τοπ 10: ουτοπίες

Facebook Twitter
1

Μπορεί να μην το ξέρατε, και εγώ πολλές φορές το ξεχνάω ή πιέζω τον εαυτό μου να το θυμάται, αλλά είμαι αρχιτέκτονας. Και όταν πήρα την απόφαση να σπουδάσω αρχιτεκτονική, επειδή διάβασα το βιβλίο της Αυν Ραντ 'Κοντά στον Ουρανό' και υποσχέθηκα εκείνη τη στιγμή ότι θα παλέψω για τα ιδανικά μου όπως ο Χάουαρντ Ρόαρκ, σίγουρα δεν είχα κατά νου το σημερινό σκηνικό. Ούτε και η Νότα Τσεκούρα το φανταζόταν. Η ίδια, δεν αποφάσισε να γίνει αρχιτέκτονας εξ' αιτίας ενός βιβλίου, αλλά μάλλον επειδή οι τέχνες λειτουργούσαν πάντα ως ανάγκη και συνέχεια του εαυτού της.
Πριν μερικές βδομάδες μου έδειξε ένα άρθρο που έδειχνε κάποιες στατιστικές αρκετά ενδιαφέρουσες. Οι αριθμοί, λοιπόν, του άρθρου ήθελαν τους αρχιτέκτονες να δουλεύουν όλο και περισσότερο σε projects που είναι θεωρητικά ή απλές μελέτες, ενώ παράλληλα ο αριθμός των έργων που πραγματοποιούνται ή των κτιρίων που χτίζονται μειώνεται κατακόρυφα. Λογικό ήταν. Και ίσως καλύτερο, αφού και η αλόγιστη μεταφορά ιδεών στον φυσικό κόσμο δεν έφερε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Και έτσι, μια μέρα καθώς συζητούσαμε για το πώς θα παραμείνουμε αρχιτέκτονες, και τι μας ενδιαφέρει τελικά να δούμε μέσα από την σκοπιά της αρχιτεκτονικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα, η Νότα μου μίλησε για την ουτοπία. Την ουτοπία έτσι όπως πολλές φορές την σκεφτήκαμε και προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε στο παρελθόν, την ουτοπία που καταλήγει συχνά να γίνεται δυστοπία, αφού κρατάει, όπως λέει και η ίδια, τον άνθρωπο σε στεγανά, αλλα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για κάτι καλύτερο.
Στην λίστα της, η Νότα Τσεκούρα, απαριθμεί ουτοπίες, έτσι όπως αυτές ερμηνεύτηκαν (ή κατακτήθηκαν) από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και φιλοσόφους.

τοπ 10: ουτοπίες (δυσ.τοπίες)


1.Until the end of the world/directors cut -Wim Wenders -1991 (cinematography)

 


2.La Jetee – Chris Marker- 1962 (cinematography)

 

3.Buckminster Fuller – Operating manual for spaceship earth -1968 (book)


4.Blade Runner - Ridley Scott - 1982 (cinematography)


5.Alphaville – Jean-Luc Godard - 1965 (cinematography)


6.Superstudio – 5 fundamental acts -1966 to 1978 (architecture-video)

 

 


7.Hans Hollein – urban renewal in ny/walk on city -Transformations (collages)[1963-68]


8.Takis Zenetos – electronic urbanism/cable city 1952 to 1974 (architecture-conceptual project)


9.War in the Age of Intelligent Machines -Manuel De Landa 1991 (book)

 


10.Metropolis - Fritz Lang - 1927 (cinematography)


+ πλας one


Lebbeus Woods – lifework (architecture)

 

 

Λίγες πληροφορίες:

Η φωτογράφιση έγινε στον Διόνυσο. Που σίγουρα είναι δυστοπία, και ίσως μια μέρα να γίνει ουτοπία. 

 

Περισσότερη imatioθiki εδώ. 

Μόδα & Στυλ
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Matthieu Blazy

Μόδα & Στυλ / Matthieu Blazy: Ποιος είναι ο ιδιοφυής designer που επέλεξε η Chanel να την πάει στο μέλλον;

Ανακοινώθηκε επιτέλους πως ο νεαρός Γαλλοβέλγος σχεδιαστής είναι ο εκλεκτός του οίκου Chanel για την (ακέφαλη επί 6 μήνες) κορυφή της υψηλής μόδας, διαψεύδοντας και τα πιο τολμηρά προγνωστικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Μόδα & Στυλ / Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Οι «Ιστορίες και Αφηγήτριες», το καλλιτεχνικό δρώμενο που παρουσίασε τέλη Οκτωβρίου στο Παρίσι η Miu Miu ως official partner της Art Basel Paris, αποτελούν το πιο πρόσφατο δείγμα της επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ του ομίλου Prada στη διεθνή αγορά μόδας, η οποία συνδυάζει παιχνιδιάρικο νεο-φεμινισμό με μπόλικη πολιτιστική ευαισθησία. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Μόδα & Στυλ / «Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Η Cora Corré, μοντέλο και ακτιβίστρια, αφοσιωμένη στις αρχές της διάσημης σχεδιάστριας και γιαγιάς της, αποχώρησε από την εταιρεία που φέρει το όνομα εκείνης και καταγγέλλει ενέργειες που προδίδουν την κληρονομιά και τους στόχους της.
THE LIFO TEAM
Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια