Θερινά μπαλκόνια με παρέα: Aπλές και γρήγορες ιδέες για ένα γευστικά ξεχωριστό βράδυ
Η ΝΟΜΗ έχει φροντίσει να σας καθοδηγήσει ώστε να ετοιμάσετε το κατάλληλο τραπέζι ανάλογα με την περίσταση και την διάθεση της παρέας.
ADVERTORIAL
Οι λάτρεις του καλοκαιριού δεν αγαπούν μόνο τον καυτό ήλιο, τις απογευματινές τσάρκες και τις αμμώδεις παραλίες, παράλληλα, αρπάζουν την ευκαιρία και μετατρέπουν την κάθε μέρα τους σε μια μικρή γιορτή. Πρωταγωνιστές; Η καλή παρέα, το μεζεδάκι και μια παγωμένη μπίρα (ή και 2). Και δεν χρειάζεται καν να σκηνοθετήσουν το τέλειο βράδυ. Αρκούνται στις αυθόρμητες στιγμές που προκύπτουν από ένα απλό μήνυμα για να συναντηθεί η παρέα, είτε στο μπαλκόνι, μετά τη δουλειά πάνω που αρχίζει να σουρουπώνει, είτε στην βεράντα ή στον κήπο για ένα BBQ-gathering.
Άλλοι πιο παραδοσιακοί, άλλοι πιο μοντέρνοι, όλοι φροντίζουν ώστε να μην λείψει τίποτα από το χαρακτηριστικό καλοκαιρινό τραπέζι. Το τραπέζι που φιλοξενεί πιατάκια με ελιές, παξιμάδια, πλατώ με κριτσίνια και καπνιστά αλλαντικά και καραφάκια από αγνό, ελληνικό τσίπουρο ή ποτηράκια κρασιού. Γλυκιές βραδιές, ψήσιμο, μεζέδες και καλή παρέα είναι οι στιγμές που ήδη έχουν ξεκινήσει αυθόρμητα να συμβαίνουν.
Η ΝΟΜΗ λοιπόν έχει ήδη φροντίσει να σας καθοδηγήσει ώστε να ετοιμάσετε το κατάλληλο τραπέζι ανάλογα με την περίσταση και την διάθεση της παρέας. Είτε έχετε μαζευτεί για BBQ, είτε απλά για έναν μεζέ στην βεράντα, μια λίστα από προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, από παραδοσιακά αλλαντικά μέχρι και περίτεχνα chutneys, είναι εδώ να τα δοκιμάσετε έτσι ώστε να κάνετε βουτιά σε ένα ακόμη γευστικά τρελό αλλά και γνήσιο καλοκαίρι.
Lezi Olive Oil
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αποκτήσει πλέον μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της γαστρονομίας και πολύ περισσότερο στην καρδιά του τραπεζιού μας, οποιαδήποτε είναι η φύση του. Και αυτό γιατί δίνει όλη τη νοστιμιά στο φαγητό! Έτσι, λοιπόν, και εσύ προτίμησε ένα βιολογικό ελαιόλαδο μικρής παραγωγής για να απογειώσεις τα πιάτα σου – το Lezi Olive Oil είναι η επιλογή σου. Με χαμηλότερη από <0,3 οξύτητα, το βαθύ πράσινο χρώμα του, τα φρουτώδη αρώματά του καθώς και η χαρακτηριστική πικάντικη επίγευση που αφήνει, θα δώσουν στην φρεσκοκομμένη σαλάτα σου και το ζουμερό κρεατικό σου ένα φίνο, γευστικό τελείωμα.
Πέτουρα Λαχανικών – Αγροζύμη
Τα χρωματιστά ζυμαρικά έρχονται για να σου αλλάξουν τη διάθεση! Με ρίζες από τον Πόντο, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία, τα πέτουρα λαχανικών της Αγροζύμης αναβιώνουν ήθη και έθιμα του τότε, μιας και παραδοσιακά αποτελούσαν ένα «πολύτιμο ζυμαρικό» που οι ντόπιοι έφτιαχναν κάθε τέλος καλοκαιριού. Φαρδύτερα από χυλοπίτες και παρόμοια με ιταλικές παπαρδέλες, τα πέτουρα από σπανάκι, παντζάρι, κόκκινο πιπέρι και μελάνι σουπιάς ταιριάζουν σε πολλές συνταγές, κάνοντας το πιάτο σου να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
Βιολογικό Παξιμάδι Βρώμης χωρίς Αλάτι – Ντουρουντούς
Μιλάμε ίσως και για το απόλυτο συνοδευτικό! Σε πλατώ τυριών και αλλαντικών, σε σαλάτες αλλά και ως βάση σε καλοκαιρινά γλυκά ψυγείου, ο αγαπημένος μας φούρνος στα Σφακιά δημιούργησε το βιολογικό παξιμάδι βρώμης χωρίς αλάτι για να μας ξετρελάνει. Απολαύστε τα οφέλη της βρώμης στην πιο τραγανή εκδοχή τους και χρησιμοποιήστε το παξιμάδι ως «φωλιά» για τη δημιουργία του πολυαγαπημένου, κρητικού ντάκου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακό πηχτόγαλο και φρέσκα ντοματίνια.
Μαλαγουζιά – Κτήμα Βουρβουκέλη
Από μια τέτοια περίσταση, φυσικά και δεν γίνεται να λείπει η «κινητήριος» δύναμη· ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ευτυχώς για εμάς, το Κτήμα Βουρβουκέλη μας προτείνει ένα καλοκαιρινό, λευκό κρασί, τη μαλαγουζιά, με το χαρακτηριστικό, έντονο αρωματικό μπουκέτο. Οι χρυσαφιές του ανταύγειες καθώς και τα αρώματα του από λευκά άνθη, βερίκοκου και τροπικών φρούτων το καθιστούν ως το ιδανικό ποτό για μια ειδυλλιακή, θερινή ατμόσφαιρα.
Κερκυραϊκό Νούμπουλο – COMECO
Για όσους δεν το γνωρίζουν, και συνεπώς δεν το έχουν δοκιμάσει… πραγματικά χάνουν! Το κερκυραϊκό νούμπουλο ή αλλιώς φουμικάδο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί δώρο από την εποχή της Βενετσιάνικης κατοχής στην Κέρκυρα. Πρόκειται για ένα κομμάτι χοιρινό, κόντρα φιλέτο, το οποίο παστώνεται με χονδρό αλάτι, μαρινάρεται με κερκυραϊκό κρασί και τέλος ωριμάζει στον αέρα.
Tip: Δοκίμασε το κερκυραϊκό νούμπουλο της COMECO σε σαλάτα με ρόκα, συκομαΐδα, ντοματίνια και βαλσάμικο ξύδι. Θα γίνει η must-have καλοκαιρινή σου σαλάτα.
Thallon Olive Oil
Έχεις δοκιμάσεις να περιχύσεις λίγες μόλις σταγόνες ωμού ελαιολάδου στα πιάτα σου; Η διαφορά στη γεύση είναι αισθητή! Για αυτό, προτίμησε ένα μονοποικιλιακό, βιολογικό ελαιόλαδο που θα δώσει στο γεύμα σου τη φρεσκάδα αλλά και σπιρτάδα του φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Το Thallon Olive Oil διατηρεί τις χαρακτηριστικές, αρωματικές νότες της Χονδρολιάς, μιας ιδιαίτερης ποικιλίας που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Χαλκιδική, η οποία δίνει ένα ισορροπημένο ελαιόλαδο με αρώματα ντομάτας, χόρτων και πιπεριών. Ένα ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, με Ισχυρισμό Υγείας και υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Ε.
Αλάτι Μεσολογγίου με ελληνική, καπνιστή πάπρικα – Salt Odyssey
Θέλεις να φέρεις την επανάσταση στα πιάτα σου; Αντικατάστησε το συμβατικό αλάτι με το πολλάκις βραβευμένο, 100% θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου σε συνδυασμό με ελληνική, παραδοσιακά παραγόμενη και φυσικά αποξηραμένη πάπρικα από τη Salt Odyssey. Επίλεξε το ιδανικό seasoning για τα ψητά κρεατικά καθώς και για τις πατάτες φούρνου, εξερευνώντας τη δύναμη του γευστικού σου κάλυκα. Plus, το πορφυρό του χρώμα θα σου «ανοίξει» ακόμη περισσότερο την όρεξη.
Βαλσάμικη Κρέμα Ρόδι – Break a Pom – Οικογένεια Αγγελή
Το dressing έχει γίνει πλέον θεσμός στη σύγχρονη γαστρονομία. Πόσο μάλλον όταν παράγεται χωρίς συντηρητικά, προσθήκη χρωστικών, γλουτένης και τεχνητών αρωμάτων. Για αυτό φρόντισε και η Break a Pom της Οικογένειας Αγγελή, δίνοντας μας μια πλουμιστή βαλσάμικη κρέμα ροδιού με κρεμώδη υφή και ξεχωριστή, αρωματική γεύση… και κάπως έτσι οι σαλάτες μας, τα ψητά και βραστά λαχανικά καθώς και τα θαλασσινά μας αποκτούν στο τραπέζι την αίγλη που τους αξίζει.
Chutney Καρότο – To Filema tis Lelas
Είναι, όντως, η νέα τάση, η νέα γαστρονομική τεχνοτροπία. Οι γλυκόξινες σάλτσες, γνωστές και ως chutneys, από To Filema tis Lelas ήρθαν για να μείνουν. Και όμως, δεν φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο από φρούτα· το chutney καρότο είναι η γευστική έκπληξη που θέλεις για τα πιάτα σου. Χωρίς ζάχαρη αλλά και χειροποίητο, το συγκεκριμένο blend από καρότο και μήλο προορίζεται μόνο για τους νικητές της γεύσης!
Μουσταρδομαγιονέζα – Οι Γουμένισσες
Παραδοσιακή, χειροποίητη και πρωτοπόρα! Η νέα αλχημεία από τις Γουμένισσες φέρνει κοντά τους λάτρεις της μουστάρδας και της μαγιονέζας, δημιουργώντας ένα γευστικά κομψό και βελούδινο ως προς την υφή του προϊόν για τις σαλάτες σου, τα ψητά σου καθώς και τα ορεκτικά σου. Βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή της μουστάρδας Θεσσαλονίκης, η μουσταρδομαγιονέζα είναι αυτό το προϊόν που θα «λάμψει» στο ράφι της κουζίνας σου.
Περισσότερα εδώ.