10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter
0

Τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις μας. Οι βασικότερες αιτίες είναι πως αφενός ταιριάζουν με πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας (διαχρονικά, δε, με «αμαρτωλές» πίτσες) και αφετέρου ότι πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Δοκιμάστε τις προτάσεις μας.

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Πλαταιές, Βοιωτία

Μικροοινοποία Ακριώτου / Syrah / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η οινολόγος Κική Ακριώτου δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια τη σειρά μονοποικιλιακών κρασιών Ορειβάτης, ασχολούμενη αποκλειστικά με τρεις ποικιλίες: σαββατιανό, syrah και pinot noir. Η ροζέ εκδοχή από syrah είναι το απόλυτο καλοκαιρινό απεριτίφ. Ανοιχτόχρωμο, με πλούσιο σώμα, λίγα υπολειμματικά σάκχαρα και ευχάριστη επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου.

XS Ντούγκου

Τέμπη, Λάρισα

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο γεωπόνος Θάνος και η οινολόγος Λουίζα Ντούγκου κάνουν υπέροχη δουλειά στους πρόποδες του Ολύμπου, στα βιολογικά καλλιεργημένα αμπέλια τους. Για το ροζέ τους σμίγουν αρμονικά το πολυδύναμο ξινόμαυρο με το ρωμαλέο syrah και το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό. Βαθύχρωμο, με πλούσια αρώματα φράουλας και ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, γεύση που παραπέμπει σε confit ντομάτας, με πικάντικες νύξεις.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Γεροβασιλείου

Επανομή, Θεσσαλονίκη

Κτήμα Γεροβασιλείου / Ξινόμαυρο / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι το διεθνώς καταξιωμένο βορειοελλαδίτικο οινοποιείο δεν παρήγε ροζέ κρασί μέχρι πρόσφατα. Ώσπου το τέλος του '18 παρουσίασε το ξινόμαυρο σε ροζέ εκδοχή και «έκλεψε την καρδιά μας». Ευωδιαστά αρώματα κόκκινων φρούτων με βοτανικές νότες. Στιβαρό στο στόμα, με το κεράσι και τη φράουλα να ξεχωρίζουν, τονισμένη οξύτητα και άκρως απολαυστικό τελείωμα.

ΑΛΧΗΜΙΚΟΣ

Kεχριώνα, Κεφαλονιά

Oινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη - Μοσχατέλα / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο καινοτόμος οινοποιός Ευρυβιάδης Σκλάβος κρατάει ζωντανή την οινική παράδοση της Κεφαλονιάς με ήπιες πρακτικές οινοποίησης, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στην οινοποίηση της ξηρής Μαυροδάφνης. Η ροζέ της εκδοχή (συνοινοποίηση με την αρωματική Μοσχατέλα) ενθουσιάζει. Αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχη τη φράουλα και νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στόμα φρουτώδες, με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΑΚΙ

Καλαθάς, Τήνος

Domaine de Kalathas / Κοντούρα, Κουμαριανό, Μαύρο Ποταμίσι / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Τα αμπέλια του Jerome, του Γάλλου αντικέρ που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου. Η γη, άμμος και γρανίτης. Είναι άξιο απορίας πώς αντέχουν τα γέρικα κλήματα στον μανιασμένο άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία. Τα κρασιά του Jerome έχουν χαρακτήρα και τα συναντάμε σε πρωτοποριακά wine bars Ευρώπης και Αμερικής. Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το σπάνιο, βαθύχρωμο ροζέ.

ΕΡΥΘΡΩΠΟΣ

Σκουληκάδο, Ζάκυνθος

Δ. Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η Ζάκυνθος ανακάμπτει οινικά και αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα, γαστρονομικά ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και πιπεράτες νότες. Γεμάτη γεύση, με αίσθηση φράουλας και μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

DOMAINE COSTA LAZARIDI MERLOT

Αδριανή, Δράμα

Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Οι κλασικές αξίες είναι παντοτινές, γι' αυτό και κάθε χρόνο ξεχωρίζουμε αυτό το ελληνικό ροζέ τύπου Προβηγκίας. Λαμπερό χρώμα, «καθαρή» μύτη χωρίς περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού, ισορροπημένη γεύση, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με φρεσκάδα και διάρκεια. Υπάρχουν φορές που θέλουμε ν' απολαύσουμε ένα κρασί χωρίς πολλή σκέψη. Αυτή ακριβώς την ικανοποίηση προσφέρει το ροζέ Costa Lazaridi.

ΚΙΚΟΝΕΣ

Μαρώνεια, Κομοτηνή

Κτήμα Κίκονες / Λημνιό - Cabernet Sauvignon - Merlot - Syrah / 2016

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η γαλλοτραφής Μελίνα Τάσσου επένδυσε στη βιολογική καλλιέργεια και ο γαστρονομικός χαρακτήρας των κρασιών της αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους. Το ροζέ της προέρχεται κυρίως (άνω του 50%) από λημνιό, μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ερυθρές ποικιλίες του πλανήτη. Αρωματική ένταση και μεγάλη γευστική συμπύκνωση σε ένα ροζέ με εξαιρετική εξέλιξη στο χρόνο.

REUILLY LES CHATILLONS

Reuilly, Γαλλία

Denis Jamain / Pinot Gris / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή ξεκινά τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν ο βασιλιάς Dagobert εμπιστεύτηκε τα πρώτα αμπέλια στους μοναχούς του Abbaye Royale de St-Denis. Το 1935 ο παππούς του Denis Jamain εγκαθίσταται στην περιοχή και φυτεύει τα πρώτα κλήματα sauvignon blanc κι έτσι η περιοχή αποκτά τη φήμη ότι παράγει τα «Sancerre του φτωχού». Το 1990 ο Denis, με αγάπη στην οινική ιστορία της περιοχής του, αναλαμβάνει το κτήμα και το εξελίσσει, επενδύοντας στην ποικιλία Pinot Gris, από την οποία παράγει το ενδιαφέρον και ξεχωριστό ροζέ του.

SYRAH ROSA

Tuscan, Ιταλία

Stefano Amerighi / Syrah / 2018

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Το κτήμα του Stefano Amerighi βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Τοσκάνης (Cortona), περιοχή με οινική ιστορία που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, του γεννήθηκε η επιθυμία της δημιουργίας ενός μεγάλου syrah. Έτσι, μετά την καταξίωση του ερυθρού, που τον καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ιταλικού κρασιού, προχώρησε στη ροζέ εκδοχή που ξεχωρίζει για την αρωματική φινέτσα και τον γευστικό πλούτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM