Το μικρό χωριό του Ισημερινού που κατασκευάζει τα αυθεντικά panama hats, ηττήθηκε από τις απομιμήσεις

Το μικρό χωριό του Ισημερινού που κατασκευάζει τα αυθεντικά panama hats, ηττήθηκε από τις απομιμήσεις Facebook Twitter
Τα αυθεντικά panama hats κατασκευάζονται σε ένα μικρό χωριουδάκι στο Εκουαδόρ και - ναι - είναι ακριβά. H τιμή ενός χειροποίητου καπέλου μπορεί να κυμαίνεται από τα 50 δολάρια και να φτάνει τα 200.
1

Το panama hat θεωρείται η ποίηση των καπέλων, ένα μικρό διακριτικό, αλλά ξεκάθαρο σύμβολο αναμφισβήτητα κομψού στιλ για άνδρες και γυναίκες. Μια υπογράμμιση της παρουσίας του κατόχου του με τον πιο φίνο τρόπο. Είναι δε τα καπέλα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη: από τον Σον Κόνερι και τον Άντονι Χόπκινς, μέχρι τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, όλοι έχουν μία εμβληματική σκηνή, ένα καρέ γοητείας, φορώντας ένα panama hat. 

Μόνο που το θρυλικό καπέλο περνά δύσκολες στιγμές. Τα αυθεντικά panama hats κατασκευάζονται σε ένα μικρό χωριουδάκι στο Εκουαδόρ και - ναι - είναι ακριβά. H τιμή ενός χειροποίητου καπέλου μπορεί να κυμαίνεται από τα 50 δολάρια και να φτάνει τα 200, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη ή της εταιρείας που τα διακινεί στην παγκόσμια αγορά. 

Η κρίση βέβαια πάει μερικά χρόνια πίσω και ήταν και ο λόγος που το 2012 η Unesco είχε εντάξει τα panama hats στη λίστα με τα προστατευόμενα πολιτισμικά προϊόντα, με το επιχείρημα ότι η κατασκευή τους είναι μία τέχνη με μυστικά που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Το μικρό χωριό του Ισημερινού που κατασκευάζει τα αυθεντικά panama hats, ηττήθηκε από τις απομιμήσεις Facebook Twitter
Aπό τον Σον Κόνερι και τον Άντονι Χόπκινς, μέχρι τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, όλοι έχουν μία εμβληματική σκηνή, ένα καρέ γοητείας, φορώντας ένα panama hat.

Αυτό ακριβώς το "τσιμπημένο" κόστος ήταν και ο λόγος, που όπως πλέον καταγγέλλουν οι τεχνίτες, τα panama hats έπεσαν "θύμα" απανωτών αντιγραφών, κυρίως από κινέζικες και κορεάτικες εταιρείες και πλέον πωλούνται προς 5 ή 8 δολάρια το κομμάτι. Είναι, όμως, απομιμήσεις. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Οι απομιμήσεις έχουν φέρει οικονομικό μαρασμό στο χωριό του Εκουαδόρ, που συνολικά βγάζει 50.000 δολάρια από τη χειροποίητη παραγωγή καπέλων.  

Η κρίση βέβαια πάει μερικά χρόνια πίσω και ήταν και ο λόγος που το 2012 η Unesco είχε εντάξει τα panama hats στη λίστα με τα προστατευόμενα πολιτισμικά προϊόντα, με το επιχείρημα ότι η κατασκευή τους είναι μία τέχνη με μυστικά που περνάνε από γενιά σε γενιά. 

Ωστόσο, ούτε αυτό βοήθησε, καθώς ο ανταγωνισμός της κινεζικής βιομηχανίας αποδείχθηκε πανίσχυρος και τώρα, όπως δήλωσαν και σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC κάποιοι από τους τελευταίους ιδιοκτήτες βιοτεχνιών σε λίγο καιρό θα αναγκαστούν να κλείσουν, μη μπορώντας να αντεπιτεθούν ούτε σε επίπεδο μαζικής παραγωγής, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά τις τιμές. 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τα πάναμα είναι από ένα ειδικό φοίνικα που βγαίνει στο Εκουαδόρ και το αυθεντικό πάναμα το κάνεις ρολό και το ανοίγεις πάλι και είναι εντάξει.Τώρα τα κινέζικα είναι ψάθα και κόβετε και με το πιάσιμο ή και από το κοίταγμα μόνο.Το πρόβλημα είναι ότι θα από τα 50 έως 200 ευρώ που έχει ένα αυθεντικό μάλλον ούτε ένα δεν παίρνουν οι γυναίκες που είναι απλωμένες πάνω στον ειδικό κορμό καλούπι και πλέκουν τα πάναμα. (Ο μύθος λέει πως η μυρωδιά από το κορμί τους κάνει κάθε πάναμα τόσο ξεχωριστό)Ας κάνουν ένα συνεταιρισμό και να τα πουλάνε μόνες και μία χαρά θα τα καταφέρουν.Υ.Γ Θα υπάρχει πάντα μέλλον για το καπέλο που φόραγε Ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Ντάναγουεϊ στο Μπόνι και Κλάιν.