10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter
0

Τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις μας. Οι βασικότερες αιτίες είναι πως αφενός ταιριάζουν με πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας (διαχρονικά, δε, με «αμαρτωλές» πίτσες) και αφετέρου ότι πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Δοκιμάστε τις προτάσεις μας.

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Πλαταιές, Βοιωτία

Μικροοινοποία Ακριώτου / Syrah / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η οινολόγος Κική Ακριώτου δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια τη σειρά μονοποικιλιακών κρασιών Ορειβάτης, ασχολούμενη αποκλειστικά με τρεις ποικιλίες: σαββατιανό, syrah και pinot noir. Η ροζέ εκδοχή από syrah είναι το απόλυτο καλοκαιρινό απεριτίφ. Ανοιχτόχρωμο, με πλούσιο σώμα, λίγα υπολειμματικά σάκχαρα και ευχάριστη επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου.

XS Ντούγκου

Τέμπη, Λάρισα

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο γεωπόνος Θάνος και η οινολόγος Λουίζα Ντούγκου κάνουν υπέροχη δουλειά στους πρόποδες του Ολύμπου, στα βιολογικά καλλιεργημένα αμπέλια τους. Για το ροζέ τους σμίγουν αρμονικά το πολυδύναμο ξινόμαυρο με το ρωμαλέο syrah και το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό. Βαθύχρωμο, με πλούσια αρώματα φράουλας και ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, γεύση που παραπέμπει σε confit ντομάτας, με πικάντικες νύξεις.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Γεροβασιλείου

Επανομή, Θεσσαλονίκη

Κτήμα Γεροβασιλείου / Ξινόμαυρο / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι το διεθνώς καταξιωμένο βορειοελλαδίτικο οινοποιείο δεν παρήγε ροζέ κρασί μέχρι πρόσφατα. Ώσπου το τέλος του '18 παρουσίασε το ξινόμαυρο σε ροζέ εκδοχή και «έκλεψε την καρδιά μας». Ευωδιαστά αρώματα κόκκινων φρούτων με βοτανικές νότες. Στιβαρό στο στόμα, με το κεράσι και τη φράουλα να ξεχωρίζουν, τονισμένη οξύτητα και άκρως απολαυστικό τελείωμα.

ΑΛΧΗΜΙΚΟΣ

Kεχριώνα, Κεφαλονιά

Oινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη - Μοσχατέλα / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Ο καινοτόμος οινοποιός Ευρυβιάδης Σκλάβος κρατάει ζωντανή την οινική παράδοση της Κεφαλονιάς με ήπιες πρακτικές οινοποίησης, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στην οινοποίηση της ξηρής Μαυροδάφνης. Η ροζέ της εκδοχή (συνοινοποίηση με την αρωματική Μοσχατέλα) ενθουσιάζει. Αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχη τη φράουλα και νύξεις φρέσκων βοτάνων. Στόμα φρουτώδες, με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΑΚΙ

Καλαθάς, Τήνος

Domaine de Kalathas / Κοντούρα, Κουμαριανό, Μαύρο Ποταμίσι / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Τα αμπέλια του Jerome, του Γάλλου αντικέρ που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου. Η γη, άμμος και γρανίτης. Είναι άξιο απορίας πώς αντέχουν τα γέρικα κλήματα στον μανιασμένο άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία. Τα κρασιά του Jerome έχουν χαρακτήρα και τα συναντάμε σε πρωτοποριακά wine bars Ευρώπης και Αμερικής. Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το σπάνιο, βαθύχρωμο ροζέ.

ΕΡΥΘΡΩΠΟΣ

Σκουληκάδο, Ζάκυνθος

Δ. Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter

Η Ζάκυνθος ανακάμπτει οινικά και αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα, γαστρονομικά ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και πιπεράτες νότες. Γεμάτη γεύση, με αίσθηση φράουλας και μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

DOMAINE COSTA LAZARIDI MERLOT

Αδριανή, Δράμα

Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 2018

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Οι κλασικές αξίες είναι παντοτινές, γι' αυτό και κάθε χρόνο ξεχωρίζουμε αυτό το ελληνικό ροζέ τύπου Προβηγκίας. Λαμπερό χρώμα, «καθαρή» μύτη χωρίς περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού, ισορροπημένη γεύση, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με φρεσκάδα και διάρκεια. Υπάρχουν φορές που θέλουμε ν' απολαύσουμε ένα κρασί χωρίς πολλή σκέψη. Αυτή ακριβώς την ικανοποίηση προσφέρει το ροζέ Costa Lazaridi.

ΚΙΚΟΝΕΣ

Μαρώνεια, Κομοτηνή

Κτήμα Κίκονες / Λημνιό - Cabernet Sauvignon - Merlot - Syrah / 2016

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η γαλλοτραφής Μελίνα Τάσσου επένδυσε στη βιολογική καλλιέργεια και ο γαστρονομικός χαρακτήρας των κρασιών της αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους. Το ροζέ της προέρχεται κυρίως (άνω του 50%) από λημνιό, μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ερυθρές ποικιλίες του πλανήτη. Αρωματική ένταση και μεγάλη γευστική συμπύκνωση σε ένα ροζέ με εξαιρετική εξέλιξη στο χρόνο.

REUILLY LES CHATILLONS

Reuilly, Γαλλία

Denis Jamain / Pinot Gris / 2017

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή ξεκινά τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν ο βασιλιάς Dagobert εμπιστεύτηκε τα πρώτα αμπέλια στους μοναχούς του Abbaye Royale de St-Denis. Το 1935 ο παππούς του Denis Jamain εγκαθίσταται στην περιοχή και φυτεύει τα πρώτα κλήματα sauvignon blanc κι έτσι η περιοχή αποκτά τη φήμη ότι παράγει τα «Sancerre του φτωχού». Το 1990 ο Denis, με αγάπη στην οινική ιστορία της περιοχής του, αναλαμβάνει το κτήμα και το εξελίσσει, επενδύοντας στην ποικιλία Pinot Gris, από την οποία παράγει το ενδιαφέρον και ξεχωριστό ροζέ του.

SYRAH ROSA

Tuscan, Ιταλία

Stefano Amerighi / Syrah / 2018

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού Facebook Twitter


Το κτήμα του Stefano Amerighi βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Τοσκάνης (Cortona), περιοχή με οινική ιστορία που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, του γεννήθηκε η επιθυμία της δημιουργίας ενός μεγάλου syrah. Έτσι, μετά την καταξίωση του ερυθρού, που τον καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ιταλικού κρασιού, προχώρησε στη ροζέ εκδοχή που ξεχωρίζει για την αρωματική φινέτσα και τον γευστικό πλούτο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ