10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter
0

Τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις μας. Οι βασικότερες αιτίες είναι πως αφενός ταιριάζουν με πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας (διαχρονικά, δε, με «αμαρτωλές» πίτσες) και αφετέρου ότι πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Δοκιμάστε τις προτάσεις μας.

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Πλαταιές, Βοιωτία

Μικροοινοποία Ακριώτου / Syrah / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η οινολόγος Κική Ακριώτου δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια τη σειρά μονοποικιλιακών κρασιών Ορειβάτης, ασχολούμενη αποκλειστικά με τρεις ποικιλίες: σαββατιανό, syrah και pinot noir. Η ροζέ εκδοχή από syrah είναι το απόλυτο καλοκαιρινό απεριτίφ. Ανοιχτόχρωμο, με πλούσιο σώμα, λίγα υπολειμματικά σάκχαρα και ευχάριστη επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου.

XS Ντούγκου

Τέμπη, Λάρισα

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο γεωπόνος Θάνος και η οινολόγος Λουίζα Ντούγκου κάνουν υπέροχη δουλειά στους πρόποδες του Ολύμπου, στα βιολογικά καλλιεργημένα αμπέλια τους. Για το ροζέ τους σμίγουν αρμονικά το πολυδύναμο ξινόμαυρο με το ρωμαλέο syrah και το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό. Βαθύχρωμο, με πλούσια αρώματα φράουλας και ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, γεύση που παραπέμπει σε confit ντομάτας, με πικάντικες νύξεις.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Γεροβασιλείου

Επανομή, Θεσσαλονίκη

Κτήμα Γεροβασιλείου / Ξινόμαυρο / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι το διεθνώς καταξιωμένο βορειοελλαδίτικο οινοποιείο δεν παρήγε ροζέ κρασί μέχρι πρόσφατα. Ώσπου το τέλος του '18 παρουσίασε το ξινόμαυρο σε ροζέ εκδοχή και «έκλεψε την καρδιά μας». Ευωδιαστά αρώματα κόκκινων φρούτων με βοτανικές νότες. Στιβαρό στο στόμα, με το κεράσι και τη φράουλα να ξεχωρίζουν, τονισμένη οξύτητα και άκρως απολαυστικό τελείωμα.

ΑΛΧΗΜΙΚΟΣ

Kεχριώνα, Κεφαλονιά

Oινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη - Μοσχατέλα / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο καινοτόμος οινοποιός Ευρυβιάδης Σκλάβος κρατάει ζωντανή την οινική παράδοση της Κεφαλονιάς με ήπιες πρακτικές οινοποίησης, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στην οινοποίηση της ξηρής Μαυροδάφνης. Η ροζέ της εκδοχή (συνοινοποίηση με την αρωματική Μοσχατέλα) ενθουσιάζει. Αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχη τη φράουλα και νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στόμα φρουτώδες, με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΑΚΙ

Καλαθάς, Τήνος

Domaine de Kalathas / Κοντούρα, Κουμαριανό, Μαύρο Ποταμίσι / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Τα αμπέλια του Jerome, του Γάλλου αντικέρ που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου. Η γη, άμμος και γρανίτης. Είναι άξιο απορίας πώς αντέχουν τα γέρικα κλήματα στον μανιασμένο άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία. Τα κρασιά του Jerome έχουν χαρακτήρα και τα συναντάμε σε πρωτοποριακά wine bars Ευρώπης και Αμερικής. Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το σπάνιο, βαθύχρωμο ροζέ.

ΕΡΥΘΡΩΠΟΣ

Σκουληκάδο, Ζάκυνθος

Δ. Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η Ζάκυνθος ανακάμπτει οινικά και αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα, γαστρονομικά ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και πιπεράτες νότες. Γεμάτη γεύση, με αίσθηση φράουλας και μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

DOMAINE COSTA LAZARIDI MERLOT

Αδριανή, Δράμα

Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Οι κλασικές αξίες είναι παντοτινές, γι' αυτό και κάθε χρόνο ξεχωρίζουμε αυτό το ελληνικό ροζέ τύπου Προβηγκίας. Λαμπερό χρώμα, «καθαρή» μύτη χωρίς περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού, ισορροπημένη γεύση, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με φρεσκάδα και διάρκεια. Υπάρχουν φορές που θέλουμε ν' απολαύσουμε ένα κρασί χωρίς πολλή σκέψη. Αυτή ακριβώς την ικανοποίηση προσφέρει το ροζέ Costa Lazaridi.

ΚΙΚΟΝΕΣ

Μαρώνεια, Κομοτηνή

Κτήμα Κίκονες / Λημνιό - Cabernet Sauvignon - Merlot - Syrah / 2016

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η γαλλοτραφής Μελίνα Τάσσου επένδυσε στη βιολογική καλλιέργεια και ο γαστρονομικός χαρακτήρας των κρασιών της αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους. Το ροζέ της προέρχεται κυρίως (άνω του 50%) από λημνιό, μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ερυθρές ποικιλίες του πλανήτη. Αρωματική ένταση και μεγάλη γευστική συμπύκνωση σε ένα ροζέ με εξαιρετική εξέλιξη στο χρόνο.

REUILLY LES CHATILLONS

Reuilly, Γαλλία

Denis Jamain / Pinot Gris / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή ξεκινά τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν ο βασιλιάς Dagobert εμπιστεύτηκε τα πρώτα αμπέλια στους μοναχούς του Abbaye Royale de St-Denis. Το 1935 ο παππούς του Denis Jamain εγκαθίσταται στην περιοχή και φυτεύει τα πρώτα κλήματα sauvignon blanc κι έτσι η περιοχή αποκτά τη φήμη ότι παράγει τα «Sancerre του φτωχού». Το 1990 ο Denis, με αγάπη στην οινική ιστορία της περιοχής του, αναλαμβάνει το κτήμα και το εξελίσσει, επενδύοντας στην ποικιλία Pinot Gris, από την οποία παράγει το ενδιαφέρον και ξεχωριστό ροζέ του.

SYRAH ROSA

Tuscan, Ιταλία

Stefano Amerighi / Syrah / 2018

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Το κτήμα του Stefano Amerighi βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Τοσκάνης (Cortona), περιοχή με οινική ιστορία που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, του γεννήθηκε η επιθυμία της δημιουργίας ενός μεγάλου syrah. Έτσι, μετά την καταξίωση του ερυθρού, που τον καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ιταλικού κρασιού, προχώρησε στη ροζέ εκδοχή που ξεχωρίζει για την αρωματική φινέτσα και τον γευστικό πλούτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ