Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα βρεθήκαμε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας και μιλήσαμε μαζί με τους Ολυμπιονίκες, Βαρβάρα Μαγνησαλή και Δημοσθένη Τάμπακο για τα ιδεώδη του αθλητισμού και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας γιόρτασε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα (23/6) με το σύνθημα «Let’s Move», συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για την ένταξη της άθλησης στη ζωή μας.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), φορείς που υποστηρίζουν το Μουσείο, ο κ. Τόμυ Τόκας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γκολφ και μέλος του ΔΣ της ΕΟΕ.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος και η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής και αθλητική ψυχολόγος Βαρβάρα Μαγνησαλή, προκειμένου να μεταδώσουν στους μικρούς επισκέπτες του μουσείου τις αξίες μέσα  από το πνεύμα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού και να ενθαρρύνουν όλους μας -μικρούς και μεγάλους - να δημιουργήσουμε μια πιο δραστήρια καθημερινότητα και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

 

Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

 

 

Μαζί με τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση γνωρίσαμε και εμείς τους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου. Ξεναγηθήκαμε στις εντυπωσιακές του αίθουσες με συλλεκτικά εκθέματα, αντικείμενα, λάβαρα και εξοπλισμούς Ελλήνων Ολυμπιονικών και θυμηθήκαμε ένδοξες στιγμές από ελληνικές συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Οι δύο Ολυμπιονίκες με τη σειρά τους μοιράστηκαν στα παιδιά, , στιγμές και ιστορίες από τα πλούσια βιώματά τους στους αγώνες και συμμετείχαν μαζί τους σε αθλητικές δράσεις.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η Βαρβάρα Μαγνησαλή και ο Δημοσθένης Ταμπάκος μίλησαν στη LiFO για την αξία των δράσεων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, τη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό και το πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η άσκηση για το «χτίσιμο» του χαρακτήρα τους.

 

Βαρβάρα Μαγνησαλή: «Ο αθλητισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά»

 

—Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας ώστε οι αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας να φθάνουν σε μικρούς και μεγάλους;

Β.Μ.: Η ύπαρξη του Ολυμπιακού Μουσείου είναι πολύ σημαντική για κάθε άνθρωπο που έρχεται εδώ. Το ότι βρίσκονται σε ένα χώρο γεμάτο αντικείμενα αθλητών ή ότι έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά εμάς τους ίδιους και να ακούσουν τις ιστορίες μας, είναι κάτι που θα «κουβαλούν» μαζί τους για μια ζωή.

 

 

Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

 

 

—Κατά την ομιλία σου στα παιδιά είπες ότι «ο αθλητισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους βοηθάει να επικοινωνούν». Με ποιο τρόπο το πετυχαίνει αυτό;

Β.Μ.: Η έννοια του Ολυμπισμού είναι το στοιχείο εκείνο που πρέπει να υπάρχει στον αθλητισμό, όπως και στον πρωταθλητισμό. Οι στόχοι, τα ιδανικά και οι αξίες που διδάσκει, όπως η ισότητα ή η καθημερινή προσπάθεια για να γινόμαστε καλύτεροι. Πέραν όμως αυτών, η κοινή παρουσία και συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικού στάτους ή θρησκείας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού είναι που δημιουργεί αυτό το «δέσιμο» μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία της συνεργασίας και της συνύπαρξης για έναν κοινό στόχο, όπως ένα μετάλλιο, είναι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

 

—Ανήμερα της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Μέρας, τι θα ήθελες να αποτυπωθεί περισσότερο στη μνήμη των παιδιών που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Μουσείο;

Β.Μ.: Η σημερινή κοινωνία απαιτεί από εμάς την τελειότητα έτσι ώστε να διακριθούμε στη δουλειά μας αλλά είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε στη βάση των πραγμάτων. Εκεί όπου θα κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη και θα πούμε «προσπαθώ, αποτυγχάνω και καταφέρνω να προοδεύω και να αναπτύσσομαι». Αυτό λέγεται Αριστεία και είναι μια αξία που πρέπει να την έχουν μαζί τους τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή.

 

Η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό δεν τους μυεί μόνο σε υγιείς συνήθειες αλλά τους διδάσκει και μαθήματα ζωής και σεβασμού. Το πώς, δηλαδή, θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

 

Δημοσθένης Ταμπάκος: «Στον αθλητισμό ή κερδίζεις ή βοηθάς κάποιον άλλον να κερδίσει»

 

 

—Μπορεί το Ολυμπιακό Μουσείο με τις δράσεις του, όπως η σημερινή, να μας κάνει καλύτερους;

Δ.Τ.: Περάσαμε πριν από την πτέρυγα των Παραολυμπιονικών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο και εκεί μου ήρθε ξανά στο μυαλό η φράση «η μόνη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά». Ο αθλητισμός, ουσιαστικά, είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου, όχι το αντίθετο. Επομένως, είναι ένα μέσο που αναδεικνύει τις αξίες του ανθρώπου. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η χαρά και όχι να κερδίζεις τον ανταγωνισμό. Να χαίρεσαι αυτό που κάνεις. Επίσης, πάνω απ’ όλα είναι μια υγιής δραστηριότητα. Αυτό θα οδηγήσει και στη δημιουργία καλύτερων ανθρώπων.

 

 

Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

 

 

—Τι χρειάζεται να αλλάξει προκειμένου να ξεχωρίζει η έννοια του αθλητισμού από εκείνον του ανταγωνισμού;

Δ.Τ.: Ο αθλητισμός χρειάζεται πλέον μια νέα αντίληψη, με πολλές αλλαγές σε αρκετά επίπεδα. Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω από όλα όμως, ειδικά για τα νέα παιδιά, είναι μια καινούργια αντίληψη για την νίκη, την ήττα και την έννοια της προσπάθειας. Μια αντίληψη που θα πρέπει να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Ότι ο καθένας είναι μοναδικός και η επιτυχία είναι καθαρά προσωπική και δεν εξαρτάται από τη σύγκριση με τους άλλους. Ένας αγώνας είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και τα μετάλλια καλώς ή κακώς είναι μόνο τρία. Σημασία πάνω από όλα έχει η συμμετοχή, ασχέτως αν νίκησε ή όχι.

 

—Επομένως ποιο είναι το μάθημα που παίρνουμε από τη συμμετοχή μας σε έναν αγώνα;

Δ.Τ.: Αν κέρδισες, γιόρτασέ το. Την επόμενη μέρα όμως μην μείνεις σε αυτό, ξέχασέ το και ετοιμάσου να ξαναγωνιστείς. Αν πάλι δεν κέρδισες, δεν πειράζει. Πάρε το μάθημα που έχεις να πάρεις, δες τι χρειάζεται για να γίνεις καλύτερος και ετοιμάσου για τον επόμενο αγώνα.

 

 

Στο Ολυμπιακό Μουσείο διδασκόμαστε αξίες όπως ο Ολυμπισμός και η Αριστεία

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon