6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Έξι εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών που ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί τα μαύρισμα σιγά-σιγά να ξεφτίζει, όμως υπάρχουν εικόνες από το φετινό καλοκαίρι που θα μείνουν ανεξίτηλες. Καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για χρόνια και αναπόφευκτα πάντα θα αναφέρουμε σε συζητήσεις – «… θυμάσαι όμως το '18»; Απ’ όποια οπτική και αν το δούμε, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μικρή εξαίρεση οι γευστικές εμπειρίες, όπου μετά από καιρό φάνηκε κάτι ν' αλλάζει και να παίρνει καλή ρότα. Άκουσα αρκετές ιστορίες για νέα, πολλά υποσχόμενα σημεία εστίασης ή δυναμικό come back «κουρασμένων» εστιατορίων στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Και στις δικές μου περιπλανήσεις περίπου την ίδια ιδέα σχημάτισα και το αποδίδω κυρίως σε νέα παιδιά με αξιοπρόσεκτο βιογραφικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέλαβαν τέτοιους χώρους. Παράλληλα, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι πίνουμε πραγματικά καλά ελληνικά κρασιά, σε όλο το εύρος τιμών. Ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Νόστιμοι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας που «απογειώνουν» καλοκαιρινά γεύματα, χωρίς να «ματώσουμε». Έτσι, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ετικέτες που συντρόφευσαν τις δικές μας διακοπές.

White Dot Ασπρόκαμπος, Νεμέα

Οινοποιείο Στροφιλιά / Μοσχοφίλερο - Μαλαγουζιά / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το πρωτότυπο χαρμάνι, με το Μοσχοφίλερο να υπερτερεί, είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να πιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Ελαφρύ και απολαυστικό, με κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ανθικές νότες. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη, λεμονάτη επίγευση.

Κυδωνίστα Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά, Λακωνία

Οινοποιητική Μονεμβασιάς / Κυδωνίτσα / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που οφείλει κατά μία άποψη το όνομά της στο άρωμα-σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε κυδώνι. Φινετσάτα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου και ανθέων εσπεριδοειδών. Πλούσια, ευχάριστη γεύση πυρηνόκαρπων με αισθητή οξύτητα, φρεσκάδα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Η μονοποικιλιακή πρόταση της οικογένειας Τσιμπίδη κάθε χρόνο και καλύτερη.

Βοϊλα Ασύρτικο Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Ασύρτικο / 2016

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ότι πίνουμε σπάνιες κρητικές ποικιλίες από αρκετούς παραγωγούς του νησιού –αρκετές, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια− σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην οικογένεια Λυραράκη. Έτσι, μετά το Δαφνί, το Πλυτό ή το Μελισσάκι, προτείνουμε να δοκιμάσετε την έκφραση του αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου στην ανατολική Κρήτη, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Διακριτικά φρουτώδη αρώματα, με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νεύρο, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Για τη μέγιστη ευχαρίστηση, ταιριάξτε το με ψητό ψάρι.

Λωτός Μποζαΐτικα, Πάτρα

Οινοποιία Παρπαρούση / Cabernet Sauvignon / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ροζέ με χαρακτήρα από μια οικογένεια εξαιρετικών οινοποιών. Ντελικάτα αρώματα ώριμης φράουλας, γλυκού του κουταλιού κεράσι, λουκουμιού και νύξεις φλούδας από περγαμόντο. Στο στόμα, η ισορροπημένη οξύτητα και η ψευδαίσθηση γλυκύτητας αναδεικνύουν το φρούτο. Απολαυστικό τελείωμα με αίσθηση πικραμύγδαλου και ώριμων εσπεριδοειδών. Κατά τη γνώμη μας, ένα από τα απολαυστικότερα ελληνικά ροζέ, που λίγοι γνωρίζουν.

Ερυθρωπός Βραχίωνας, Ζάκυνθος

Δημήτρης Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης  / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ζάκυνθος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το αμπελοοινικό παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο Αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες κόκκινου πιπεριού. Γεμάτη ένταση γεύση με αίσθηση φράουλας και ντοματάκι κονφί. Μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

Νάουσα Alta Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2015

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος μας συστήνει ένα νέο πρόσωπο της ποικιλίας Ξινόμαυρο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια, όπου επικρατούν η φρεσκάδα, το ζωηρό φρούτο και οι μαλακές τανίνες. Αρώματα κερασιού, φράουλας και πελτέ ντομάτας. Στο στόμα φρουτώδες με ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση. Η Νάουσα Alta καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα ερυθρά κρασιά να πίνονται μόνο χειμώνα. Προτείνουμε να την απολαύσετε δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ