Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: 6 συμβουλές για όσο βρίσκεστε στο σπίτι
Μερικοί απλοί τρόποι να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.
Παρότι κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι σχετικά με τροφές που υποτίθεται πως προστατεύουν από τον Covid-19, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή ή «θαυματουργό» συστατικό που να μπορεί να μας προφυλάξει από το να κολλήσουμε, αν έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Ωστόσο, γνωρίζουμε ήδη αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοσή του, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αποφύγουμε, με πρώτο και κυριότερο, το να μείνουμε στο σπίτι.
Παράλληλα –ειδικά για όσο βρισκόμαστε στο σπίτι– χρειάζεται να διατηρήσουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία, ενισχύοντας σταθερά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει κύτταρα, αίμα, μυελό οστών, ιστούς και όργανα – όταν όλα αυτά λειτουργούν αρμονικά και με ισορροπία, έχουμε έναν δυνατό και υγιή οργανισμό.
Το σώμα μας αναρρώνει και αναζωογονείται όταν κοιμόμαστε – γι' αυτό και ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του ανοσοποιητικού.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, από τη διατροφή μέχρι τη γυμναστική, τους οποίους μπορούμε να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση:
Λάβετε αρκετή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D (σε ελεγχόμενες δόσεις) μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τους ιούς. Παρότι δεν μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από το να κολλήσει τον ιό, μπορεί να βοηθήσει σε πιο εύκολη ανάρρωση. Η βιταμίνη D είναι μία θρεπτική ουσία που συχνά λείπει από τον οργανισμό και μπορούμε να την πάρουμε με φυσικό τρόπο, από το φως του ήλιου. Βρίσκεται επίσης σε μερικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, και σε μικρές ποσότητες σε συκώτι, αυγά, τυρί και μανιτάρια.
Διατηρήστε ισορροπημένη διατροφή
Οι βιταμίνες που παίρνουμε από το φαγητό –και συγκεκριμένα από φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά– είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε την αρμονική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, πολλά φυτικά τρόφιμα έχουν αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού, καθώς περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην κατασκευή και τη διατήρηση των κυττάρων. Σε γενικότερο πλαίσιο, μία σωστή διατροφή περιλαμβάνει αρκετά φυτά και φυτικά προϊόντα, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σάλτσες και smoothies ή να τα τρώτε σαν snacks. Τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα, τα εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια και μανταρίνια) και οι φράουλες, είναι πηγές βιταμινών A και C, ενώ οι σπόροι και οι ξηροί καρποί παρέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνη E και ψευδάργυρο.
Εξασφαλίστε ποιοτικό ύπνο
Το σώμα μας αναρρώνει και αναζωογονείται όταν κοιμόμαστε – γι' αυτό και ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του ανοσοποιητικού. Μία νύχτα λιγότερου ή μη ποιοτικού ύπνου μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατά 70%, γι' αυτό συνιστώνται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου στους ενήλικες. Για να εξασφαλίσετε την ποιότητα του ύπνου σας, απενεργοποιήστε ή απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο και αποφύγετε βιβλία με αγχωτικό περιεχόμενο ή συνομιλίες που σας προκαλούν ένταση.
Ασκηθείτε τακτικά
Η άσκηση μπορεί να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τα κύτταρα που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Επιπλέον, αυξάνει την απελευθέρωση των ενδορφινών (μίας ομάδα ορμονών που μειώνουν τον πόνο και δημιουργούν αισθήματα απόλαυσης), κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και του στρες που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται να διατηρήσετε έναν ισορροπημένο ρυθμό άσκησης –όχι σε υπερβολικά επίπεδα– έτσι ώστε να μην καταπονήσετε το σώμα σας. Μπορείτε να κατεβάσετε μία εφαρμογή γυμναστικής και να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις για εσάς ή να ασκηθείτε κοντά στο σπίτι σας, έτσι ώστε να πάρετε καθαρό αέρα. Ο φρέσκος αέρας αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, γεγονός που βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να καταπολεμούν βακτήρια και ιούς.
Διατηρήστε το μέτρο στο αλκοόλ
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ συνδέεται με μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασης στο ανοσοποιητικό. Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ο οργανισμός απασχολείται με το να αποτοξινώσει το σύστημα και όχι με το να διατηρήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωσή του σε ένα περιστασιακό ποτό (όπως ένα ποτήρι κρασί περίπου 140 ml).
Διαχειριστείτε το στρες
Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης – η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη στην οποία το σώμα βασίζεται για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες κρίσεις άγχους. Η κορτιζόλη είναι ευεργετική στο ότι εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί πριν τελειώσει η περίοδος άγχους (έτσι ώστε το σώμα να ανταποκριθεί στον άμεσο στρεσογόνο παράγοντα). Ωστόσο, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι συνεχώς υψηλά, αναστέλλουν το ανοσοποιητικό από να λάβει δράση και να προστατέψει το σώμα από ενδεχόμενες απειλές μικροβίων ή ιών. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης του στρες, οι οποίες εξαρτώνται από τις ανάγκες του καθενός. Ο διαλογισμός ή μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε (έστω και για μερικά λεπτά) μπορούν να βοηθήσουν.