότι τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά Cheerios έχουν διαφορετικά μεγέθη και πυκνότητες; Spoiler: Η Dyson το γνωρίζει!

 

 

Last but not least, το semi-anechoic chamber aka το μέρος με την πιο εκκωφαντική ησυχία στον πλανήτη. Οι συσκευές Dyson είναι πανίσχυρες. Αλλά ισχύς συχνά σημαίνει επίσης θόρυβο, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Απλώς σκεφτείτε τους κινητήρες τζετ, τα σπορ αυτοκίνητα ή τα τρυπάνια. Στη Dyson έχουν, όμως, εμμονή με τη βελτίωση της ακουστικής ποιότητας των προϊόντων και τη μείωση του συνολικού θορύβου. Γι' αυτό τα τελευταία 10 χρόνια έχει επενδύσει 10 εκατ. λίρες στα σχετικά εργαστήριά της, που είναι είναι κατασκευασμένα με τόσο πρωτοποριακό τρόπο, ώστε να παγιδεύουν και να διαχέουν τα ηχητικά κύματα, ελαχιστοποιώντας την ηχώ. 

 

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι όλες αυτές οι συσκευές που έχουν κατακτήσει τον τομέα του Floor Care τα τελευταία χρόνια, με ναυαρχίδα την πραγματικά επαναστατική και ασύρματη V15 Detect Absolute, την πρώτη σκούπα που ενσωματώνει τεχνολογία laser detect, ικανή να ανιχνεύει τα κρυμμένα σωματίδια σκόνης όπου και αν αυτά κρύβονται μέσα στο σπίτι. Το μυστικό της κρύβεται προφανώς στον καινοτόμο σχεδιασμό, που έχει ως αποτέλεσμα να καταμετρά και να δεσμεύει αδιόρατους με γυμνό μάτι κόκκους μεγέθους έως και 10 microns. Επαναφορτιζόμενη, λειτουργεί ασταμάτητα για 60’ και διαθέτει επίσης μηχανισμό ασφαλούς απόρριψης, που απελευθερώνει ανέπαφα τη σκόνη και τη βρωμιά βαθιά στον κάδο, με μία μόνο κίνηση. 

 

 

Επειδή, όμως, η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι δεδομένη σε κάθε οικιακή συσκευή που φέρει το όνομα Dyson, το next best thing για απόλυτη καθαριότητα και αέρα ανανέωσης στο σπίτι είναι ο καθαριστής αέρα και υγραντήρας PH3A Purifier Humidify & Cool Autoreact, που αφαιρεί το 99,9% των βακτηρίων και ιών στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης τη γύρη, τα λοιπά αλλεργιογόνα αλλά και τον καπνό, διατηρώντας αυτόματα το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας στο χώρο. Και με το φίλτρο HEPA H13, μπορεί να παγιδεύσει σωματίδια εντελώς αόρατα, μεγέθους ως και 0.1 microns. Κι αν δεν σας έπεισε απλώς και μόνο ο φουτουριστικός σχεδιασμός, αρκεί να μάθετε ότι σε εργαστηριακό έλεγχο σε δωμάτιο που περιείχε τον ιό της γρίπης (H1N1), μετά από 60’ λειτουργίας της, η συγκέντρωση του αερομεταφερόμενου ιού στο δωμάτιο μειώθηκε κατά 99%!

 

 

Το πιο cool πράγμα, ωστόσο, που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ήταν η ρομποτική σκούπα Dyson 360 Viz Nav, που εκτός από απίστευτα ισχυρή είναι και super smart, αφού σε συνεργασία με την εφαρμογή MyDyson, χαρτογραφεί τον εαυτό της σε πολλαπλά δωμάτια και δάπεδα για να προσφέρει τον πιο ακριβή καθαρισμό.

 

Στη Dyson, λύνουν προβλήματα που άλλοι αγνοούν- και το διαπιστώσαμε από κοντά στο campus του Malmesbury

 

Για να το κάνει, χρησιμοποιεί τεχνολογία ταυτόχρονου εντοπισμού και χαρτογράφησης (SLAM) κι έτσι παρακολουθεί πού έχει καθαρίσει και μετά σου δείχνει μάλιστα πόση βρωμιά και σκόνη μάζεψε σε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού. Το να την βλέπεις σε δράση ήταν σχεδόν υπνωτιστικό. Και σε περίπτωση που κολλήσει κάπου, διορθώνει αμέσως την πορεία της και μόλις τελειώσει επιστρέφει μόνη στη βάση φόρτισής της!

 

Στη Dyson, λύνουν προβλήματα που άλλοι αγνοούν- και το διαπιστώσαμε από κοντά στο campus του Malmesbury

 

Οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς, είναι να περιμένουμε απλώς πότε θα έρθει και στην Ελλάδα!

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon