τοπ 10: ουτοπίες

Facebook Twitter
1

Μπορεί να μην το ξέρατε, και εγώ πολλές φορές το ξεχνάω ή πιέζω τον εαυτό μου να το θυμάται, αλλά είμαι αρχιτέκτονας. Και όταν πήρα την απόφαση να σπουδάσω αρχιτεκτονική, επειδή διάβασα το βιβλίο της Αυν Ραντ 'Κοντά στον Ουρανό' και υποσχέθηκα εκείνη τη στιγμή ότι θα παλέψω για τα ιδανικά μου όπως ο Χάουαρντ Ρόαρκ, σίγουρα δεν είχα κατά νου το σημερινό σκηνικό. Ούτε και η Νότα Τσεκούρα το φανταζόταν. Η ίδια, δεν αποφάσισε να γίνει αρχιτέκτονας εξ' αιτίας ενός βιβλίου, αλλά μάλλον επειδή οι τέχνες λειτουργούσαν πάντα ως ανάγκη και συνέχεια του εαυτού της.
Πριν μερικές βδομάδες μου έδειξε ένα άρθρο που έδειχνε κάποιες στατιστικές αρκετά ενδιαφέρουσες. Οι αριθμοί, λοιπόν, του άρθρου ήθελαν τους αρχιτέκτονες να δουλεύουν όλο και περισσότερο σε projects που είναι θεωρητικά ή απλές μελέτες, ενώ παράλληλα ο αριθμός των έργων που πραγματοποιούνται ή των κτιρίων που χτίζονται μειώνεται κατακόρυφα. Λογικό ήταν. Και ίσως καλύτερο, αφού και η αλόγιστη μεταφορά ιδεών στον φυσικό κόσμο δεν έφερε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Και έτσι, μια μέρα καθώς συζητούσαμε για το πώς θα παραμείνουμε αρχιτέκτονες, και τι μας ενδιαφέρει τελικά να δούμε μέσα από την σκοπιά της αρχιτεκτονικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα, η Νότα μου μίλησε για την ουτοπία. Την ουτοπία έτσι όπως πολλές φορές την σκεφτήκαμε και προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε στο παρελθόν, την ουτοπία που καταλήγει συχνά να γίνεται δυστοπία, αφού κρατάει, όπως λέει και η ίδια, τον άνθρωπο σε στεγανά, αλλα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για κάτι καλύτερο.
Στην λίστα της, η Νότα Τσεκούρα, απαριθμεί ουτοπίες, έτσι όπως αυτές ερμηνεύτηκαν (ή κατακτήθηκαν) από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και φιλοσόφους.

τοπ 10: ουτοπίες (δυσ.τοπίες)


1.Until the end of the world/directors cut -Wim Wenders -1991 (cinematography)

 


2.La Jetee – Chris Marker- 1962 (cinematography)

 

3.Buckminster Fuller – Operating manual for spaceship earth -1968 (book)


4.Blade Runner - Ridley Scott - 1982 (cinematography)


5.Alphaville – Jean-Luc Godard - 1965 (cinematography)


6.Superstudio – 5 fundamental acts -1966 to 1978 (architecture-video)

 

 


7.Hans Hollein – urban renewal in ny/walk on city -Transformations (collages)[1963-68]


8.Takis Zenetos – electronic urbanism/cable city 1952 to 1974 (architecture-conceptual project)


9.War in the Age of Intelligent Machines -Manuel De Landa 1991 (book)

 


10.Metropolis - Fritz Lang - 1927 (cinematography)


+ πλας one


Lebbeus Woods – lifework (architecture)

 

 

Λίγες πληροφορίες:

Η φωτογράφιση έγινε στον Διόνυσο. Που σίγουρα είναι δυστοπία, και ίσως μια μέρα να γίνει ουτοπία. 

 

Περισσότερη imatioθiki εδώ. 

Μόδα & Στυλ
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
We Will Always Have London: Η νέα καμπάνια του οίκου Gucci πρωταγωνιστεί η Debbie Harry

Μόδα & Στυλ / Η Nan Goldin φωτογραφίζει την Debbie Harry για τη νέα καμπάνια του οίκου Gucci

Η Debbie Harry και η Kelsey Lu, φωτογραφημένες από την οραματίστρια Nan Goldin, είναι οι πρωταγωνίστριες μιας ιστορίας ανθρώπων, τόπων και στιγμών: μια ωδή στη διαχρονική γοητεία του Λονδίνου και τη βαθιά σύνδεση του Οίκου με την πόλη.
THE LIFO TEAM
Το μέλλον της μόδας; Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά

Μόδα & Στυλ / Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά: Το μέλλον της μόδας;

Η Zsofia Kollar, ιδρύτρια της εταιρείας Human Material Loop, εξηγεί στη LiFO πώς φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα ρούχα μας, επαναπροσδιορίζοντας αυτό που εννοούμε όταν λέμε «ύφασμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια