Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι

Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι Facebook Twitter
Όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
0

Δυστυχώς ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τη ζωή μας και έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στα όρια της απελπισίας. Άλλαξε τις καθημερινές μας συνήθειες και μέσα σε αυτές είναι και η γυμναστική μας. Αυτή η σκέψη με έκανε να αποφασίσω να ξεκινήσω να κάνω online μαθήματα γυμναστικής ή αλλιώς τηλεπιλάτες –όπως τα λένε πλέον οι μαθητές μου– δηλαδή ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις κ.ά.

Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που έκανα online μαθήματα και είχα μεγάλη περιέργεια να δω τις αντιδράσεις μαθητριών και μαθητών. Έτσι, ένα αυθόρμητο χειροκρότημα όταν τελείωσε το πρώτο μάθημα μου έδωσε μεγάλη χαρά διότι κατάλαβα πόσο τους άρεσε και πως ένιωσαν ότι μπορούν να έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους μια από τις παλιές τους, καθημερινές συνήθειες. Κι αυτό, ξέρεις, δίνει μεγάλη ανακούφιση.

Ένα επιπλέον θετικό στην όλη κατάσταση, πέρα από την γυμναστική, είναι ότι «σπάμε» κατά κάποιο τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό, ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο- έστω και μέσα από τις οθόνες μας- γελάμε, μιλάμε και σχολιάζουμε αυτό που ζούμε.

Αυτό που κάνω εγώ στα μαθήματά μου είναι να δημιουργώ ομάδες των 5-6 ατόμων για να υπάρχει έλεγχός και να γίνονται όλες οι ασκήσεις χωρίς τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού. Η γυμναστική από απόσταση είναι σημαντικό να γίνεται με την καθοδήγηση ενός γυμναστή διότι μπορεί να υπάρχουν άπειρα βίντεο με ασκήσεις στο διαδίκτυο αλλά δεν έχουν όλοι οι ασκούμενοι την εκπαίδευση ή την ικανότητα να εκτελούν αυτά που βλέπουν με τον σωστό τρόπο, τη σωστή σειρά και τον κατάλληλο ρυθμό.

Ένα επιπλέον θετικό στην όλη κατάσταση, πέρα από τη γυμναστική, είναι ότι «σπάμε» κατά κάποιο τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό, ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο –έστω και μέσα από τις οθόνες μας– γελάμε, μιλάμε και σχολιάζουμε αυτό που ζούμε.

Όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σωματικά θέλουμε ένα μυϊκό σύστημα που να έχει ευλυγισία, ευκινησία, αντοχή, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες. Στο ψυχικό μέρος, η γυμναστική μέτριας έντασης μας βοηθάει, ειδικά τώρα στον εγκλεισμό, να ρίξουμε τα επίπεδα άγχους και στρες που σίγουρα είναι κατά πολύ ανεβασμένα αυτή την περίοδο σε αρκετό κόσμο. Θέλουμε την κίνηση, έστω και στο σπίτι, με ό,τι έχουμε. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς κάποιο ειδικό εξοπλισμό. Την πρώτη εβδομάδα online μαθημάτων γυμναστικής εκτελέσαμε ασκήσεις χρησιμοποιώντας κουτάλες, πετσέτες, ομπρέλες ακόμα και πλάστη. "Μένουμε Σπίτι" λοιπόν, αλλά όχι αδρανείς.

Πάντως τρεις ασκήσεις-διατάσεις που είναι ασφαλές για να τις κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι και που δίνουν έμφαση στο πίσω μέρος του κορμού, της μέσης, της πλάτης και του αυχένα, εκεί όπου υποφέρουν οι περισσότεροι, ειδικά μετά από τόσες μέρες εγκλεισμού είναι οι εξής:

Άσκηση #1

Άρση λεκάνης

Θέση: Ύπτια θέση με λυγισμένα τα πόδια μας και χέρια πλάγια χαλαρά.

Εκτέλεση: Απαλά σηκώνουμε με βοήθεια από τους γλουτούς μας τη μέση μας σπόνδυλο-σπόνδυλο και εκτελούμε άρση λεκάνης. Μένουμε για 5 αργές αναπνοές ψηλά και αργά-αργά επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση πέφτοντας πάλι σπόνδυλο-σπόνδυλο. Εκτελούμε 8 με 10 φορές.

 

Άσκηση #2

Σταυρός

Θέση: Ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση με τα χέρια μας ανοιχτά στο ύψος των ώμων.

Εκτέλεση: Ανεβάζουμε το αριστερό μας πόδι τεντωμένο ή ελαφρά λυγισμένο και το φέρνουμε προς την δεξιά μας παλάμη διατηρώντας όσο μπορούμε τους ώμους μας στο έδαφος και κοιτώντας από την αντίθετη πλευρά κάνοντας έτσι διάταση και στον αυχένα μας. Επιστρέφουμε αργά, αφού μείνουμε για 5 αναπνοές ήρεμες, και εκτελούμε από την αντίθετη πλευρά.

Άσκηση #3

Γάτα και σκύλος

Θέση: Γονατιστοί με τα χέρια μας και τους καρπούς μας κάτω από τους ώμους.

Εκτέλεση: Ανεβάζουμε σιγά σιγά τη ράχη μας προς τα πάνω κάνοντας το τέντωμα της γάτας και ταυτόχρονα κατεβάζουμε τον αυχένα μας κοιτάζοντας προς τον αφαλό μας. Μένουμε για 5 αναπνοές ψηλά και σιγά-σιγά πάλι, σπόνδυλο-σπόνδυλο, αφήνουμε τη μέση μας να πέσει προς τα κάτω. Κάνοντας ένα μικρό τόξο, μια μικρή λόρδωση ελεγχόμενη, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κεφάλι μας προς τα πάνω και κοιτώντας προς το ταβάνι, έτσι κάνουμε την κίνηση του σκύλου.


Μένουμε ξανά για 5 αναπνοές και ερχόμαστε στην αρχική μας θέση. Εκτελούμε αργά 8-10 φορές.

Ο Νίκος Γιουβαλάκης είναι γυμναστής και δημιουργός του χώρου Body Project στα Ιλίσια-Ζωγράφου. 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ